Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

În programul „Prima Casă 4“ au intrat 16 bănci

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Băncile comerciale au avut la dispoziţie trei luni pentru a decide dacă vor să participe la cea de-a patra etapă a programului guvernamental „Prima Casă”, în care riscul este împărţit în mod egal între bancă şi stat. Termenul-limită a expirat la începutul acestei luni. Potrivit lui Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), 16 din cele 21 de bănci care au participat la ediţiile anterioare ale programului au ales să intre în „Prima Casă 4″. Instituţiile de credit care au semnat contractul-cadru sunt BCR, BRD, Alpha Bank, CEC Bank, Millennium Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, OTP Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, RIB, Bank Leumi şi Intesa Sanpaolo Bank. „Surprinzător, Raiffeisen Bank, care anunţase iniţial că nu va continua programul, a revenit”, a spus Şaramet. La finele lunii martie, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, declara că „Prima Casă” a fost un program temporar, iar piaţa trebuie să revină la normalitate. Mai mult, el spunea că, în condiţiile împărţirii riscului cu statul, este imposibilă continuarea programului la aceleaşi costuri. BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank şi Millennium Bank au anunţat că primesc dosare pentru acordarea de credite, unele acordând deja primele finanţări. Celelalte 11 au semnat contractul-cadru cu FNGCIMM, dar sunt în proces de reactualizare a normelor interne de creditare şi aşteaptă ulterior avizul băncii centrale.
lPeste 33.000 de credite
Băncile care nu au dorit să continue participarea la program sunt Volksbank, Banca Comercială Carpatica, Credit Europe Bank, ATE Bank şi Garanti Bank. În cadrul celei de a patra etape a programului guvernamental se vor putea acorda credite de peste 1,4 miliarde de euro, a mai spus preşedintele Fondului de Garantare. Astfel, plafonul va putea fi utilizat pentru acordarea a cel puţin 33.000 de împrumuturi „Prima Casă 4” (calculat la un credit mediu de 42.500 de euro acordat în etapele anterioare).
Noutatea celei de-a patra etape a programului, pe lângă împărţirea riscului, este faptul că „Prima Casă” poate fi contractată şi de proprietarii de locuinţe cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi. Avansul minim rămâne de 5% din valoarea locuinţei, iar dobânda maximă este de 4 puncte procentuale plus EURIBOR la trei luni pentru creditele în euro, respectiv 2,5 puncte procentuale plus ROBOR la trei luni pentru cele în lei. (A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea