Rămâi conectat

Ştirea zilei

Peştera „Poarta lui Ionele” din Munţii Apuseni,va fi redată în circuitul turistic începând din luna decembrie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Astăzi, începând cu ora 14.00, are loc recepţia lucrărilor de amenajare a căilor de acces

Astăzi,18 noiembrie, în comuna Gârda, cu participarea reprezentanţilor primăriei, ai Parcului Natural Apuseni şi ai constructorului are loc recepţia lucrărilor la obiectivul „Reabilitare căi de acces la peştera Poarta lui Ionele”. Aşa după cum ne-a informat dl. Marin Vârciu, primarul comunei Gârda, lucrările de reabilitare în cadrul acestui proiect au fost demarate în luna mai a.c. de către firma SC Ceziana Star SRL din Baia de Arieş, cea care a câştigat de altfel licitaţia organizată de către administraţia locală, şi a presupus lucrări de amenajare a accesului în peşteră, construcţia unui punct de informare turistică şi lucrări de amenajare a reţelei de iluminat a peşterii. Valoarea totală a proiectului, respectiv a lucrărilor efectuate, este de 2,73 de miliarde de lei vechi, banii fiind asiguraţi din fonduri alocate de la bugetul local, precum şi din cadrul unui program al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care urmează să deconteze o parte din sumă după finalizarea totală a lucrărilor. Tot în zonă, aşa după cum ne-a mai precizat dl. primar Vârciu, se mai realizează în prezent lucrări de amenajare a drumului spre Gheţarul Scărişoara, lucrări ce se speră să fie finalizate în luna mai 2012.
După cum mulţi dintre dumneavoastră cunosc deja, Peştera Poarta lui Ionele este situată în Parcul Natural Apuseni, în comuna Gârda (la circa 10 kilometri de Arieşeni) în primul sector al Cheilor Ordâncuşii, fiind una dintre cele mai importante peşteri din aceste chei naturale. Este vorba de o rezervaţie speologică de interes ştiinţific şi în subsidiar şi turistic. Are o intrare impresionantă de formă ogivală (vezi foto) printr-un portal înalt de 22 de metri, iar galeria ce poate fi vizitată de către publicul doritor are 131 de metri. Peştera adăposteşte şi o mare colonie de lilieci. Prima amenajare a peşterii datează din 1989, în prezent fiind administrată de către Clubul speologic de turism montan SFINX din Gârda de Sus. Aşa după cum ne-a mai precizat primarul Marin Vârciu, începând cu luna decembrie a acestui an, peştera Poarta lui Ionele va fi redată din nou în circuitul turistic, astfel că toţi cei doritori vor putea s-o viziteze şi să-i admire frumuseţea deosebită.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea