Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Impactul pandemiei asupra pieței imobiliare: Analiză Business Club

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Impactul pandemiei asupra pieței imobiliare: Analiză Business Club

Impactul pandemiei asupra pieței imobiliare rezidențiale va fi diferit pentru fiecare segment în parte. Volumul tranzacțiilor va încetinii anul acesta, dar piața nu va suferii schimbări radicale. După ce programul Noua Casă a fost deja prelungit și optimizat, cei interesați așteaptă acum mărirea plafonului maxim pentru care se aplică TVA-ul de 5%.

În București, în funcție de categoriile de cumpărători și prețul de vânzare al proprietăților, cel mai afectat segment este cel adresat cumpărătorilor interesați de proprietăți cu prețuri sub 1.300 de euro pe metru pătrat, adică nivelul de intrare în piață.

Această categorie predomină și reprezintă 64% din oferta de locuințe noi din Capitală. Însă acest segment de piață se adresează unor cumpărători care sunt vulnerabili în situații de criză.

Creșterea ratei șomajului este unul dintre factorii care afectează acest segment de piață. Ceea ce, pe termen scurt, duce la scăderea eligibilității potențialilor cumpărători, deci obținerea unui credit ipotecar va fi mai dificilă. Volumul tranzacțiilor pe acest segment s-ar putea diminua, iar prețurile de vânzare ar urma aceeași tendință, potrivit companiei de consultanță JLL Romania.

Segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi 1.300-2.000 de euro pe metru pătrat reprezintă aproximativ o treime din numărul total de unități din București și Ilfov. Aici se vor resimți mai puțin eventualele fluctuații din piață întrucât această categorie de cumpărători beneficiază de venituri mai stabile, provenite din industrii mai puțin susceptibile la contracții deci sunt mai puțin vulnerabili. Totodată, cumpărătorii oportuniști vor rămâne motivați și în această perioadă de criză și vor aștepta momentul oportun pentru achiziții.

Cel mai puțin afectat va fi segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi de peste 2.000 de euro pe metru pătrat. Aceștia reprezintă doar 6 procente din numărul total de unități de pe piață. Este segmentul cel mai rezistent în perioade dificile, astfel că nu se preconizează o schimbare în ceea ce privește achiziționarea proprietăților rezidențiale.

În timp ce, în Capitală, 60% din tranzacțiile realizate au fost încheiate pentru unități noi, în cazul Ilfovului noile vânzări sunt estimate la 90% din totalul tranzacțiilor.

În primele cinci luni ale anului, în București și Ilfov, au fost livrate circa 4.000 de locuințe noi. Comparativ cu primul semestrul din 2019, în perioada similară a acestui an nivelul tranzacțiilor a scăzut cu 7%. Însă, se estimează că numărul va ajunge la 12.900 de unități în total, ceea ce ar însemna un declin de cel puțin 10 la sută comparativ cu anul trecut.

sursa : digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea