Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Indicele ROBOR își continuă scăderea: Care este cotația zilei de marți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Indicele ROBOR își continuă scăderea: Care este cotația zilei de marți

În cursul zilei de marți, 16 mai, indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la valoarea de 6,60% de la 6,62%, valoare înregistrată în urmă cu o zi.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creșterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marți la 6,74% de la 6,76%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 6,95% de la 6,98%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile romanești se împrumută între ele, în lei.

Evoluția ROBOR este influențata de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piața, inflația şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referința – indicele de referința trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea