Rămâi conectat

Actualitate

Instituţia Prefectului derulează cu operativitate procedura de aplicare a apostilei pe actele administrative

Publicat

în

Reclamaţia pe care domnul Alexa Ioan din Aiud o face prin intermediul presei, cu referire la funcţionarea serviciului de aplicare a apostilei, este parţial neadevărată. Dânsul susţine că de la orele 15:30 „aştepta la uşa respectivului birou”, în timp ce jurnalul de intrări al postului de jandarmi de la poarta instituţiei arată clar că acest domn se afla acolo abia la orele 15:40. Poate această precizare va părea cititorilor un mic detaliu, dar vrem să arătăm doar tendenţiozitatea cu care domnul Alexa Ioan a formulat reclamaţia.

O altă „omisiune” importantă a acestui domn: nu spune în reclamaţie că funcţionarul incriminat în realitate i-a preluat cererea şi actele aferente, le-a înregistrat şi l-a rugat respectuos să revină a doua zi pentru a primi apostila. Procedura de aplicare a apostilei pe actele administrative nu se poate tehnic realiza în 15 minute pentru că presupune următoarele: completarea cererii, preluarea acesteia împreună cu actele aferente (în multe situaţii când solicitanţii de apostilă uită să aducă copii după unele acte, acestea se realizează în instituţie de către funcţionar, tocmai pentru a-i scuti pe cetăţeni de nişte drumuri, deşi nu ar fi obligaţia lui să facă asta), înregistrarea lor, plata celor două taxe (taxa de apostilă şi taxa de cerere), eliberarea a două chitanţe pentru bani, introducerea datelor în programul special de apostile al M.A.I., listarea apostilei, verificarea ei de către şeful serviciului juridic, semnarea apostilei de către conducerea instituţiei şi eliberarea ei cetăţeanului.

Nu în ultimul rând, în partea de sfârşit a zilei funcţionarul elaborează raportul zilnic privind apostilele aplicate, borderoul de predare a banilor, monetarul şi borderoul de chitanţe, toate aceste acte fiind predate serviciului financiar din cadrul instituţiei.
Procedura explicată mai sus poate părea la prima vedere una stufoasă, dar trebuie să avem în vedere caracterul ei special, pentru că actele apostilate au şi produc efecte juridice însemnate, iar o derulare necorespunzătoare a acestui proces poate avea, în final, repercursiuni negative asupra cetăţeanului.        Le transmitem cetăţenilor care accesează acest serviciu că solicitările lor vor fi rezolvare cu maximum de promptitudine, programul de primire a actelor fiind zilnic, de luni până vineri, între orele 8.30 şi 13.30, iar eliberarea documentelor apostilate se realizează între orele 14 şi 15.30, acest program fiind de astăzi afişat la camera 112. Solicitantul va prezenta la depunerea cererii actul de identitate. În situaţia în care actele oficiale sunt prezentate de soţul/soţia sau rudele de gradul I şi II ale titularului, nu este necesară procura specială ci doar o copie a cărţii de identitate a solicitantului şi a actelor de stare civilă (certificat de naştere sau certificat de căsătorie) prin care face dovada gradului de rudenie cu titularul actului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Suntem bineînţeles de acord că orice funcţionar plătit din banii publici trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu cu maximum de promptitudine, dar trebuie să dea dovadă şi de profesionalism, de aceea îi rugăm pe cei care accesează serviciile publice să aibă rezonabilitatea necesară pentru a înţelege că în aceste cazuri promptitudine nu poate însemna fuşereală şi neîndeplinirea unor proceduri legale.

Alba Iulia, 3 octombrie 2011
BIROUL DE PRESĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Publicat

în

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Trei agenți de poliție din cadrul Secției 15 Poliție din București au devenit eroii unui motănel negru, blocat în motorul unei mașini. Aventura pisoiului a avut un final fericit, fiind adoptat de șoferița în mașina căreia se adăpostise.

„În această dimineață, Andrei, Alexandru și Adrian, din cadrul Secției 15 Poliție din București, se aflau în patrulare, când au observat pe mijlocul drumului o mașină oprită cu avariile pornite iar lângă aceasta o femeie. Colegii noștri au oprit lângă ea.

Elit - Gustul Desăvârșit

-Bună dimineața! Aveți nevoie de ajutor?
-Cred că este o pisică blocată la motor. Tocmai ce am plecat cu mașina și se tot aude un mieunat. Sigur e la motor!
-Intrați, vă rugăm, în mașină, dar nu porniți motorul! Luați de volan dreapta. Împingem noi mașina să o scoatem de pe partea carosabilă, apoi ne uităm să vedem ce e.

Colegii noștri au împins mașina într-o zonă sigură și au ridicat capota. Într-adevăr era un pui de pisică. Operațiunea a durat câteva momente, iar după cum se poate vedea în imagini, puiul a fost salvat! Un gest de normalitate, dar care a salvat o viață!” au scris reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

Publicat

în

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

O ordonanţă de urgenţă care obligă producătorii şi comercianţii din România să facă lunar rapoarte cu stocurile, ar urma să fie adoptată în perioada următoare.

Cei care nu vor declara stocurile – pot fi amendați cu sume între 500.000 și 1 milion de lei – iar cei care vor prezenta date incorecte sau incomplete riscă amenzi între 50.000 lei și 250.000 lei. Raportările trebui să ajungă la ministerul agriculturii pana pe data de 15 a fiecarei luni.

Trebuie trimise stocurile la produse precum legume, fructe, cereale, seminte, carne, lapte, conserve, apa, zahar sau miere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care au cantitati mici de marfa sunt scutiţi de raportare. Spre exemplu, magazinele cu o suprafata de sub 400 de metri patrati, sau cei care au sub 10 tone de legume si fructe sau sub 25 de tone de cereale.

Măsura este propusă din rațiuni de securitate alimentară, având în vedere războiul dus de Rusia în Ucraina și efecte sale secundare în domeniul alimentar și în cel agricol.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Publicat

în

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Referitor la măsurile anunțate aseară de Guvern, printre care se numără și aceea de a ingheța angajările în sistemul bugetar, Federatia Natională a Sindicatelor din Finanțe atrage atenția asupra faptului că o astfel de măsură, aplicată general, fără o analiză sectorială, este departe de a aduce rezultatele dorite.

Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus și în niciun caz o îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul statului!

În acest sens dorim să facem câteva precizări:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • In sistemul Ministerului Finanțelor, care cuprinde Ministerul Finanțelor – aparat central, ANAF – aparat central și unități subordinate, nu s-au mai făcut angajări din anul 2016
  • De la aproximativ 28.000 de angajați, numărul s-a diminuat de la an la an, ajungând la 22.000
  • 10% din angajați au vârste până în 30 de ani, 10% între 30 și 40 ani, 40% între 40 și 55 de ani și 40% peste 55 de ani – rezultă o îmbătrânire accelerată a sistemului
  • In fiecare an se vacantează în medie 800 de posturi, atât prin pensionări, cât și prin plecări din sistem și, din păcate, tot mai multe decese, datorate mediului stresant în care se desfășoară activitatea.

Pe cale de consecință, pentru a funcționa și a performa, sistemul fiscal are nevoie urgentă de infuzie de personal tânăr și în niciun caz de o măsură de inghețare a angajărilor, care ar echivala cu un colaps.

Se vorbește de ani buni despre digitalizarea sistemului fiscal, dar acest proces este de durată și nu-și poate produce efectele imediat. In prezent sistemul funcționează la cota de avarie, cu personal insuficient, programe informatice greoaie, fără baze de date interconectate. Colectarea nu poate fi îmbunătățită prin măsuri care nu țin cont de realitatea instituției.

Prin urmare, solicităm Guvernului ca, la elaborarea actului normativ care va reglementa măsurile anunțate, să țină cont de particularitățile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor și să nu ia decizii care pot avea efectul invers celor preconizate.

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare