Rămâi conectat

Actualitate

Înscrieri în clasa pregătitoare 2022, începând cu 11 aprilie: Documente necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înscrieri în clasa pregătitoare 2022, începând cu 11 aprilie: Documente necesare

Ministerul Educației a publicat metodologia prin care părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare pentru anul școlar care va începe în septembrie 2022 în intervalul 11 aprilie – 10 mai. Documentul a apărut deja și în Monitorul Oficial.

În primul rând, trebuie să completați o cerere-tip de înscriere în clasa pregătitoare, iar acest lucru se poate face fizic la unitatea de învățământ pentru care optați, sau se poate completa online, urmând să fie trimisă pe mail către secretariatul școlii, sau prin poștă.

„Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii în învățământul primar”, conform metodologiei.

Totuși, trebuie să știți că dacă optați pentru varianta completării online, mai trebuie să trimiteți un document, și anume o declarație pe propria răspundere care să ateste veridicitatea datelor.

„Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice și constă în compararea datelor introduse în aplicația informatică cu documentele transmise de către părinte.

În situația în care cererea-tip de înscriere se completează la sediul unității de învățământ la care se dorește înmatricularea copilului, completarea datelor în aplicația informatică se face în prezența părintelui, de către un membru al comisiei de înscriere din școală”, se arată în document.

Recomandare de la grădiniță pentru copiii care nu împlinesc 6 ani până la 1 septembrie

În cazul în care copilul nu împlinește 6 ani până la 1 septembrie 2022, părinții îl pot înscrie în continuare în clasa pregătitoare, dar au nevoie de o recomandare de la grădiniță.

„În situația copiilor menționați la alin. (1) care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar. Solicitarea de eliberare a recomandării prevăzute la Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta Metodologie poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.

Părintele depune, în momentul completării cererii–tip de înscriere la unitatea de învățământ, sau, după caz, în momentul validării acesteia, o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale.

În cazul în care cererea-tip de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, alături de documentele menționate, părintele transmite și o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare.

Copiii care nu au mers la grădiniță sau care vin din străinătate

În cazul în care copilul nu a mers la grădiniță, sau se întoarce din străinătate, și nu împlinește 6 ani până la 1 septembrie, părinții trebuie să solicite evaluarea acestuia în vederea înscrierii în clasa pregătitoare. Evaluarea se va face de către centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), în intervalul 30 martie – 8 aprilie 2022.

După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează:

1. Prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

2. A doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive”.

Procesarea cererilor-tip de înscriere se face în ordine, respectând următoarele priorități:

„a) în prima fază sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. Repartizarea acestora conform solicitării din cererea-tip de înscriere se realizează cu ajutorul aplicației informatice;

b) în a doua fază se procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora se realizează la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, iar listele finale sunt validate de către Consiliul de administrație al unității de învățământ;

c) în a treia fază sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri. Repartizarea acestora se realizează cu ajutorul aplicației informatice, dacă în cererea-tip de înscriere a fost bifată opțiunea de înscriere la școala de circumscripție, în cazul neadmiterii la școala solicitată”.

Clasa pregătitoare, obligatorie pentru copiii care au împlinit 6 ani

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani, până la data de 31 august, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele mâine, 7 decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele EuroIns mâine, 7 decembrie 2023 Polițele de asigurare emise de către Societatea Euroins Asigurare Reasigurare S.A. își vor înceta valabilitatea automat pe data de joi, 7 decembrie, conform anunțului făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Un avertisment al ASF, menționează că toate polițele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare