Rămâi conectat

Economie

INDEMNIZAŢIA DE ŞOMAJ în anul 2015. Cine poate beneficia de şomaj, ce condiţii trebuie îndeplinite şi actele necesare pentru a cere ajutorul

Ziarul Unirea

Publicat

în

INDEMNIZAŢIA DE ŞOMAJ în anul 2015 • Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi şi persoanele cu studii superioare.

Persoanele care îşi pierd locul de muncă au posibilitatea de a beneficia, la cerere, de ajutorul de şomaj. Asta dacă îndeplinesc anumite condiţii. Atât perioada de acordare, cât şi cuantumul acestei indemnizaţii depind de cât timp a lucrat solicitantul în ultimii ani.

Indemnizatia de somaj este o compensatie partială a veniturilor unei persoane asigurate, ca urmare a pierderii locului de muncă, sau a veniturilor absolventilor din învăţământ care nu s-au putut angaja. Aceasta este acordată în baza prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj si stimularea ocupării forţei de muncă.

Indemnizaţia de şomaj în anul 2015. Conform actului normativ, persoanele care pot beneficia de ajutorul de somaj sunt:

–  cele carora le-au incetat raporturile de munca/serviciu din motive ce nu le pot fi reprosate;
–  cele care au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta (ISR), care in prezent este de 500 de lei;
–   cele care au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care ulterior au redobandit capacitatea de munca si n-au reusit sa se incadreze in munca;
–   cele carora le-au incetat raporturile de munca/serviciu, din motive ce nu le pot fi reprosate, in perioada in care acestea erau suspendate;
–  cele in cazul carora reintegrarea in munca (prin hotarare judecatoreasca definitiva) nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
–   absolventii institutiilor de invatamant (care au cel putin 16 ani) care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire n-au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
–   absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap (care au cel putin 16 ani) care n-au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

De asemenea, mai pot sa obtina indemnizatia de somaj cei carora le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator – din motive ce nu le pot fi reprosate –, cei carora le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti/alesi si cei carora le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv in baza unui raport juridic pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj.

Ajutorul de somaj se poate obtine dupa efectuarea unui stagiu de cotizare de cel putin 12 luni

Pentru a primi indemnizatia de somaj, nu este de ajuns ca o persoana sa se afle in una dintre situatiile expuse mai sus.

Concret, somerii trebuie sa indeplineasca si anumite conditii cumulative, dupa cum urmeaza:

– sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni de dinaintea datei la care isi inregistreaza cererea;
– sa nu realizeze venituri sau sa realizeze, din activitati autorizate, venituri mai mici decat valoarea ISR;
–  sa nu indeplineasca conditiile de pensionare;
– sa fie inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul/resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

In cazul absolventilor institutiilor de invatamant si ai scolilor speciale, stagiul de cotizare anterior nu este necesar.

Atentie! Daca o persoana a avut contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.

In ceea ce priveste actele necesare pentru a cere ajutorul de somaj, conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, acestea sunt urmatoarele:

–    actul de identitate (original);
–   actele de studii si de calificare (original + copie);
–  adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
–  acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate, venituri mai mici decat valoarea ISR.

In plus, in functie de situatia solicitantului, este nevoie si de unele documente suplimentare, asa cum se detaliaza pe site-ul ANOFM.

De cand se acorda indemnizatia de somaj în anul 2015

In functie de situatia solicitantului, ajutorul de somaj se acorda de la data:

–  încetării raporturilor de munca/serviciu;
–  încetării mandatului pentru care a fost numit/ales;
–  expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract;
–  încetării calitatii de membru cooperator;
– încetării contractului de asigurare pentru somaj;
– încetării motivului pentru care a fost pensionat;
– încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca/serviciu;
ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
–  încetării activităţii desfasurate exclusiv in baza unui raport juridic pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj;
–  expirării perioadei de 60 de zile, in cazul absolventilor institutiilor de invatamant;
absolvirii scolii speciale.

Singura conditie este ca cererea sa fie inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in cel mult zece zile de la momentul la care solicitantul devine somer. Daca nu este respectat acest termen, indemnizatia se acorda de la momentul inregistrarii cererii.

Atentie! Solicitarea ajutorului poate fi facuta in maximum 12 luni de la momentul la care persoana in cauza devine somera.

Conform Legii nr. 76/2002, indemnizatia de somaj se acorda pe perioade diferite, in functie de stagiul de cotizare, astfel:

– sase luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel putin un an;
–  noua luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani;
–  12 luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Referitor la suma lunara de bani pe care o primesc somerii, aceasta este stabilita, de asemenea, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

–  75% din valoarea ISR pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel putin un an;
–   75% din valoarea ISR plus o suma calculata prin aplicarea – asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare – unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare: 3% pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani; 5% pentru cei cu un stagiu de cel putin cinci ani; 7% pentru cei cu un stagiu de cel putin zece ani; 10% pentru cei cu un stagiu de cel putin 20 de ani.

Atentie! Absolventii institutiilor de invatamant si ai scolilor speciale primesc, pe o perioada de sase luni, un ajutor de somaj in valoare de 250 de lei.
Ce obligatii au somerii

Indemnizaţia de şomaj. Persoanele care beneficiaza de indemnizatia de somaj au si anumite obligatii fata de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate.

Astfel, in vederea primirii de sprijin pentru incadrarea in munca, acestea trebuie sa se prezinte lunar la agentie, in baza programarii sau de cate ori le este solicitat acest lucru.

De asemenea, somerii trebuie sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala ale agentiei si, totodata, sa-si caute un loc de munca in mod activ.

O alta obligatie este aceea de a comunica agentiei, in cel mult trei zile, orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea indemnizatiei de somaj.

In fine, in cazul aparitiei starii de incapacitate temporara de munca, in 24 de ore de la acordarea concediului medical, somerii trebuie sa instiinteze in scris agentia cu privire la acest lucru si la datele de identificare, numele medicului prescriptor si unitatea in care lucreaza acesta.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea