Rămâi conectat

Actualitate

Înscrieri clasa pregătitoare 2022, în Alba: Au fost afișate circumscripțiile școlare și numărul de clase. Când încep înscrierile propriu-zise

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înscrieri clasa pregătitoare 2022, în Alba: Au fost afișate circumscripțiile școlare și numărul de clase. Când încep înscrierile propriu-zise

Astăzi se afișează circumscripțiile școlare și planul de școlarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar, potrivit calendarului oficial. Înscrierile încep pe 11 aprilie și durează până la data de 10 mai 2022. Părinții vor completa cererea-tip, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, în perioada amintită anterior.

VEZI AICI PLANUL DE ȘCOLARIZARE

VEZI AICI CIRCUMSCRIPȚIILE ȘCOLARE

  • Circumscripția școlară reprezintă totalitatea străzilor arondate unității de învățământ respective de către inspectoratul școlar, potrivit metodologiei.

28 martie 2022: Afișarea circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar”, se arată în calendar.

Părinții pot afla dacă în scoală se va organiza programul „Școală după școală”, dar și alte detalii, precum: fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.

„Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului Școala după școală, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.”, conform calendarului.

Potrivit metodologiei, numărul de locuri care se acordă, prin cifra de școlarizare, pentru clasa pregătitoare, în învățământul de stat, este cel puțin egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, asigurând fiecărui copil un loc.

De asemenea, „la alocarea numărului de clase pregătitoare se ține cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, de arondarea străzilor la unitățile de învățământ, precum și de efectivul maxim de elevi la clasă prevăzut la art. 63 alin. (1) lit. c) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

CITEȘTE ȘI: Înscrieri în clasa pregătitoare 2022, începând cu 11 aprilie: Documente necesare

Articolul 63 din legea educației naționale stipulează că o clasă din învățământul primar cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22.

În metodologie se mai arată că părinții ai căror copii împlinesc  în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare.

În privința alegerii unității de învățământ, toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată, potrivit documentului amintit.

Articolul 9 din metodologie stipulează că „pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitările părinților și cu prevederile prezentei metodologii”.

  • „În sensul prezentei metodologii, numărul locurilor libere la clasa pregătitoare este stabilit ca diferență între numărul de locuri alocate pentru clasa pregătitoare și numărul de copii din circumscripție care trebuie înscriși la acel nivel de clasă.”

Dacă numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, se aplică următoarele criterii de departajare generale și specifice:

„a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;

c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă”.

Repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile enumerate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar un criteriu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea