Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

În ultimul deceniu, județul Alba – pe podiumul național – după numărul de promovări în Liga a 3-a

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conform unui studiu întocmit de Federația Română de Fotbal, fotbalistic vorbind județul Alba se regăsește pe podiumul național în privința echipelor ce au promovat în Liga a 3-a în ultimii 10 ani.

Este vorba despre câștigătoarele Ligii a 4-a care ulterior au au depășit jocurile de baraj disputate în compania reprezentantelor altor județe. Astfel, în urma analizei FRF, în perioada 2010-2019, cele mai prolifice rezultate la acest capitol au fost înregistrate de Timiș – 8 promovări, Arad și Prahova – câte 7, Alba, Argeș, Brăila și Maramureș – câte 6, la polul opus regăsindu-se Giurgiu și Sălaj – nicio promovare, respectiv Iași și Mehedinți – câte o promovare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

*Până în 2012, CS Zlatna – excepția de la regulă!

Mergând pe firul investigației, în Alba, în ultimii ani, Liga a 4-a s-a dovedit o forță, mai mereu campioana reușind să facă pasul spre eșalonul superior. Însă până în 2012 situația nu a fost la fel, ba dimpotrivă… Începând din 2005, când CSM Sebeş a promovat direct în Liga a III-a, cu o unică excepţie, campioanele judeţene au ratat permanent accederea pe a treia scenă. Din 6 partide de baraj, doar una a fost cu un deznodământ fericit, CS Zlatna în anul 2009 a câştigat întâlnirea disputată la Arad în compania campioanei judeţului Caraş Severin, Berzobis Berzovia, după lovituri de departajare. În rest numai înfrângeri pe linie: FC Cugir (2006), Kozara Vinţu de Jos (2007, a câştigat, dar apoi s-a vândut locul), Arieşul Câmpeni (2008), respectiv Performanţa Alba Iulia (2010 şi 2011), un bilanţ dezamăgitor!

*Alba, cu bune și rele…

S-a trecut de la agonie la extaz, pentru că a venit revirimentul și reprezentantele județului au reușit promovări pe bandă rulantă, 7 consecutive, 7 ani în care campioana din Alba a fost mereu învingătoare (în ordine, oponenți din Cluj, Zalău, Timiș, Arad, Mureș, Caraș-Severin, Harghita), înregistrându-se în record la nivel național (în analiza FRF nu este inclusă însă Europa Alba Iulia întrucât în retur, gruparea albaiuliană s-a mutat la Chișineu Criș).

Dar iată seria excelentă a Albei: *2012: Europa Alba Iulia – Vulturii Vultureni 2-0 (la Oradea); *2013: CSO Cugir (Metalurgistul Cugir) – Rapid Jibou 4-0 (la Oradea); *2014: Industria Galda de Jos – ACS Ghiroda 6-5 (după loviturile de departajare, la Deva); *2015: Performanța Ighiu – Progresul Pecica (1-1 și 5-0); *2016: Mureșul Vințu de Jos – Mureșul Luduș (1-0 și 3-0); *2017: Șurianu Sebeș – Viitorul Caransebeș (2-1 și 3-1); *2018: CS Ocna Mureș (fără joc, Unirea Cristuru Secuiesc nu a avut documentele obligatorii). Trebuie precizat însă că ocnamureșenii au promovat fără a disputa barajul, iar Mureșul Vințu de Jos și Șurianu Sebeș nu s-au înscris ulterior la startul eșalonului terț. Practic, până în vara trecută numai o echipă din județ nu a trecut cu bine de barajul de promovare. Este vorba despre Sportul Petrești (desființată între timp), ce a suferit un dublu eșec (0-6 și 2-3) cu CSM Tg. Mureș, oponent care și el a sucombat.

Acum este o situație specială în fotbalul românesc din pricina pandemiei de coronavirus, iar FRF a modificat sistemul de promovare, trecând de la dublă confruntare la un turneu în trei, din care promovează o singură formație, prevăzut la începutul lunii august. S-a redus implicit, la 14, numărul echipelor ce vor promova, însă până atunci CS Ocna Mureș, CS Universitatea Alba Iulia sau Performanța Ighiu trebuie să mai aștepte reluarea sezonului, undeva în iulie, într-un sistem play-off gândit de AJF Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Liga 4: Campioana CIL Blaj, „set” și revanșă cu Hidro Mecanica! Revelația Energia Săsciori a trecut și de Viitorul Sântimbru, „manita” Macarie (Adu Academy Șona)

Dan HENEGAR

Publicat

în

În Sâmbăta Mare, Liga 4, etapa a 25-a: Campioana CIL Blaj, „set” și revanșă cu Hidro Mecanica, cu „careu” Mihu (4 reușite)! Revelația Energia Săsciori a trecut și de Viitorul Sântimbru, „manita” (5 goluri) Macarie (Adu Academy Șona) *Limbenii Limba – Performanța Ighiu 1-0 (1-0). Victorie prețioasă a nou-promovatei, împotriva unui oponent cu pretenții la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea