Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

IGPR: Acțiune pentru verificarea operațiunilor cu substanțe periculoase în 18 județe, între care și Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Polițiștii au indisponibilizat peste 3.500 de kg. şi 3.720 de litri de substanţe toxice folosite pentru protecţia plantelor, în urma unei acţiuni desfăşurate, în 18 județe, pentru verificarea respectării legislației în domeniul operațiunilor cu substanțe periculoase.

substante toxice planteÎn perioada 4 aprilie – 3 iunie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.

Polițiștii au acționat în județele Alba, Bistrița – Năsăud, Brașov, Caraș – Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

Astfel, poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanțe periculoase, cu sprijinul unităţilor fitosanitare, Gărzii de Mediu şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări şi controale la 774 de agenţi economici care efectuează operaţiuni cu acest tip de produse.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 91 de infracţiuni, dintre care 73  prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 14 prevăzute de Codul Penal și 4 la alte legi speciale. Pentru comiterea acestor fapte, poliţiştii cercetează 68 de persoane.

De asemenea, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 50 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 261.700 de lei.

Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat în vederea confiscării 3.509 kilograme şi 3.720 de litri de produse de protecţie a plantelor.

Exemple:

• La data de 17 mai 2016, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Bistrița – Năsăud,  împreună cu reprezentanți ai Direcției Fitosanitare, Gărzii de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului au efectuat un control la o hală din localitatea Teaca, unde au descoperit 800 de litri de produse de protecție a plantelor (insecticide și fungicide), cu termenul de valabilitate expirat, care au devenit deșeuri.

Proprietarului i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate, conform legii.

• Polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase din Râmnicu Vâlcea au constatat, în urma controalelor efectuate la două societăți comerciale din județ, că în spaţile special amenajate pentru depozitarea şi păstrarea produselor pentru protecţie a plantelor sunt depozitate ilegal cantitățile de 11 kilograme şi 7 litri de produse, din grupele de toxicitate “nociv” şi „iritant”, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deşeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.

Produsele identificate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi s-au întocmit dosare penale în care se efectuează cercetări faţă de reprezentanţii societăţilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului.

• La data de 14 aprilie 2016, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Suceava au depistat, la domiciliul unui bărbat, 87 de litri și 48 de kg. de produse de protecție a plantelor neomologate, pe care intenționa să le comercializeze.

Cel în cauză nu deținea documente de proveniență pentru produsele respective, fapt pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de producerea, livrarea sau utilizarea îngrășămintelor chimice precum și a oricăror produse de protecție a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, conform prevederilor O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului. (Z.U.)

Sursa: Biroul de presă al IGPR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Producătorii, obligați să repare produsele, inclusiv după expirarea garanției. Ce este ”dreptul la reparare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Producătorii, obligați să repare produsele, inclusiv după expirarea garanției. Ce este ”dreptul la reparare” Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori, cu 584 voturi pentru, trei împotrivă și 14 abțineri. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile chiar și după expirarea garanției. Producătorul va avea obligația să repare produsul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea