Ierarhul martir Aron Marton – 76 de ani de la numirea sa episcop romano-catolic de Alba Iulia de către papa Pius al XI-lea
Aron Marton a fost o personalitate cu totul extraordinară. Intelectual strălucit, cu studii la Roma, el a devenit episcop al Transilvaniei cu un an înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial.
În momentul în care Transilvania de Nord a fost ocupată de Ungaria, Aron Marton a decis să rămână în Transilvania românească, la Alba Iulia, în ciuda insistențelor oficialilor din Budapesta, care vroiau să se mute la Cluj și să administreze de acolo Dieceza de Alba Iulia, cu atât mai mult cu cât o perioadă Aron Marton a administrat și Dieceza de Satu Mare–Oradea. În anul 1944, când autoritățile maghiare au decis începerea deportării evreilor din Transilvania de Nord, Aron Marton a fost singurul ierarh care și-a ridicat vocea în apărarea evreilor. După ce scrisorile sale către guvernanții maghiari au fost ignorate, episcopul Aron Marton a cerut public, în cadrul unei liturghii solemne oficiate în Biserica Sfântul Mihail din Cluj,pe data de 18 mai 1944, oprirea deportărilor evreilor.
Ca o ironie a sorții, cel mai strălucit ierarh maghiar din Transilvania a fost declarat persona non grata de către autoritățile ungare și expulzat dincolo de frontieră. Până la terminarea celui de-al doilea război mondial, Aron Marton nu a putut să își mai viziteze parohiile din Transilvania de Nord. Pentru curajul său deosebit, el a fost declarat Drept între popoare. Calvarul episcopului romano-catolic a continuat după instaurarea regimului comunist. Aron Marton s-a solidarizat într-o manieră extraordinară cu Biserica Greco-Catolică, iar după ce autoritățile comuniste au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, el a decis să interzică, sub pedeapsa excomunicării, catolicilor să facă parte din Partidul Comunist.
Marele episcop a fost arestat în anul 1949, în timp ce mergea cu un taxi la Teiuș ca să oficieze o liturghie. Aron Marton a fost condamnat la închisoare pe viață. Colegii săi de suferință dau mărturie despre extraordinara înălțime morală a episcopului maghiar și faptul că nu a făcut niciodată vreo diferență între români și maghiari. De asemenea, Aron Marton a continuat să îi sprijine pe românii care au păstrat credința greco-catolică și după ce a fost eliberat din închisoare.
Alegerea ca Episcop de Alba Iulia
La 14 septembrie 1938 prin Decretul nr. 630 al Sacra Congregatio Consistorialis a fost numit administrator apostolic al Episcopiei de Alba Iulia. La 24 decembrie 1938 a fost numit de către papa Pius al XI-lea episcop romano-catolic de Alba Iulia. Este consacrat ca episcop la 12 februarie 1939 în Biserica Sf. Mihail din Cluj de către arhiepiscopul Andrea Cassulo, nunțiul apostolic în România, asistat de către episcopul Augustin Pacha de Timișoara și de episcopul István Fiedler de Satu Mare-Oradea.
În atenția Serviciului Secret de Informații din România au intrat și anumiți preoți maghiari de diferite confesiuni, din cauza propagandei revizioniste, șoviniste și naționaliste pe care unii dintre ei o desfășurau în Transilvania. Un caz aparte îl constituie cel al episcopului Márton Áron, figură centrală a Bisericii romano-catolice din România, din prima jumătate a secolului al XX-lea. În documentele SSI era considerat „…unul din conducătorii acțiunii iredentiste maghiare în țara noastră.” Cel care mai târziu – spre cinstea sa – avea să ia o atitudine hotărâtă în favoarea evreilor, opunându-se trimiterii lor spre lagărele de exterminare naziste de către guvernul maghiar hortyst, se dovedea, așa cum ni-l prezintă rapoartele SSI, „un dușman neîmpăcat a tot ce este românesc”.
Între anii 1939-1942, episcopul Márton Áron a îndeplinit și funcția de administrator apostolic al Episcopiei de Satu Mare-Oradea. În perioada 1940-1944, după Dictatul de la Viena, Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia a fost divizată în două părți, episcopul rămânând la Alba Iulia.
După Revoluția din decembrie 1989 Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia a inițiat acțiunile necesare pentru beatificarea Arhiepiscopului Márton Áron. Marele episcop romano-catolic face acum obiectul unui proces de beatificare aflat pe rolul Congregației pentru Cauzele Sfinților de la Vatican.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Admiterea de toamnă continuă la UAB! Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a dat startul celei de-a doua sesiuni de admitere din acest an. Universitatea oferă, și de această dată, un pachet educațional generos pentru viitorii studenți, atât la programele de Licență, cât și la cele de Masterat. Viitorii studenți vor avea oportunitatea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc