Rămâi conectat

Actualitate

Incompatibilitatea persoanelor în funcţii publice se prescrie după 3 ani – Proiect adoptat de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Propunerea care modifică legea 161/2003 prin care acţiunile persoanelor aflate în funcţii de demnitate publică care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu după trei ani de la comiterea acestora a fost adoptată, luni, de senat, în calitate de prim for sesizat.

„În materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică – prescripţia răspunderii penale. Nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte (n.r. ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate) să fie imprescriptibile”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 161/2003.

Amendamentul adoptat de Senat la propunerea iniţiată de grupul aleşilor PSD prevede următoarele: „primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti”.

Şi consilierii locali sau judeţeni pot avea funcţii în sectorul privat, atâta timp cât nu sunt legate direct de atribuţiile lor ca aleşi locali.

O altă prevedere este „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.

Iniţiativa legislativă care modifică legea mai sus menţionată şi votată de Senat va fi votată de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

Sursa Gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea