Ştirea zilei
INCENDIUL de la Rafinăria Petromidia: AVERTIZARE ANM, despre direcția în care se deplasează fumul
INCENDIUL de la Rafinăria Petromidia: AVERTIZARE ANM, despre direcția în care se deplasează fumul
ANM a transmis o informare despre evoluţia norului de fum din zona Rafinăriei Midia, în intervalul orar 13.00 – 23.00. Norul de fum se va deplasa spre mare.
La ora 13.00 circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului.
La înălțimi de pe peste 30…40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcție predominant nordvestică.
„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Petromidia-Năvodari, se apreciază că circulația aerului va continua să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluția norului de fum va fi de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare)”, arată ANM.
După orele 17.00 – 18.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, respectiv averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, vijelii și grindină.
O explozie urmată de incendiu s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Până acum se știe că două persoane au fost rănite, dintre care una a suferit arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% din suprafața corpului.

Ştirea zilei
Zonă de recreere pe malul Râului Mureș, din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Zonă de recreere pe malul Râului Mureș, din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Pe masa consilierilor locali din Alba Iulia se află un proiect de hotărâre privind amenajarea unei zone de recreere pe malului Râului Mureș.
Prin prezenta investiție se dorește amenajarea unei zone de recreere în zona râului Mureș, amenajare care va deservi populația municipiului Alba lulia și care va oferi zone special amenajate pentru petrecerea timpului liber – pavilioane și zone pentru gratar, teren de sport, loc de joacă pentru copii, zonă de plaja, etc.
Din suprafața totală de 14018 mp, prin prezenta investiție se va amenaja o suprafață de 5093 mp, în apropierea debarcaderului existent.
Amenajarea propusă se va desfășura pe două zone, spre Sud-Est (2070 mp) și Nord-Vest (3023 mp) față de accesul existent la zona debarcaderului.
Zona dinspre Sud-Est va cuprinde zona de parcare.
Accesul autovehiculelor se va realiza din drumul de acces existent către debarcader, printr-o alee auto cu lățimea de 6 m care va deservi cele 36 locuri de parcare propuse.
Parcările și aleea de acces se vor realiza prin așternerea unui strat din piatră spartă compactată cu grosimea de 20 cm. Zona va fi delimitată de borduri din beton.
De asemenea, în zonă se vor planta arbori și arbuști decorativi.
Zona dinspre Nord-Vest, cu o suprafață de 3023 mp va avea mai multe categorii de amenajări:
Zona pentru picnic – formată din trei pavilioane pentru barbeque (grătar), construcții pe structură metalică unde se vor amplasa grătarele împreună cu seturi formate din mese și scaune pentru picnic. Aceasta va ocupa partea de Nord a amenajării. Suprafața construită a unui pavilion va fi de 47.25 mp. Din punct de vedere al dotărilor în zonă se vor amplasa 19 seturi de masă cu bănci pentru picnic și 6 gratare prefabricate din beton cu funcționare pe lemn și cărbuni.
În partea de Sud a amenajării, pe malul râului Mureș, se va realiza o zonă de plajă prin așternerea unui strat de nisip cu grosimea de 30 cm.
Locul de joacă pentru copii va fi amplasat între zona de picnic și cea de plajă și va fi reprezentat de o zonă cu nisip delimitată de borduri cauciuacate, pe care se va amplasa un ansamblu de joacă format din doua tobogane, poduri de trecere, punct de observație, etc.
Spre partea de Vest a zonei amenajate se va realiza un teren de volei pe nisip. Acesta se va executa prin așternerea unui strat de nisip de 30 cm grosime delimitat de borduri.
Legătură între drumul de acces și amenajările propuse se va realiza cu ajutorul unei alei pietonale care va străbate zona de la SE la NV. Aleea va fi realizată din dale prefabricate din beton, așezate pe un pat de nisip și un strat suport din pietriș compactat. Aceasta va asigura accesul la toate amenajările propuse. înspre Nord-Vest, în apropierea terenului de volei, se vor amplasa bănci pentru odihnă de-a lungul aleii. S-au propus în total 10 bănci.
Iluminarea întregii amenajări se va realiza cu ajutorul unor stâlpi de iluminat pentru parcuri, cu înălțimea de 3.50 m, dotați cu panouri fotovoltaice. S-a propus amplasarea a 15 stâlpi de iluminat, la nivelul întregii amenajări.
Ştirea zilei
Alba Iulia ar putea avea în curând 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice: Proiect în Consiliul Local
Alba Iulia ar putea avea în curând 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice: Proiect în Consiliul Local
În municipiul Alba Iulia ar putea fi amplasate în viitor, 15 stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Consilierii locali vor avea de aprobat în ședința de îndată din 11 august, participarea Municipiului Alba lulia în cadrul ” Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități.
Locații propuse – stații reîncărcare autoturisme
- B-duL 1 Decembrie 1918
- B-dul Revoluției
- Str.Septimiu Severus
- B-dul Republicii
- Str Crișan (Arhiva)
- Str. lașilor
- Str. București
- Str. Trandafirilor
- Vasile Alexandri (parcare cămin armată)
- Piața Consiliul Europei
- Str. Uranus
- Str. Mitropolit Alex Sterca Șuluțiu
- Str. Francisca
- Calea Moților (Zona Kaufland)
- Str. Brândușei
Caracteristici tehnice ale stațiilor de raincarcare vehicule electrice:
Stație de încărcare formată din minimum două puncte de reîncărcare, alimentate de același punct de livrare din rețeaua publică de distribuție, din care un punct de reîncărcare permite încărcarea mult standard în curent continuu la o putere > 50 kW și un punct de reîncărcare permite încărcarea în curent alternativ la o putere > 22 kW a vehiculelor electrice.
Stația de reîncărcare va permite încărcarea simultană la puterile declarate.
Stație de reîncărcare cu funcționare in curent continuu si alternativ care permite încărcarea simultana la puterile declarate
Stația poate asigura, pe lângă încărcarea în curent alternativ și încărcarea mult standard în curent continuu.
Scopul realizării obiectivului de investiții îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic în municipiul Alba lulia, ca urmare a identificării nevoilor de reducere a poluării aerului, ceea ce va permite atât îmbunătățirea calității vieții populației, cât și îmbunătățirea calității mediului înconjurător.
Acest proiect este complementar cu alte investiții ale Municipalității aflate în implementare/ pregătire/ pentru alte stații de reîncărcare electrică pentru autovehicule electrice :
– 3 stații de încărcare rapidă pentru autovehicule electrice au fost recepționate în cadrul programului gestionat deAFM- (strada Livezii, B-dul Revoluției și Piața luliu Maniu)
– 6 stații de încărcare pentru autovehicule electrice sunt la stadiu de proiect tehnic în cadrul celor 2 proiecte de mobilitate urbană durabilă finanțate prin POR 2014-2020
– încă 3 stații pentru autovehicule electrice sunt la stadiu de DALI (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție), care vor fi finanțate prin POR sau alte programe de finanțare – Lotul 3 de mobilitate
Ştirea zilei
La mulţi ani, Veta Biriș! Tezaurul cântecului popular din Alba împlinește frumoasa vârstă de 73 de ani!
La mulţi ani, Veta Biriș! Tezaurul cântecului popular din Alba împlinește frumoasa vârstă de 73 de ani!
Veta Biriș, una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică populară din România, sărbătorește astăzi împlinirea a 73 de ani. Cântăreaţa de muzică populară Veta Biriş s-a născut la 11 august 1949 în localitatea Veseuş, judeţul Alba iar la 17 ani s-a mutat în Căpâlna de Jos.
A debutat în 1967 în cadrul concursului „Dialoguri la distanţă”, la care a participat ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureş (denumirea de atunci a judeţului Mureş) cu melodia „Bădiţă de pe Târnava”. Primele înregistrări audio au fost realizate în acelaşi oraş, la Radio Târgu Mureş.
Consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul „Floarea din grădină” (1974) de la Televiziunea Română, unde a impresionat prin interpretarea melodiilor populare „Cântecul Iancului” şi „Plânge-mă, mamă, pe mine”, conform www.muzica-populara.com.
Primul disc l-a imprimat la „Electrecord”. Remarcată de către Adrian Păunescu, a început să aibă recitaluri în cadrul „Cenaclului Flacăra”. Tot Păunescu a scris versurile altei piese celebre interpretată de Veta Biriş, „Tu, Ardeal”. „Cântecul Iancului”, „Bădiţă de pe Târnavă”, „Mândre-s nunţile-n Tăuni”, „Mama mi-o făcut gura”, „Sus, sus, sus la munte, sus”, „Aşa-i românul”, „Noi suntem români”, „Hai să-ntindem hora mare”, reprezintă cele mai cunoscute piese ale cântăreţei. În anul 2003 a văzut lumina tiparului cartea „Veta Biriş. Cântecul Vieţii” de Ion Moldovan, mai notează sursa citată.
Printre discurile lansate se numără: „Sus, sus, sus, la munte, sus” (1982), „Doamne, ocroteşte-i pe români” (1991), „Veniţi astăzi credincioşi – colinde” (1993), „Sub falnic gorun” (1999), „Cine-o-mpărţât dragostea” (2009), „Măi române românaş” (2011), notează www.discogs.com.
În 2004, Veta Biriş a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – „Arta Spectacolului”, notează www.presidency.ro. Deţine o colecţie impresionantă de straie populare, de care este foarte mândră, conform www.bestmusic.ro.
Veta Biriș, îndrăgostită de meleagurile natale. De ce nu a plecat de la sat deloc
Veta Biriș este o interpretă cunoscută din Ardeal. S-a născut în județul Alba și mărturisește că nu a uitat niciodată de unde a plecat chiar dacă în prezent este una dintre cele mai îndrăgite artiste de la noi din țară.
Acesta este motivul pentru care vedeta nu a plecat din localitate și nu și-a dorit să locuiască la oraș. Cântăreața este foarte apropiată de comunitatea din care face parte, unde oamenii se ajută unul pe celălalt.
„Sunt bucuroasă că am rămas acolo, la sat, pentru că am rămas mai aproape de rădăcina cântecului popular. Dacă sătenii mei știau un cântec, veneau imediat și mi-l spuneau.
De când am început să cânt, în 1967, am rămas omul de la țară. Dacă am ales să stau în continuare acolo, consătenii mei se bucură și suferă odată cu mine. În comunitatea asta de la țară oamenii se ajută între ei.
Nu am uitat de unde am plecat. Am avut privilegiul de a face cunoscut tot ce are mai frumos Valea Târnavei”, a mărturisit Veta Biriș în podcast-ul moderat de Andreea Bogdan pe Youtube.
Sursa: agerpres.ro fanatik.ro libertatea.ro
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță
-
Actualitateacum 22 de ore
Motivele masacrului din Argeș: Ce l-a împins pe criminal să-i ucidă pe cei cinci membri ai familiei
-
Actualitateacum 20 de ore
Peste 80% din românii care lucrează de acasă ar reveni la birou dacă angajatorul ar acorda beneficii: Sondaj
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză
-
Actualitateacum 21 de ore
Producția de grâu în România, în scădere. Petre Daea: Este cu 15, maxim 18% mai mică față de anul trecut
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
10 august 2022, COVID-19 în Alba. 148 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Curier Județeanacum 19 ore
VIDEO| „Canal navigabil” pe o stradă din Abrud după o rupere de nori: Apa a umplut de pietre și noroi și o stradă din Reciu