Rămâi conectat

Actualitate

Inspecția Muncii: După modificarea legislației a crescut numărul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit Larisei Papp, director în cadrul Inspecției Muncii, modificarea legislației din domeniul muncii din vara anului trecut și înăsprirea sancțiunilor pentru munca nedeclarată au dus la majorarea numărului contractelor de muncă individuale cu normă întreagă.

Ea a participat la evenimentul de lansare a unui studiu privind dinamica pieței muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

”Numărul de contracte individuale de muncă a crescut. La 31 mai 2018, la Registrul General de Evidență a Salariaților, erau înregistrate 6.325.368 de contracte individuale de muncă active. Numărul reprezintă totuși ceva pe piața muncii din România”, a spus Papp.

Potrivit acesteia, un moment important a fost cel din vara anului trecută, când s-a modificat legislația din sector.

”Dacă până în august 2017 nu aveam o definiție a ceea ce înseamnă muncă nedeclarată, acum avem cele patru situații care sunt încadrate ca atare. Această situație a determinat o creștere a contractelor intrate în legalitate și, pe cale de consecință, o creștere a numărului de contracte individuale de muncă. Am înregistrat o creștere a contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, raportat la cele cu normă parțială, ceea ce până la urmă reprezintă un plus”, a arătat oficialul Inspecției Muncii.

Ideea a fost susținută și de datele prezentate în studiul PIAROM.

”Am avut creșteri spectaculoase pe anumite sectoare, de pildă în sectorul serviciilor de transport cu taxiul am avut o creștere de 80% a numărului de contracte cu normă întreagă. La fel în industria restaurantelor, cu 19%, sau în industria serviciilor de înfrumusețare, unde numărul contractelor de muncă a crescut într-un an cu 42%”, a afirmat Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM, prezent la același eveniment.

Cu toate acestea, România are în continuare o rată a populației active cu contracte de muncă destul de scăzută, respectiv 62%, sensibil sub media europeană, unul dintre factorii fiind dezechilibrele regionale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

19 iunie 2024 | COD PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte zone din țară: Maxime între 33 și 37 de grade

Bera Larisa

Publicat

în

19 iunie 2024 | COD PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte zone din țară: Maxime între 33 și 37 de grade Meteorologii ANM au emis marți, 18 iunie 2024, o atenționare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă pentru ziua de miercuri, 19 iunie, în Alba și alte zone din țară. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea