Inspecția Muncii: După modificarea legislației a crescut numărul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă
Potrivit Larisei Papp, director în cadrul Inspecției Muncii, modificarea legislației din domeniul muncii din vara anului trecut și înăsprirea sancțiunilor pentru munca nedeclarată au dus la majorarea numărului contractelor de muncă individuale cu normă întreagă.
Ea a participat la evenimentul de lansare a unui studiu privind dinamica pieței muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
”Numărul de contracte individuale de muncă a crescut. La 31 mai 2018, la Registrul General de Evidență a Salariaților, erau înregistrate 6.325.368 de contracte individuale de muncă active. Numărul reprezintă totuși ceva pe piața muncii din România”, a spus Papp.
Potrivit acesteia, un moment important a fost cel din vara anului trecută, când s-a modificat legislația din sector.
”Dacă până în august 2017 nu aveam o definiție a ceea ce înseamnă muncă nedeclarată, acum avem cele patru situații care sunt încadrate ca atare. Această situație a determinat o creștere a contractelor intrate în legalitate și, pe cale de consecință, o creștere a numărului de contracte individuale de muncă. Am înregistrat o creștere a contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, raportat la cele cu normă parțială, ceea ce până la urmă reprezintă un plus”, a arătat oficialul Inspecției Muncii.
Ideea a fost susținută și de datele prezentate în studiul PIAROM.
”Am avut creșteri spectaculoase pe anumite sectoare, de pildă în sectorul serviciilor de transport cu taxiul am avut o creștere de 80% a numărului de contracte cu normă întreagă. La fel în industria restaurantelor, cu 19%, sau în industria serviciilor de înfrumusețare, unde numărul contractelor de muncă a crescut într-un an cu 42%”, a afirmat Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM, prezent la același eveniment.
Cu toate acestea, România are în continuare o rată a populației active cu contracte de muncă destul de scăzută, respectiv 62%, sensibil sub media europeană, unul dintre factorii fiind dezechilibrele regionale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]