Rămâi conectat

Cultură Educație

În perioada 5-6 octombrie 2018, la Alba Iulia, Colocviile romanului românesc contemporan, ediţia a XI-a

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cele mai bune romane românești apărute în cei 100 de ani de la fondarea Statului Național Român vor fi prezentate la Alba Iulia în cadrul unei ample sesiuni de comunicări moderată de Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.

Având ca temă ,,Centenarul romanului românesc – cele mai bune romane românești apărute în cei 100 de ani de la fondarea Statului Național Român”, cea de-a XI-a ediție a Colocviilor Romanului Românesc Contemporan se va desfășura în perioada 5-6 octombrie 2018 și va aduce la Alba Iulia nume consacrate ale culturii scrise din România.  Ampla sesiune de comunicări ce se va derula pe parcursul a două zile va fi găzduită de aula mare a Universității ,,1 Decembrie 1918” și va fi moderată de criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Prima zi a colocviilor va debuta la ora 17.00 și vor conferenția scriitorii Adriana Lesenciuc, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Mihai Zamfir, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu, Dan Stanca și Aurel Maria Baros. Cea de-a doua zi a colocviului va debuta la ora 10.00 și vor susține lucrări scriitorii Vasile Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Irina Petraș, Cornel Ungureanu, Gheorghe Schwartz, Ioan Lascu, Flavius Predescu, Aurel Pantea și Cornel Nistea.

Colocviile Romanului Românesc Contemporan sunt organizate de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. În acest an proiectul se bucură de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Parteneri în proiect sunt doua importante instituții de învățământ din județul Alba: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

„ În anul sărbătoririi Marii Uniri era firesc ca Alba Iulia să găzduiască unul dintre cele mai importante proiecte din sfera culturii scrise – Colocviile Romanului Românesc Contemporan – și de asemenea era mai mult decât firesc ca Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba să se numere printre principalii organizatori. Ne bucurăm că această ,,Mare Adunare” a celor mai importanți scriitori români are loc la Alba Iulia și că noi, oamenii din cetatea cărții, fie că ne numim scriitori sau bibliotecari, suntem parte a acestui important proiect” – a declarat Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba.

„Proiectul Colocviile Romanului Românesc Contemporan este o sărbătoare a cărții și a scriitorilor iar în acest an evenimentul va fi moderat integral de una dintre cele mai importante personalități ale culturii române, criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Desfășurat sub semnul Centenarului Marii Uniri, colocviile aduc la Alba Iulia în cele două zile de desfășurare, 20 de scriitori importanți ai literaturii române care vor susține o amplă sesiune de comunicări pe tema Centenarul Romanului Românesc – cele mai bune romane românești apărute în cei 100 de ani de la fondarea Statului Național Român. Suntem onorați să-i avem la Alba Iulia, în cealaltă capitală a neamului românesc și am fi bucuroși să participe cât mai mult public interesat” – a declarat Cornel Nistea, președintele  Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea