Rămâi conectat

Ştirea zilei

Începând de vineri, 3 iulie, s-a deschis, în mod oficial, ștrandul municipal din Aiud. Programul și măsurile de distanțare socială

Publicat

în

Veste bună pentru aiudeni și nu numai. Începând de vineri, 3 iulie, s-a deschis, în mod oficial, ștrandul municipal din Aiud. Deși anul acesta deschiderea a fost întârziată de pandemia de Covid-19, Nicolae Crăciun, administratorul ştrandului aiudean, a precizat că s-au luat toate măsurile pentru ca publicul doritor de relaxare și de distracție să fie în maximă siguranță.

Programul de funcționare al complexului este de luni până duminică, între orele 9.00 și 20.00. „Au fost anunțate fiecărui doritor de o bălăceală în apele cristaline ale bazinelor, în mod detaliat, toate regulile care trebuie respectate. Pentru a păstra distanța de doi metri între vizitatori, am delimitat locurile de plajă. Apa din bazine va fi curăţată de mai multe ori pe zi, iar clienţii vor fi obligați să poarte mască de protecție în zonele comune, inclusiv la toalete”, ne-a precizat Nicolae Crăciun.

Baza de agrement Ștrand Municipal Aiud dispune de trei bazine exterioare (mic, mijlociu și mare), tobogan, plajă din gazon, șezlonguri, spații de joacă pentru copii. De asemenea, terasa din incintă este aprovizionată cu produse tip snack, băuturi răcoritoare, înghețată şi pune la dispoziția celor care doresc o serie întreagă de mâncăruri gătite. Accesul utilizatorilor în ștrand se face după efectuarea unui triaj epidemiologic de către personal şi nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă semne de infecție respiratorie (tuse și strănut frecvente, stare generală alterată) și febră mai mare de 37,3 grade C.

Electrica Furnizare Discount

Așadar, locuitorii municipiului Aiud, cât şi cei din oraşul Teiuş şi din comunele din jur care aleg să îşi petreacă timpul liber la ştrandul din Aiud au la dispoziţie, ca şi în anii trecuţi, bazele sportive din incinta complexului, acolo unde pot juca o partidă de tenis, de fotbal sau de şah. La toate acestea se adaugă salvamarii şi punctul de prim ajutor în caz de accident şi multe altele. Evident, piscinele au fost pregătite, iar plaja a fost amenajată cu un gazon impecabil.

În ultimii ani, ştrandul din Aiud a devenit unul dintre cele mai atractive din judeţ, acesta „înghiţind” sume importante de bani pentru modernizări succesive, prima fiind făcută, după o lungă perioadă de paragină, în anii 1999-2000, când au fost cheltuiţi aproximativ 5.000.000 de lei, bani publici, pentru nişte modernizări care nu şi-au dovedit eficienţa, administraţia locală fiind nevoită să scape de „o piatră de moară” prin concesionarea locaţiei. O nouă investiţie, făcută în urmă cu câţiva ani, în valoare de aproximativ 80.000 de euro şi alte câteva mii bune după aceea, de această dată din fonduri private, dar şi o bună administrare a făcut din cel mai vechi ştrand din Transilvania un loc de atracţie pentru mii de oameni. „Încercăm să oferim o variantă plăcută de petrecere a timpului liber. Sperăm ca, în ciuda pandemiei, totul să meargă bine şi în acest an. Deşi în aceste zile vremea este schimbătoare şi nu ne prea caută lumea, suntem siguri că totul va fi bine şi va intra în normal odată cu îndreptarea vremii. Oricum, suntem doar la începutul sezonului în prima zi și până în toamnă mai este mult”, ne-a declarat Nicolae Crăciun, managerul ştrandului din Aiud.

Potrivit datelor pe care le avem, ștrandul din municipiul Aiud este cel mai vechi ștrand din Transilvania. Se pare că administrația „Băii publice”, despre care înscrisurile vremii atestă existența ei încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a construit ştrandul imediat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, astfel încât la începutul deceniului al doilea al secolului trecut echipa de polo a Universității din Cluj-Napoca își făcea aici antrenamentele și cantonamentele.

Dorel LAZĂR

Publicitate

Ştirea zilei

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina anti-Covid, cu serul Moderna. Care este procedura

Publicat

în

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina anti-Covid, cu serul Moderna

Începând de astăzi, 2 august, adolescenții cu vârsta între 12 și 17 ani se vor putea vaccina anti-Covid, cu serul produs de Moderna. Este al doilea vaccin care a fost autorizat pentru această grupă e vârstă, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Electrica Furnizare Discount

Care este procedura pentru vaccinare

Există 4 modalități pentru vaccinarea cu Moderna:

1. Prin programare prealabilă în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – programarea este posibilă începând de duminică, 1 august.

2. Prin prezentare directă la un centru de vaccinare unde imunizarea se face cu serul Moderna (lista centrelor unde este folosit vaccinul Moderna este vizibilă tot în platformă).

3. De asemenea, poți întreba medicul tău de familie dacă în cabinetul lui a fost distribuit vaccinul Moderna, iar dacă răspunsul este da, te poți vaccina și la cabinetul medicului de familie.

4. La evenimentele de tip maraton sau drive-trough unde este folosit vaccinul Moderna.

Adolescenții trebuie să fie însoțiți de părinte sau tutorele legal

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Schema de vaccinare cu serul Moderna la adolescenți este aceeași ca la adulți: două doze administrate la interval de 28 de zile

Vaccinul Moderna a fost autorizat pe 24 iulie de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru administrarea la grupa de vârstă 12-17 ani.

Este al doilea vaccin autorizat la această categorie de vârstă după vaccinul Pfizer, autorizat la finalul lunii mai și folosit în România, pentru imunizarea adolescenților, de la începutul lunii iunie.

Vaccinul Moderna folosește tehnologia mRNA (ARN mesager), care introduce în corp o secvență mesager ce conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este însă modalitatea în care acestea trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer, care trebuie păstrat la temperaturi mai scăzute, astfel că a ajuns, în România, inclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la 6 luni păstrat -20°C.

Protecția oferită de cele două vaccinuri în fața infectării cu coronavirus este însă similară – peste 90%.

Vaccinul Moderna, eficiență de 96% în cazul adolescenților

Vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna are o eficiență de 96% în cazul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani, au arătat rezultatele unor studii clinice, prezentate de companie la începutul lunii mai.

Vaccinul „a fost, în general, bine tolerat, fără a fi identificate până acum probleme serioase de siguranţă”, arătau atunci reprezentanții companiei.

Ce efecte secundare poate avea vaccinul Moderna la adolescenți

Cele mai frecvente efecte secundare în cadrul studiilor clinice pe adolescenți efectuate de companie au fost similare cu cele observate la adulţi:

durere la locul injectării
cefalee, oboseală
dureri musculare
frisoane.

Moderna a început, de asemenea, în luna martie, studii clinice privind administrarea vaccinului său anti-COVID-19 și la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 11 ani.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| 15 elevi din Alba au dat distracția pe muncă la un ștrand, pentru a testa viața de adult. „E greu, dar învăţăm lucruri”

Publicat

în

15 elevi din Alba au dat disctracția pe muncă la un ștrand, pentru a testa viața de adult. „E greu, dar învăţăm lucruri”

Pentru unii, ştrandul e soluţia salvatoare într-o zi caniculară şi un mod excelent de a te distra alături de prieteni. Pentru 15 elevi din Aiud a devenit, însă, locul de muncă din aceste luni. Până la începutul noului an şcolar, elevii au ocazia să fie bucătari, ospătari sau chiar salvamari şi, bineînţeles, să câştige bani.

Citește și: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Tinerii au acceptat provocarea verii! Și nu e vorba despre vreo competiţie, ci despre a testa viaţa de adult, într-un loc de muncă care, de obicei, servea drept loc de distracţie pentru ei.

Cătălin Găvraş, elev: Supraveghez să nu se creeze incidente. Sunt atent pe bazine ca să nu se întâmple, Doamne Fereşte, ceva…

Electrica Furnizare Discount

Ionuţ Cantar, elev: E greu, dar învăţăm lucruri. E o experiență nouă și ne ajută să ne formăm.

Fie că vorbim despre munca din bucătărie, despre supravegherea piscinelor sau despre îndatoririle unui ospătar, cu toţii îşi fac treaba ca la carte.

Citește și: Rezultate FINALE Titularizare 2021: Notele după contestații, publicate în 3 august, pe site-ul Ministerului Educației

Liviu Dodoc, manager ştrand: Lucrăm bine pentru că sunt harnici, își dau interesul foarte mult. Pentru ei e o experiență, pentru noi… îi ajutăm, că îi formăm, îi educăm, le explicăm cum se fac…

Elevii lucrează la ştrandul din Aiud până la sfârşitul verii

Petru Muntea, elev: E interesant să lucrezi cu persoane de vârsta ta. Mi se pare mai interesant să faci ceva pe timpul verii decât să stai acasă și să nu primești nimic. Aici capăt, pe lângă experiență, răsplată monetară.

Şi nu doar superiorii sunt mulţumiţi de ceea ce fac copiii la ştrand. Şi clienţii care vin zi de zi acolo apreciază efortul copiilor: „Mi se pare un lucru foarte corect. Sunt de treabă. Decât să stea să piardă vremea aiurea pe străzi, cum fac alţii, mai bine stau şi fac un ban cinstit pentru ei”.

Elevii vor lucra la ştrand pana la finalul verii, iar apoi se vor bucura de o bine meritată vacanță în timpul rămas până la începutul noului an şcolar.

Sursa: observatornews.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Secretarul general al Primăriei Deva RĂMÂNE în AREST preventiv. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă

Publicat

în

Secretarul general al Primăriei Deva RĂMÂNE în AREST preventiv. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă

Marți, 02.08.2021 în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul acuzațiilor de corupție de la Primăria Deva”, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestația formulată de DNA-Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva încheierii penale din 27.07.2021 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara în dosar nr.1035/97/2021/a2 și a dispus menținerea măsurii arestării preventive luată față de inculpata Sârbu Laura.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă iar conținutul public al minutei hotărârii judecătorești este disponibil pe Portalul instantelor de judecată.

Laura Sârbu, Secretarul general al Primăriei Deva, și soțul ei, angajat în aceeași instituție, reținuți de procurorii DNA Alba Iulia pe 1 aprilie şi ulterior arestaţi, au fost trimişi în judecată sub acuzația de comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată și complicitate la trafic de influență, potrivit unui comunicat al DNA.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare