Rămâi conectat

Economie

INS raportează scumpiri mari în plin sezon estival: Inflația a ajuns la 5,42% în luna iulie 2024

Bera Larisa

Publicat

în

INS raportează scumpiri mari în plin sezon estival: Inflația a ajuns la 5,42% în luna iulie 2024

În plin sezon de concedii, românii se confruntă cu o nouă provocare economică: inflația a urcat la 5,42% în luna iulie 2024, comparativ cu 4,94% în iunie. Conform datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), majorarea prețurilor a fost semnificativă în toate categoriile de bunuri și servicii. Produsele nealimentare s-au scumpit cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%, în timp ce mărfurile alimentare au înregistrat o creștere de 1,71%.

Citește și: România este, pentru a patra lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

INS raportează că indicele prețurilor de consum a fost de 100,60% în iulie comparativ cu luna precedentă, iar rata inflației de la începutul anului a fost de 3,2%. Pe de altă parte, rata anuală a inflației în iulie 2024 față de iulie 2023 a fost de 5,4%, iar rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 6,8%.

În ceea ce privește indicele armonizat al prețurilor de consum, INS a raportat o rată anuală a inflației de 5,8% în luna iulie. Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 la 4,0%, cu estimări de 3,4% pentru sfârșitul anului 2025.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că tendința de reducere a inflației va continua, dar ritmul de dezinflație ar putea încetini în a doua parte a anului, din cauza unor fluctuații cauzate de măsurile fiscale și ajustările de prețuri. Isărescu a adăugat că viitoarele politici fiscale vor influența în mod semnificativ evoluția inflației și a subliniat că indicele IPC al lunii iulie ar putea depăși din nou 5%.

În acest context economic volatil, românii trebuie să se adapteze la noile condiții de piață, în timp ce autoritățile monetare monitorizează îndeaproape evoluția inflației și impactul acesteia asupra economiei naționale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Economie

Economie

România, pe ultimul loc în UE la investițiile în cercetare-dezvoltare: Doar 0,12% din PIB alocat în 2023

Bera Larisa

Publicat

în

România, pe ultimul loc în UE la investițiile în cercetare-dezvoltare: Doar 0,12% din PIB alocat în 2023 Conform datelor Eurostat, România a alocat în 2023 doar 0,12% din PIB pentru cercetare-dezvoltare, poziționându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană în acest domeniu. Acesta este al șaselea an consecutiv în care România este codașa în UE în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea