Rămâi conectat

Ştirea zilei

Impactul pandemiei asupra învățământului superior. Daniel Breaz: ,,calitatea învățământului clar NU a fost afectată de pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Așa cum știm deja, pandemia anului 2020 a cauzat o serie de ,,reforme’, iar unele planuri au fost mai afectate decât altele. Despre efectele atât pozitive și negative apărute în cadrul Universității ,,1 decembrie 1918” din Alba Iulia ne-a vorbit chiar rectorul universității, Daniel Breaz.

În ceea ce privește desfășurarea cursurilor, acesta a afirmat că lucrurile sunt puțin mai liniștitoare comparativ cu primul semestru al anului 2020-2021. Restricțiile s-au mai ,,relaxat” puțin, iar studenților li s-a oferit posibilitatea să meargă la facultate în mod fizic, la disciplinele unde prezența lor în sălile de curs a fost imperios necesară. Cu toate că anul trecut lucrurile s-au desfășurat foarte repede și toată lumea a fost luată prin surprindere de schimbările care au apărut, Universitatea a reușit să se adapteze cu brio în doar o săptămână ,,Universitatea este pregătită, pentru că anul trecut, atunci când a fost începutul pandemiei și am fost nevoiți să trecem în sistemul online de educație, am reușit acest lucru, să ne conformăm, cred că într-o săptămână. Din punct de vedere al dotărilor, al părții tehnice, stăm foarte bine și putem să organizăm toate activitățile noastre online.’

Nici studenții nu au fost uitați de conducerea universității. S-au făcut demersurile necesare pentru a cumpăra tablete, laptopuri și tot ceea ce este necesar pentru ca cei care nu au foarte multe posibilități financiare să își continue activitatea fără probleme, chiar și în mediul online. Studenții de la Facultatea de Științe Economice au primit până în momentul de față aproximativ 300 de tablete, pentru a putea să desfășoare activitatea didactică în acest mod.

Un avantaj considerabil al cursurilor online

Nu este de neglijat impactul ,,pozitiv” pe care pandemia l-a avut în rândul studenților, unii dintre aceștia preferând sistemul online în detrimentul celui clasic. Rectorul mărturisește că a constatat o prezență mult mai bună la cursuri în rândurile masteranzilor, pentru care este mai facilă participarea în acest mod ,,pentru că foarte mulți lucrează, sunt angajați și nu sunt toți din Alba Iulia și nu ar fi avut posibilitatea să participe fizic la cursuri. ” De asemenea, și absenteismul din sesiune a cunoscut o scădere semnificativă (de la 15% la 6%).
Nici profesorii nu au avut mari bătăi de cap în ceea privește acomodarea, deși aceștia preferă să își susțină cursurile în format fizic. Cu toate acestea, ei au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru a asigura o continuitate în procesul didactic ,,și profesorii s-au adaptat la fel de repede ca și studenții, deși este mult mai plăcut, din punctul meu de vedere, să țin cursul fizic, față în față, decât să stau și să țin cursul respectiv în fața unei camere video. Ne-am adaptat din mers, fără să avem nicio problemă, fără să fie sincope în actul de predare-învățare.”

Căminul sudențesc va fi funcțional începând cu toamna aceasta

Căminul, construit printr-un program național de către Compania Națională de Investiții va avea 262 de locuri, două locuri în cameră, băi proprii și aer condiționat în fiecare cameră. Acest cămin modern va putea fi folosit în următorul an universitar, deoarece termenul de execuție este finalul lunii aprilie, iar lucrările par să fie în grafic.

Mai mult de jumătate din studenți își găsesc loc de muncă în domeniul în care au absolvit

Conform informațiilor care ne-au fost furnizate de Daniel Breaz, aproximativ 87% din studenți își găsesc un loc de muncă în domeniul în care au absolvit. Această performanță se reflectă si în cele trei calificative consecutive de ,,Grad ridicat de încredere”, pe care universitatea le-a primit de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). De asemenea, un alt fapt demn de menționat este că UAB se află în rândul primilor 3 furnizori de resurse umane pentru compania BOSCH, aproximativ 25% dintre angajații de acolo fiind absolvenți ai UAB ,,săptămâna trecută, UAB a inaugurat prima Academie Bosch, care urmează să funcționeze din aprilie. În cadrul academiei, în colaborare cu profesorii de la UAB, specialiștii Bosch vor susține 6 cursuri după un curriculum propriu, la care pot participa gratuit studenți din anii III și IV de studii de la orice specializări. La absolvire, ei vor primi un certificat, care va reprezenta un atuu față de alți contracandidați, dacă absolvenții acestei academii vor vrea să se angajeze la Bosch.”

De asemenea, trebuie să menționăm și faptul că UAB a primit o finanțare de 44.650 de euro pentru un proiect Erasmus ,,Innovative competence in online higher education”, care are ca scop îmbunătățirea activităților educaționale în format hibrid, facilitarea practicilor inovatoare în procesele educaționale în mediul virtual și consolidarea cooperării dintre instituții de învățământ superior pentru educația digitală. Toate aceste realizări ridică universitatea în topul universităților din țară, lucru scos în evidență de rectorul universotății ,,părerea mea este că UAB se află între primele 25% dintre universitățile din România, iar în cadrul Consiliului Național al Rectorilor sunt reprezentate 73 – 74 de universități de stat și private acreditate. Așadar, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia ar fi cam printre primele 20 de universități din țară.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea