Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Ierarhul martir Aron Marton – 76 de ani de la numirea sa episcop romano-catolic de Alba Iulia de către papa Pius al XI-lea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aron Marton a fost o personalitate cu totul extraordinară. Intelectual strălucit, cu studii la Roma, el a devenit episcop al Transilvaniei cu un an înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial.

Aron MartonÎn momentul în care Transilvania de Nord a fost ocupată de Ungaria, Aron Marton a decis să rămână în Transilvania românească, la Alba Iulia, în ciuda insistențelor oficialilor din Budapesta, care vroiau să se mute la Cluj și să administreze de acolo Dieceza de Alba Iulia, cu atât mai mult cu cât o perioadă Aron Marton a administrat și Dieceza de Satu Mare–Oradea. În anul 1944, când autoritățile maghiare au decis începerea deportării evreilor din Transilvania de Nord, Aron Marton a fost singurul ierarh care și-a ridicat vocea în apărarea evreilor. După ce scrisorile sale către guvernanții maghiari au fost ignorate, episcopul Aron Marton a cerut public, în cadrul unei liturghii solemne oficiate în Biserica Sfântul Mihail din Cluj,pe data de 18 mai 1944, oprirea deportărilor evreilor.

Ca o ironie a sorții, cel mai strălucit ierarh maghiar din Transilvania a fost declarat persona non grata de către autoritățile ungare și expulzat dincolo de frontieră. Până la terminarea celui de-al doilea război mondial, Aron Marton nu a putut să își mai viziteze parohiile din Transilvania de Nord. Pentru curajul său deosebit, el a fost declarat Drept între popoare. Calvarul episcopului romano-catolic a continuat după instaurarea regimului comunist. Aron Marton s-a solidarizat într-o manieră extraordinară cu Biserica Greco-Catolică, iar după ce autoritățile comuniste au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, el a decis să interzică, sub pedeapsa excomunicării, catolicilor să facă parte din Partidul Comunist.

Marele episcop a fost arestat în anul 1949, în timp ce mergea cu un taxi la Teiuș ca să oficieze o liturghie. Aron Marton a fost condamnat la închisoare pe viață. Colegii săi de suferință dau mărturie despre extraordinara înălțime morală a episcopului maghiar și faptul că nu a făcut niciodată vreo diferență între români și maghiari. De asemenea, Aron Marton a continuat să îi sprijine pe românii care au păstrat credința greco-catolică și după ce a fost eliberat din închisoare.

Alegerea ca Episcop de Alba Iulia

La 14 septembrie 1938 prin Decretul nr. 630 al Sacra Congregatio Consistorialis a fost numit administrator apostolic al Episcopiei de Alba Iulia. La 24 decembrie 1938 a fost numit de către papa Pius al XI-lea episcop romano-catolic de Alba Iulia. Este consacrat ca episcop la 12 februarie 1939 în Biserica Sf. Mihail din Cluj de către arhiepiscopul Andrea Cassulo, nunțiul apostolic în România, asistat de către episcopul Augustin Pacha de Timișoara și de episcopul István Fiedler de Satu Mare-Oradea.

În atenția Serviciului Secret de Informații din România au intrat și anumiți preoți maghiari de diferite confesiuni, din cauza propagandei revizioniste, șoviniste și naționaliste pe care unii dintre ei o desfășurau în Transilvania. Un caz aparte îl constituie cel al episcopului Márton Áron, figură centrală a Bisericii romano-catolice din România, din prima jumătate a secolului al XX-lea. În documentele SSI era considerat „…unul din conducătorii acțiunii iredentiste maghiare în țara noastră.” Cel care mai târziu – spre cinstea sa – avea să ia o atitudine hotărâtă în favoarea evreilor, opunându-se trimiterii lor spre lagărele de exterminare naziste de către guvernul maghiar hortyst, se dovedea, așa cum ni-l prezintă rapoartele SSI, „un dușman neîmpăcat a tot ce este românesc”.

Între anii 1939-1942, episcopul Márton Áron a îndeplinit și funcția de administrator apostolic al Episcopiei de Satu Mare-Oradea. În perioada 1940-1944, după Dictatul de la Viena, Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia a fost divizată în două părți, episcopul rămânând la Alba Iulia.

După Revoluția din decembrie 1989 Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia a inițiat acțiunile necesare pentru beatificarea Arhiepiscopului Márton Áron. Marele episcop romano-catolic face acum obiectul unui proces de beatificare aflat pe rolul Congregației pentru Cauzele Sfinților de la Vatican.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea