Închisoare cu suspendare şi amendă penală pentru vinovaţii de explozia de la Pensiunea “Neptun” din Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

Închisoare cu suspendare şi amendă penală pentru vinovaţii de explozia de la Pensiunea “Neptun” din Alba Iulia.

Justiția din Alba a pronunțat sentința definitivă într-un dosar de distrugere din culpă rezultat în urma unei explozii produse la o clădire din Alba Iulia, în anul 2012. Explozia a fost cauzată de o acumulare de gaze naturale în subsolul pensiunii “Neptun” de lângă Gara Alba Iulia, ca urmare a unei avarii produse la rețea de muncitorii care lucrau la modernizarea străzii.

ELIT

Dosarul a fost trimis în judecată în 2014, iar decizia definitivă a fost pronunțată în 20 februarie 2018 la Curtea de Apel Alba Iulia. Firma care executa lucrările (SC Elis Pavaje SRL) a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 4.000 de lei, iar un angajat al societății a primit 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de 2 ani și 6 luni.

Citește și: VIDEO: Pensiunea Neptun din Gară aruncată în aer de o explozie la ţeava de gaz. Un muncitor de la E-On Gaz şi un trecător răniţi de deflagraţie

Mihail David - 2020

În actul de sesizare al instanței, în sarcina inculpaților s-a reținut faptul că au executat lucrările, înainte ca la fața locului să se deplaseze un reprezentant al societății furnizoare de gaze naturale, care să indice cu exactitate amplasamentul rețelei de gaze naturale, cu toate că a existat anterior o informare telefonică în acest sens care condiționa prezența acestuia. Această obligație era impusă și prin avizul favorabil, cu condiții, al societății distribuitoare de gaze naturale conform căruia ”înainte de începerea lucrărilor, precum și în timpul acestora, se va solicita asistență de specialitate din partea Centrului Operațional Alba Iulia, pentru a stabili cu exactitate la fața locului amplasamentul rețelei de gaze naturale existente” și ”în zona rețelei de gaze naturale lucrările de săpătură se vor executa numai manual”.

În derularea lucrării a fost folosit un utilaj de frezare a drumului, decizie care a avut drept consecințe ruperea unui branșament subteran, migrarea gazelor naturale la demisolul clădirii Pensiunii Neptun din apropiere și producerea unei explozii, soldată cu pagube materiale și rănirea a patru persoane: o tânără de 14 ani care se afla în trecere și care a fost afectată de suflul exploziei (25 – 30 de zile de îngrijiri medicale), un barman-ospătar angajat al pensiunii (11 – 12 zile de îngrijiri), un bucătar (2 – 3 zile) și un angajat al societății de distribuție gaze (6 – 7 zile). Ingrinerul trimis în judecată și reprezentantul firmei au declarat că sunt nevinovați, susținând, în esență, că singurul vinovat de cele întâmplate este furnizorul de gaze naturale, întrucât țeava de gaz care fusese ruptă de utilajul de frezare, nu era amplasată la o adâncime de minim 90 cm, conform normativelor tehnice in vigoare, dar și faptul că acel branșament subteran nu fusese menționat pe planul de situație, la momentul avizării lucrărilor de către EON GAZ și nici la predarea de amplasament.

Instanța a considerat că aceste afirmații sunt contrazise de probele de la dosar și a decis condamnarea celor doi inculpați, persoana fizică și persoana juridică.

”(…) Nu a existat o persoană desemnată din partea E.ON Gaz pentru a fi prezentă la efectuarea acestor lucrări pentru că nu a existat o cerere scrisă în acest sens nici din partea executantului lucrării, dar nici din partea beneficiarului acesteia, aceasta cu atât mai mult cu cât această asistență tehnică se asigură contra cost.

Pe de altă parte, din actele dosarului reiese că prima solicitare oficială de acordare a asistenței tehnice de specialitate din partea E.ON a fost făcuta de-abia după 2 zile de la explozie, prin adresa nr. 320/15.03.2012. În acest context, nu se poate accepta ideea că beneficiarul lucrării ar fi trebuit să solicite asistența tehnică din partea EON Gaz, din actele dosarului nu reiese că ar fi existat o astfel de prevedere, dar, potrivit uzanțelor (fapt ce rezultă din declarațiile martorilor audiați în cauză), această obligație îi revine executantului lucrărilor, întrucât acesta este cel care stabilește locul, momentul efectuării lucrării”, se afirmă în motivarea deciziei de la instanța de fond.

Judecătorii au luat act de faptul că firma care a executat lucrările a achitat către partea civilă suma de 130.000 lei, reprezentând valoarea pagubelor suferite.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

HavelElis 25 februarie 2018 at 22:05

Cum sa fie vinovată Elis in orașul Alba Iulia ? Imposibil. Ei au solicitat asistență Eon după 2 zile de la incident, e vina Eon că nu a trimis o echipa înaintea solicitării ?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...