În a doua zi de Paște, la Presaca Ampoiului, a XIII-a ediție a sărbătorii “Tradiții Presecane”

Paul Voicu - Primar 2020

Primăria comunei Meteș, organizează a doua zi de Paște, în data de 09.04.2018, la Presaca Ampoiului, sărbătoarea, “Tradiții presecane”. Evenimentul local, se află la cea de-a XIII-a ediție.

A doua zi de Paște, la Presaca Ampoiului, după terminarea Liturghiei, localnici și turiști participă la obiceiuri populare foarte vechi. „Pomeana Copiilor”, un obicei unic in tara, se desfasoara in curtea Bisericii, si consta în punere de colacei pe două randuri, femeile din sat aducand oua rosii, colorate şi cu diferite picturi pe ele şi pun câte unul în mijlocul fiecărui colăcel. Apoi va avea loc un concurs de ouă cu premii acordate de un juriu.

ELIT

Copiii din sat se pun în genunchi în faţa fiecărui colăcel cu oul pus pe el. La capătul acestor rânduri este o masă cu colaci şi vin şi se face o slujbă de sfinţire a acestor ouă şi colăcei de către preotul bisericii. La final fiecare copil îşi ia colăcelul cu ou. Dupa amiaza de la ora 16, Primaria comunei Metes organizeaza un spectacol folcloric. Pe scena Caminului Cultural din Presaca Ampoiului vor fi prezenti interpretii de muzica populara: Dina Vararean, Floricia Moga si Claudia si Viorel Stef.

“Manifestările sărbătoreşti au o importanta culturala si de socializare pentru fiecare dintre noi. La Presaca Ampoiului este o sarbatoare devenita traditie, de o insemnatate speciala atat pentru presecani cat si pentru noi ca si administratie. In fiecare an incercam sa pastram traditiile comunei, pentru-ca acestea sunt identitatea noastra culturala . Va asteptam, sa fiti parte activa a Sarbatori “Traditii presecane” si avand in vedere ca aceasta sarbatoare este a doua zi de Paste, am si o urare pentru consatenii mei: Va doresc sa petreceti cu bucurie Sfintele Sarbatori de Pasti, alaturi de cei dragi si sa va bucurati de aceste momente minunate. Ce imi doresc cel mai mult si va doresc si voua este pacea! Pacea in suflete , pacea intre oameni si pacea in lume. Vom spune cu toti “Hristos a Inviat!” si astept cu drag sa raspund cu salutul crestin “Adevarat a Inviat!”. Sarbatori fericite!, a declarat primarul comunei Meteș, Dan Cosmin Opruta!

Mihail David - 2020

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...