Cultură Educație
În 25 iulie 2016, „Cafeneaua Publică – Tu ești parte din comunitate” în Spaţiile Ryma – întâlnire în cadrul proiectului ”Tinerii se consultă”, derulat la nivel național
Tineri din toată țara au ocazia să participe în cadrul unor evenimente de consultări din sfera dialogului structurat în perioada iunie – noiembrie 2016. Ministerul Tineretului şi Sportului a creat o rețea de lucrători de tineret, denumită tineREȚEA, care organizează la nivel național de evenimente de consultare. Scopul rețelei este de a identifica nevoile reale ale tinerilor punând în practică dialogul structurat. Totodată își propune să formeze tinerii pentru a fi implicați în activități de tineret și voluntariat. La nivelul fiecărui județ rețeaua de lucrători de tineret va realiza 4 activităţi din sfera consultării și a dialogului structurat și 1 activitate de formare în comunitățile în care sunt activi. Se preconizează astfel 168 de evenimente și 42 de cursuri în toată țara la care sunt așteptați aproximativ 3000 tineri.
Rezultate discuțiilor vor constitui baza pentru întocmirea raportului de țară care contribuie la recomandările finale pe componenta de tineret ale TRIO-ul Presedenției Olanda, Slovacia și Malta. Proiectul Dialog Structurat 2016 este co-finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.
Prin activitățile propuse se urmăresc: creşterea numărului de tineri implicați în evenimente de consultare și formare, creşterea calităţii evenimentelor de tineret cu privire la consultarea publică, participare și dialog structurat, asigurarea unei reprezentativități geografice echilibrate, din perspectiva participării tinerilor în procesele de consultare ca parte a dialogului structurat și activități de participare și învățare non-formală.
În județul Alba, cei 2 voluntari lucrători de tineret – Carmen Pauleti şi Andra Domşa, alături de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba vor pune în practică dialogul structurat pentru a identifica nevoile reale ale tinerilor la nivel judeţean și vor învăța tinerii să se implice în activități de tineret și voluntariat.
Primul eveniment din sfera consultării este „Cafeneaua Publică – Tu ești parte din comunitate”, va avea loc în data de 25 Iulie 2016 în Spaţiile Ryma din cetatea Alba Iulia, începând cu ora 11.00.
”Vrei să activezi comunitatea? Crezi că schimbarea începe de la tine? Noi propunem dialogul și colaborarea ca primi pași în descoperirea a ceea ce pot face tinerii în comunitatea în care trăiesc împreună cu cei care au impact asupra vieții comunității. Credem că vocea tinerilor trebuie să fie ascultată acum, iar comunitatea e alcătuită din membrii săi: cetățeni de toate vârstele, reprezentanți ai autorităților locale și județene, firme, mass-media, etc. Vino să îți spui părerea despre cum te poți implica în comunitate, să povestim despre ce nevoi ai tu și cei din jurul tău pentru a contribui la participarea în viața comunității în toate aspectele sale” – este invitația lansată de organizatorii întâlnirii de la Alba Iulia.
Activitățile fac parte din proiectele Lucrătorul de tineret finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului și Dialog Structurat cu tinerii 2016 co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus +.

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 11 ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Curier Județeanacum 16 ore
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
-
Actualitateacum 15 ore
Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte
-
Curier Județeanacum 14 ore
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
-
Curier Județeanacum 10 ore
28-29 mai. Prima ediție a Festivalului Plutăritului la Ciugud: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. Programul evenimentului
-
Sportacum 12 ore
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
-
Actualitateacum 15 ore
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui
-
Curier Județeanacum 12 ore
Acțiune a polițiștilor din Alba, pentru creșterea siguranței în trafic: Peste 1.000 de amenzi aplicate și 25 de infracțiuni constatate
-
Actualitateacum 17 ore
Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII
-
Curier Județeanacum 13 ore
1 iunie| Tombolă cu surprize, la Sebeș, pentru sărbătorirea prichindeilor cu ocazia Zilei Copilului. Cum pot fi înscriși micuții
-
Actualitateacum 17 ore
ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2022. Descarcă cererea-tip. CALENDAR
-
Sportacum 11 ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei