Ziarul Unirea

Icoană făcătoare de minuni sau un instrument complex de manipulare și de făcut bani? O altă poveste a copiei Icoanei “Pantanassa”

Am urmărit cu atenție pregătirile, venirea și procesiunile religioase cu copia icoanei așa-zis “făcătoare de minuni” reprezentând-o pe Maica Domnului, supranumită “Pantanassa”, despre care se spune că vine de pe Sfântul Munte Athos.

Vreau să subliniez încă de la bun început că evenimentul organizat de Biserica Ortodoxă, respectiv Arhiepiscopia de Alba Iulia a avut un foarte mare succes din perspectiva marketingului religios. Icoanele făcătoare de minuni sunt branduri ale credinței asupra cărora Biserica Creștină are drepturile intelectuale.

ELIT

Practica este foarte veche și a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente de încreștinare a Americii de Sud, acum continentul cu cei mai mulți creștini catolici din lume. Fenomenul a dispărut cu timpul în societățile occidentale, odată cu slăbirea puterii Bisericii, dar este încă foarte prezent în America de Sud și Europa Ortodoxă.

Dar să revenim la Alba Iulia unde a ajuns vineri, copia Icoanei Maicii Domnului “Pantánassa” – Împărăteasa tuturor, “o icoană cu puteri miraculoase, vindecătoare de cancer”, ce a fost donată de Mănăstirea Vatopedi din Muntele Athos bisericii, respectiv parohiei ortodoxe din cartierul Orizont, Alba Iulia.

Această icoană pictată cu foiţă de aur şi argint a început să producă bani încă dinainte de a ajunge in Romania. Părintele Sabin Vodă, cel care a gândit și pregătit întreaga acțiune, este preotul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama” din cartierul Orizont, parohie căreia i-a fost donată copia icoanei făcătoare de minuni de către Mănăstirea Vatopedi de pe Muntele Athos. Preotul Vodă a început să adune bani de la enoriașii din cartierul Orizont, folosindu-se de povestea icoanei care trebuie adusă tocmai de pe Muntele Sfânt și care va rămâne pentru totdeauna în biserica din cartierul albaiulian.

Trebuie menționat că biserica nu există încă, ea urmând să fie construită în viitorul apropiat. Deocamdată, pe terenul primit tot printr-o donaţie privată unde va fi ridicată biserica ce va adăposti icoana sfântă, a fost montată o cruce. Nu departe de acest teren există acum o baracă improvizată, care ține loc de locaș sfânt până la finalizarea viitoarei biserici. Aici a ajuns icoana, în urma unei procesiuni impresionante, pornind de la locul unde va fi ridicat viitorul locaș de cult și continuând pe străzile din cartier. Cei care au donat bani pentru aducerea icoanei au putut astfel să se simtă părtași la realizare și să se pregătească pentru ridicarea costisitoarei biserici din carierul lor.

Un copilaș de 9 ani era bolnav de cancer la ochi, din acea icoană a ieșit o lumină care a mers până în inima copilului și copilul a înviat și nu numai că a înviat dar s-a și tămăduit”, a spus părintele Sabin Vodă reporterilor PRO TV. (vezi video)

Apetența multora dintre români pentru miracole via moaște sau icoane făcătoare de minuni este încurajată și întreținută de aceste evenimente și practici ale Bisericii. Este o chestiune ce ține de alegerea fiecăruia, doar că această alegere este determinată de educația și cultura individului. Iar dacă educația vine de la niște modele recunoscute în societate, cum este cazul părintelui Sabin Vodă, care a declarat pentru PRO TV că un copilaș de 9 ani bolnav de cancer la ochi a fost vindecat de Icoana Maicii Domnului “Pantánassa”, atunci se ridică următoarea problemă: corespunde acest tip de educaţie a copiilor, mamelor, părinţilor în general, cu normele societații în care trăim şi cu provocările pe care le întâmpinăm în fiecare zi?

Cei care prezintă public astfel de soluţii de vindecare miraculoasă sunt deseori catalogaţi ca şarlatani şi nu de puţine ori se lasă cu arestări, mai ales când se urmăresc câştiguri de foloase necuvenite, în urma promisiunilor de a rezolva cele mai diverse solicitări.

Este sănătos să le inoculezi oamenilor ideea, care de altfel nu are nici un fundament, că o pictură, fie şi de pe muntele Athos face minuni, și nu orice fel de minuni, ci  vindecarea unor boli incurabile sau învierea din morţi, mai ales că se apropie Sfintele Paşti?

Ce alternative au oamenii în fața unor astfel de oferte iluzorii? Cui servește perpetuarea și dezvoltarea acestui fenomen?

Mulţi susţin obligativitatea religiei în școli, în timp ce psihologii susţin necesitatea unor cursuri în care elevii să învețe să gândească rațional, să își dezvolte gîndirea analitică și stima de sine, subiecte care in Romania lipsesc cu desăvârșire din curicula școlară. Nu este de conceput în țara noastră modelul occidental din țări precum Franța sau Germania, unde in ultimul timp nu numai ca nu s-au mai construit biserici dar multe dintre ele au fost vândute sau închiriate. Nu este de conceput nici ideea ca românii, mai ales in conditiile grele de viata in care traiesc multi dintre ei, ar putea sa înlocuiască liniștea dată de credința in Biserică cu o altă formă de liniște spirituală. Unii preoti inteleg aceasta nevoie fundamentala a omului si vin in intampinarea ei. Aceasta le este si menirea. Insa multe dintre practicticile și instrumentele folosite de Biserică merită a fi analizate, dezbătute și, dacă este nevoie criticate. Pentru binele tuturor!

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

BACALAUREAT 2021: Modele de SUBIECTE, teste de ANTRENAMENT și BAREME

Toate MODELELE de SUBIECTE și teste de ANTRENAMENT pentru BACALAUREAT 2021. BAREME: seturile 1-8. Calendarul BAC 2021 pentru elevii claselor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

79 Comentarii

Aurelian 17 martie 2013 at 20:33

Este de fapt o inselatorie, si trebuie pedepsita in comformitate cu Codul Penal! A aduna bani, folosindute de credulitatea unor persoane, cu educatie precara este escrocherie. Ce face Politia, a verificat cineva „marturisirile” popei Voda?

B.D. IN ACTIUNE !!! 17 martie 2013 at 21:08

TI-AM MAI ZIS,…DU-TE DRACULUI DE ATEU,IMPUTIT….BATA-TE DUMNEZEU,DE POPONAR…UITI CINE-AI FOST !!!

alinuta cu ochii rosii 17 martie 2013 at 21:42

Ma, tu esti crestin sau doar un plotoner cu sarcina de servici in a face pe popa?

B.D. IN ACTIUNE !!! 17 martie 2013 at 22:36

@alinuta cu ochii rosii de atita ciocan.TUUU,EU SINT UNUL,CARE TI-O DA PRIN GURA,…TIE CARE ESTI IN CIRDASIE,CU ALTII CARE TI-O TRAG IN DOS !!!

dan 17 martie 2013 at 23:35

…limbaj de crestin …

mikiduta 18 martie 2013 at 12:36

plotonier-scoala putina,fudulie mare si ceva maruntis aruncati de popi sa le descurajeje criticii

Adrian SIMION 18 martie 2013 at 18:00

Pentru toti cei care au ceva impotriva Bisericii Ortodoxe si a Bisericii in general: sunteti mai indoctrinati decat cei pe care ii numiti ca fiind indoctrinati, fanatici sau cum le mai ziceti. Faptul ca oamenii cred in Dumnezeu, cred in simbolurile religioase, nu este un lucru rau, ci din contra. Este bine sa crezi in ceva, iti da speranta, putere sa mergi mai departe, te face sa gandesti pozitiv, sa vezi binele din lume, iar nu raul. Sincer, nu stiu cat de facatoare de minuni este aceasta icoana copie. Nu stiu nici cat de facatoare de minuni este cea originala (poate o fi, banuiesc). Stiu, in schimb, si asta o pot spune pentru ca am fost acolo si am vazut cu ochii mei, ca int-una din coloanele de la intrarea in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, exista o crapatura vizibila datorata unui fulger care a lovit acea coloana intr-o noapte de Pasti. Dar nu asta este problema. Voi sunteti ca si iconoclastii din evul mediu. Nu intelegeti ca oamenii aceia care au mers sa se inchine la icoana, nu s-au inchinat chipului pictat acolo. Nu au sarutat icoana asteptandu-se ca imediat si datorita acelei bucati de lemn sa li se intample ceva fantastic in viata lor. Cand te inchini la o icoana, fie ca este ea declarata ca fiind facatoare de minuni sau nu, te inchini, de fapt Dumnezeului in care crezi, Dumnezeului pe care Il simiti altaturi de tine in fiecare zi, Celui ce da viata si speranta. Inchinarea la icoane nu este o prosternare in fata unei bucati de lemn, sau de sticla, sau din ce o fi fiind facuta acea icoana. Ci este un act de smerenie, de credinta, de speranta fata de Dumnezeu. Sigur, daca crezi in Dumnezeu; daca nu, e problema ta, este o tara libera, poti sa fi credincios sau ateu, tu alegi. Repet ce am mai zis – din pacate sunt tot felul de oameni limitati in perspectiva lor asupra lumii, care cred ca daca ataca Biserica si slujitorii ei relizeaza nu stiu ce act fundamental de cunoastere stiintifica. Domnilor! De multe ori, acolo unde explicatia stiintifica se opreste (si asta pentru ca stiinta tine de ratiune, ratiunea este umana, iar omul este limitat, inclusiv in gandire) incepe „misterul”, „fantasticul”, „minunea” sau ce termen vreti dvs. sa folositi. Din pacate se constata si in mass-media o campanie impotriva unor institutii estentiale pentru natiunea asta, doua dintre ele fiind Biserica si scoala. Fara indoiala ca si in Biserica si in scoala exista diverse cazuri de lucruri care nu sunt la locul lor. Dar de aici pana la a generaliza este cale lunga si este contraproductiv. Se ajunge la situatia in care mass-media sa se autodiscrediteze voit. Incercand sa duci o campanie impotriva unei institutii in care romanii inca au cea mai mare incredere, o campanie cu argumente uneori de ordin pueril, risti sa te autodiscreditezi ca instituie. Eu credeam ca presa are rolul de a informa, nu de a duce campanii de manipulare a opiniei publice. Poate m-am inselat. Daca as fi in conducerea unei institutii, iar un ziar, oricare ar fi el, ar publica articole denigratoare la adresa institutiei respective, m-as gandi foarte serios sa dau in judecata acel ziar. Daca as fi in locul parintelui Sabin Voda si un jurnalist (fie el si Bogdan Presecan) ar publica un articol cu vadite acente denigratoare si tendentioase la adresa mea, as cere cel putin un drept la replica. Dar, asa ceva as face eu.
Doamne ajuta!

ATHOS 19 martie 2013 at 6:49

Nota 10 ptr comentariu !!!

munteanul 19 martie 2013 at 11:49

Subscriu.

B.B. 19 martie 2013 at 12:04

esti confuz Adrian Simion, v-aţi obişnuit ca să nu mai fie opinii, cum are cineva o opinie săriţi pe el, ca şi când nimeni nu trebuie să mai gândească!

B.B. 19 martie 2013 at 12:09

Adrian Simion, biserica şi şcoala s-au denaturat, nu mai sunt a cătării, iar de aici pleacă tot răul, iar faptul că ne închinăm şi credem în Dumnezeu, este cu totul altceva, să nu confundăm lucrurile!

matahala 19 martie 2013 at 13:41

adrian simion…sa nu confundam biserica cu credinta.

In mintea ta tulburata de dogma, biserica este egala lui Dumnezeu, cand de fapt biserica este doar egala slujitorilor ei.

Nimeni nu este egal lui Dumnezeu.

Cind slujitorii bisericii, pacatosi ca si dumneata, ca si noi toti, gresesc, cad prada ispitei, pacatuiesc, noi ce trebuie sa facem?Sa ii urmam orbeste? Sa le urmam pilda pacatoasa? Tu, biete muritor Adrian Simion, tu asta vrei. Sa ne inchinam slujitorilor bisericii si nu lui Dumnezeu.Sa urmam pacatele slujitorilor bisericii si nu fara de prihana Mantuitorului.

Tu vrei sa acceptam orice, venalitatea, preacurvia, ipocrizia unor slujitori ai bisericii doar pentru ca isi pun in fata pavaza Dumnezeiasca fara ca Dumnezeu sa le-o fi dat-o? Pentru ca unii slujitori ai bisericii au transformat biserica in afacere, pentru ca se inchina banului? Asta vrei Adrian Simion, sa tacem? Sa ii lasam mai departe in rautate si venalitate pentru ca tu..Adrian Simion, un trecator in lumea asta, nu dai voie sa criticam pacatele unor slujitori ai Domnului?

Dar cine esti tu…Adrian Simion, sa te pui in locul lui Dumnezeu….sa ceri sa fim orbi, surzi si muti?

Cine esti tu Adrian Simion sa spui ca il atacam pe Dumnezeu si credinta cand de fapt criticati sant doar trecatorii prin viata asa cum esti tu, jalnic dictator cu sutana, asa cum sant si alti slujitori ai Domnului care au uitat de cuvantul sfant si au cazut in pacat.

Adrian Simion, nu esti mai bun decat noi….nu esti mai rau decat noi, esti insa mult mai departe de Dumnezeu decat vrei tu sa ne arati.

Dar sistemul medical romanesc? 17 martie 2013 at 20:59

Nu e oare o mare inselatorie pt romanul care a cotizat toata viata? De cand intra pe poarta spitalului trebuie sa”cotizeze”,fiecare angajat avand baremul lui, dar partea leului revine lui „dom’doctor”. Daca ai, speri, daca nu, esti liber sa crezi in minuni. Ce face politia? are grija de interlopi ca de la ei mai pica cate ceva(leafa mica dupa buget,coane..).

andy 17 martie 2013 at 21:15

Mai ăăăăă popo! Nu ti-e rusine sa-ti minti enoriasii ? Va mai mirati ca scade increderea cetatenilor in BOR cand voi veniti cu basme dinastea ieftine? Cum sa te invie copia unei icoane? nici daca era originalul nu se intampla asa ceva! Dupa spusele lor, cred ca spitalul se poate desfiinta pentru ca „icoana vindeca pe toti neputinciosii, toti bolnavii, pe toata lumea care are nevoi si trebuinta”! Dragi albaiulieni, spuneti „adio” bolilor, neputintelor sau nevoilor! 🙂 de acum ar trebui sa traim ca in Paradis pentru ca avem o icoana de pe Muntele Athos! 🙂

ARHANGHEL 17 martie 2013 at 21:24

@ANDY.Vezi ca ai zel mare,sa nu vina ziua,in care i-ti vei musca limba de,durere….asta asa ca sa,..a-ti aduci aminte,ca ai vorbit fara tine.As vrea atunci sa fiu linga tine,sa te intorc,de pe o parte pe alta,sa vad cum te chinuiesti…In orice caz,tine minte bine,ziua de azi…si insemneaz-o,in agenda personala.Peste timp,a-ti vei aduce aminte de ea si de comentariul tau,…dar si de comentariul meu.

andy 17 martie 2013 at 21:29

Mai arhanghel… ce-ar fi sa mai studiezi tu putin gramatica limbii romane, si dupaia sa-mi raspunzi la comentariu… Vreau sa-l vad pe baiatul inviat… astept un articol in care sa citesc marturia fetei de 14 ani care s-a vindecat ca a atins icoana, si imi voi retrage cuvintele! 🙂 esti cam naiv prietenash! 🙂

alinuta cu ochii rosii 17 martie 2013 at 21:45

Iti arata intr-o conferinta de presa tov.director timis/arad un raport statistic documentat cu citi s-au vindecat si in cit timp, cu icoane cu sau fara moaste.Ca el le are..!

ATHOS 17 martie 2013 at 22:25

@ANDY ! Studiaza tu baietas ! Apropo,…vezi ca dupaia se scrie…dupa aia,…asta in cel mai bun caz,sa nu zic ca tu,cu limbaj de bitaaaa…Probabil,ai vrut sa zici,…dupa aceea !Dar tu de unde sa stii,…la nivelul tau,…de mahalaaaaa….!!!

Radu 17 martie 2013 at 22:09

Cat de usor este sa critici, sa judeci, sa fii tendentios! Uitam ca o minune se cere a fi crezuta, iar nu cercetata! Cat despre rautati…au existat si vor exista intodeauna. E usor sa judeci. Dar judecata noastra nu e ca Judecata Domnului. Dumnezeu sa aiba mila de toti si sa ne intareasca in credinta!

matahala 17 martie 2013 at 22:46

crezuta minunea sau copia minunii?:)

ATHOS 17 martie 2013 at 22:20

@Domnule Presecan! A-ti conceput un articol beton,menit sa discrediteze din plin,imaginea bisericii ortodoxe. Bravo,a-ti fost platit gras? Problema este ca,toti care arunca acum,cu pietre,mai tirziu se vor caii,insa va fii prea tirziu,din pacate ptr ei!Cu banii cistigati dintr-o parte,de multe ori dupa aceea,ii dai pe medicamente,pe la doctori,pe la manastiri,etc.Este o lege,a compensatiei(sa n-o numesc,altfel).INDIFERENT CA,LE CONVINE SAU NU,LA UNII,ESTE CINEVA SUS(noi „nebunii”,il numim DUMNEZEU)care aranjeaza lucrurile,cum stie EL,mai bine.Nu era departe timpul,cind tatal domniei tale,facea cunostiinta,cu elicopterul(mai exact,acea parte care se cheama,elicea principala)transformindu-se in leguma.Apropo,mai traieste?Grija mare,nu se stie niciodata…CUM AJUNGI URMA !

matahala 17 martie 2013 at 22:46

imipare rau…dar articolul este corect. Biserica ortodoxa a devenit Biserica ortodoxa SRL !!! sub conducerea preafericitului general cu patru stele Daniel

dan 17 martie 2013 at 23:26

sa iti fie rusine pentru faptul ca ii aduci aminte omului astuia de suferinta prin care a trecut el si familia lui, orice ar scrie si despre oricine… ceea ce ai scris dovedeste ca esti un mare fanatic ortodox care nu poate accepta nicio alta parere… nu te deosebesti cu nimic de fundamentalistii islamisti. mai ramane sa intri cu un avion intr-o mare constructie, cum ar fi Catedrala Manturii Neamului Prost 🙁

ATHOS 18 martie 2013 at 1:29

Pai bai desteptuleeee….DUMNEZEU nu bate cu paru…vai ce suferinta….ce sa-ti zic….era om „cinstit” tatal dansului…de aia a luat o elice-n cap…Neam prost,din care faci si tu parte…Evul mediu ?Pai bai,te obliga cineva,sa crezi in DUMNEZEU ? Nu…Pai,vom vedea fiecare la sfirsitul vietii,daca au fost bazaconii,sau lucruri adevarate.Eu daca cred,mai am o sansa,…in schimb deastia ca tine…nu stiu cum,o sa va descurcati….cind,nu mai puteti face nimic…totul ptr voi,este pecetluit !Si gresesti nu sint fanatic,imi apar credinta.Sa dai cu pietrii,stind pe margine este usor nu? Dinastia care au combatut pe DUMNEZEU AU FOST IN TOATE TIMPURILE.Nu ai auzit de morti clinice si de ce au povestit cei reintorsi la viata,cum acea experienta le-a schimbat viata radical.Dar nooo…atit pricepeti unii…vai de voi !!!PS:-Da,…la un lucru pot fii de acord,in schimb,ca…in biserica ortodoxa,s-au strecurat lupi in piei de oaie…care distrug din interior tot ce este bun…dar voi multi generalizati.La voi,este acelasi lucru,daca vorbesti de un pustnic,care traieste retras,pe un virf de munte,cu o viata inchinata lui DUMNEZEU,sau de patriarhul bisericii,care se aude este mason.Voi cintariti la fel,dar este total eronat.Nu este padure fara uscaturi,asa cum este si ortodoxia.Dar de,…multi vad putin pricep,….asta este nivelul…!!!

dolfi 18 martie 2013 at 8:06

ce sigur esti tu pe zeul si credinta ta… fanatic ca un islamist, la fel de sigur pe zeul si credinta lui… Ori 2 zei la fel de „tari” nu exista… Insa cert este ca fanatismul apare din orice… Si un zeu iubitor are grija de progeniturile sale… nu le lasa de izbeliste si nici nu le face sa sufere respectiv sa devina fanatici ca sa-si demonstreze lui insusi ceva. O religie aparuta subversiv acum 2000 de ani in imperiul roman, cand hinduismul, buddhismul si alte religii existau deja de mii de ani… Sa fie respectivii oameni creati de alti zei? Cert este ca exista alte religii care propovaduiesc iubirea fara negativisme si fara ramificatii incurcate care lasa loc de interpretari largi asa cum este crestinismul.
Tu, care esti asa convins pe ce zic popii stii de cate ori a fost modificata Biblia, stii cate evanghelii au fost interzise doar pentru faptul ca NU sunt conforme cu dorintele popilor? Adica LOR nu le convin! Ce zeu e ala care lasa proprii sai „reprezentanti” sa incalce flagrant porunci din cele 10??? Oh da… el nu bate cu parul, ci poate cu usa de la Mercedes… Cert e ca aceia care au in suflet iubire si care GANDESC cu creierul cu care au fost dotati, nu reactioneaza asa brutal cum reactionezi tu. Si daca ar fi 110% adevarat din tot ce zici tu, de ce esti TU asa sigur ca esti fara de pacat conform dogmelor in care crezi? Mandria e un pacat nu? – „Pai,vom vedea fiecare la sfirsitul vietii,daca au fost bazaconii,sau lucruri adevarate” – deci sa inteleg ca religia ta care cica inseamna iubire e de fapt amenintare pura! Pai o religie ca si orice lucru bun din universul asta NU SE FACE CU PARUL! Fiecare este responsabil pentru fiinta lui, nu vad de unde e nevoia asta la toti credulii/credinciosii sa se erijeze ei in „deschizatorii de ochi ” si propovaduitorii unui „adevar” „absolut” unor semeni de-ai lor construiti diferit. Cine suntem noi sa punem la indoiala puterea Divina care a creat si atei, hindusi, musulmani… etc?

mikiduta 18 martie 2013 at 11:35

Judecata ta este corecta-zic eu.

maimuta plictisita 18 martie 2013 at 15:53

Athos : tu chiar crezi ce scrii? icoanele astea discrediteaza biserica! credulii sunt amenintati si afurisiti… daca nu se inchina. Sa le fie rusine celor ce profita de prostia sau durerea enoriasilor/bolnavilor!

HH 17 martie 2013 at 22:22

DE DATA ASTA, FELICITARI PENTRU ARTICOL B. PRESECAN !

nimeni 17 martie 2013 at 22:40

Bravo Bogdan, esti printre putinii care au luat atitudine, mai stiu pe cineva care a protestat in oras, insa interventia ta are sigur are mai mare ecou, tine-o asa! Jos cu fariseii ortodocsi!

Take 17 martie 2013 at 23:11

N-am inteles bine?… s=au strans bani pentru ca sa se aduca o copie??

alinuta cu ochii rosii 18 martie 2013 at 17:03

copy/paste la seful mare, deci copy si la icoane-ce aveti impotriva? chestia e si comic de copilaroasa- auzi-au plimbat copia icoanei facatoare de minuni! si directia sanitara tace malc-cu atat mai mult cu cat e vorba de o copie!

dan 17 martie 2013 at 23:20

Nu pot decat sa te apreciez pentru un astfel de articol. Doar cu oameni ca tine putem spera ca nu ne intoarcem in evul mediu …

Kaiser Soze 17 martie 2013 at 23:23

Ce naiba fac procuratura si politia in tara asta? Indivizii aia cu straie medievale si barbi pline de paduchi ar trebui sa mearga la puscarie! Cum e posibil sa se incurajeze aceasta inselatorie grosiera? Iar in ce priveste toti amaratii inselati, cum nu face icoana aia o minune sa ii lumineze la minte?

BISERICA ORTODOXA ESTE O AFACERE PE SPINAREA ROMANILOR 17 martie 2013 at 23:41

CUM E POSIBIL SA FIE AMENINTAT UN ZIARIST ATAT DE BUN ,PT CA A LUAT ATITUDINE ? ASTA NE STRICA PE NOI. PREOTIMEA NE-A PROSTIT SI NE-A BAGAT BOALA IN MINTE CA DACA-I VORBIM DE RAU , O SA DAM BANI PE MEDICAMENTE. VEDETI CAT DE CREDULI SI CAT DE PROSTI PUTEM FI…NU AM INTELES PANA ACUM CA POPII NE MANIPULEAZA. SUNT SIGUR, CA D-ZEU I VA RASPLATI ACESTUI TANAR PT CA ARATA ADEVARUL.INTR-O ZI OAMENII I VOR MULTUMI.
HAIDETI SA INTELEGEM , BISERICA NOASTRA ORTODOXA A DEVENIT O AFACERE…O PESTERA DE TALHARI ,HOTI .
DACA ISUS TRAIA ACUM PE PAMANT ,AR LUA BICIUL LA EI,PT CA SUNT FARISEI SI DUC OAMENII IN RATACIRE
PANA LA URMA , CINE-I PROST : CEL CARE MANANCA 7 PAINI ,SAU CEL CARE-I DA?? NU INTELEG DE CE POMPEAZA CONSILIUL JUDETEAN SI GUVERNUL ATATIA BANI IN FUNDUL ACESTOR FARISEI …

bormasina 17 martie 2013 at 23:45

un fel de alba neagra,inchinare la idioli …………

SUGESTIE 18 martie 2013 at 2:34

Nu mai merg la biserica lor de doi bani. Ne-au prostit destul. Am auzit de unul care vindea droguri prin biserica, un altul e poponar prin manastiri , altul prostea femeile ,altul ia bani pe motivca are acces la D-zeu ,

DOMNULE GAZETAR CARE ATI SCRIS ARTICOLUL ,VA MULTUMIM CA NE DESCHIDETI OCHII.
SUNTETI CEL MAI TARE GAZETAR DIN ALBA.
GATA ! NU MAI LE DAM CREZARE. NU MAI MERG LA BISERICA LOR!

Zarand 18 martie 2013 at 2:41

Ce escroci nenorociti acest popi – toti de fapt. Religia e cea mai murdara si criminala afacere din istorie!

Petre TUTEA 18 martie 2013 at 8:07

Stiinta este sediul folosului si arta este sediul plăcerii.
Religia este sediul Adevărului transcendent în esentă si unic ca principiu unic al tuturor lucrurilor. Religia se situează peste ultimele speculatii teoretice ale stiintei, prin adevărul absolut unic, care e Dumnezeu. Să vină un laureat al premiului Nobel ateu. Ce-o să-mi spună el? O babă care cade în fata icoanei Domnului străbătută de absolut e om, si ăla e dihor laureat.
În Ispita de pe munte – retro satana – Iisus spune: ”Împărătia mea nu e din lumea aceasta” Asta-i nemaiauzit! Du-te în împărătia Lui cu trenul sau cu racheta dacă poti. Nu poti! Înotăm în Univers ca mormolocii, si lumea lui Hristos se situează transcendent ca-n Ispita de pe munte, în mod etern.

ain stain 18 martie 2013 at 8:20

Cand americanii au aselenizat pe Luna, au gasit acolo o carte cu aforismele lui Petre Tutea.

Cand NASA a trimis un robot pe Marte, au gasit volumul 2.

Petre Tutea n-a avut copii, dar el e tatal adevarat al lui Luke Skywalker.

De anul viitor, la judecatorie vei putea jura cu mana pe “Cugetarile lui Petre Tutea”.

Daca te duci la un examen de Fizica Cuantica cu Aforismele lui Petre Tutea, se considera ca copiezi.

La Vrei sa fii Milionar va exista o noua varianta ajutatoare: “da-mi un aforism de-al lui Petre Tutea”.

Petre Tutea a demonstrat la Sorbona ca Shakespeare, pe langa Biblie, e scriitor din Gaesti.

Managerii de la Encyclopedia Britannica si Wikipedia au anuntat ca se dau batuti si declara faliment. Tot ce trebuie sa stii in orice domeniu se afla printre Cugetarile lui Petre Tutea.

Petre Tutea il vede pe omul invizibil.

Daca tu ai 10 lei si Petre Tutea are 10 lei, Petre Tutea are mai multi bani decat tine.

Cand Petre Tutea e muscat de un vampir, vampirul se transforma intr-o baba murdara pe picioare.

B.D. IN ACTIUNE !!! 19 martie 2013 at 6:45

@ain stain. Bai pisatule,…tu nu te lega de PETRE TUTEA,…omul ala(ca multi altii),a suferit prigoana si temnita,in inchisorile comuniste,ptr ca un limbric ca tine,..sa traiasca liber!!!Vine o besina ca tine,…care nu si-a sters,mucii de la nas,…sa batjocoreasca un erou !!! Da da-te dracu,…si stai jos !!!

ain stain 19 martie 2013 at 7:39

crestinule o sa arzi in focurile iadului cu atitudinea asta. O sa-ti pregatim un cazan adanc!!!

B.D. IN ACTIUNE !!! 19 martie 2013 at 9:16

@ain stein. Dar,de unde stii tu,…mai smantina,….poate ma premiaza,bousteneee…!Si oricum,la inaltimea,de unde o sa fiu eu,…ma pis in capul tau,ca sa-ti stingi vapaia,…unde de fapt,te perpelesti tu,…fraiere!!! Ha…ha…ha !!!

XXXX 18 martie 2013 at 8:33

Am sustinut si sustin in continuare ca in scoli nu btrebuie sa se invete religia ci o istorie a religiilor. CEse intrampa acum in Romania este un fenomen de indobitocire, de indoctrinare dusa pana la fundamentalismul periculos aidoma celui din unele tari musulmane.
Problema este ca dat fiind dorinta nestapanita de a fi la putere politicvienii nostrii actioneaza comform santajului practicat de preotime si in loc sa se ocupa de mai binele nostru se ocupa de mai binele bisericii care a devenit un fel de intreprindere cu raspunderi nelimitate, de fapt fara raspunderi si care face o afacere la scara nationala fara sa plateasca taxe si impozite, ea, biserica fiind cea mai mare societate comerciala din Romania si cea mai bogata entitate romaneasca.
Chestia cu icoanele facatoare de minuni este un fel de prosteala pentru indoctrinati sau pentru incultii produsi de invatamantul romanesc.
La Alba Iulia se doreste sa se mai construiasca o biserica lucru ce se va face prin asigurarea unor fonduri de la bugetul de stat si proin donatii facute de populatie. De ce nu se construieste o aripa noua la Spitalul Judetean prin asigurarea unor fonduri de la bugerul statului si donatie publica?
Presecan trebuie felicitat pentru articol si curajul de a spune lucrurilor pe nume. Asa este. Biserica a devenit o afacere bazata pe inselarea voita sau nevoita a populatiei, iar generatiei actiale de preoti, bineanteles ca nu tuturor, li se poat pune in carca absolut toate calitatile unor infractori acceptati de catre politie si procuratura. Preotii de astazi nu pot fi asemuiti cu cei care propovaduiau credinta odinioare. Exemplul si comportamentul lor nu arec de a face nimic cu decalogul biblic.

ank 18 martie 2013 at 8:46

vorbiti doar de BOR ca se imbogateste de pe spinarea ortodoxilor. de ce nu vorbiti si de celelelte culte? de zeciuiala ati auzit? acolo e musai sa cotizezi dar aici poti sa dai sau nu.

dan 18 martie 2013 at 11:54

la BOR cotizezi indirect prin bugetul statului si prin cele locale – si de vrei si de nu vrei – si suma nu e mica, aprox 0,4 % din PIB…

alexandru 18 martie 2013 at 9:02

icoane sfinte, moaste facatoare de minuni, toate sunt instrumente prin care religia abuzeaza de credulitatea enoriasilor.dealtfel prima porunca ne interzice categoric sa ne inchinam la obiecte, dar nimeni nu o respecta.vorbim de o biserica care s eidentifica cu statul roman, cu politicienii romani, o biserica care stoarce bani publici din toate bugetele, fie ele locale sau centrale.
Dar mai presus de orice religia este un subiect tabu.putini au curajul sa ceara socoteala preotimii pentru averile lor, pentru comportamentul lor.se practica frica, preotul este identificat cu insusi duhul sfant.biserica nu poate fi discreditata printr-un articol de presa, biserica s-a discrediat singura prin actiunile ei, prin catedrala de 1 mld de euro pe care o construieste, cu mall si parcare subterana, prin jaful banului public, prin evaziune, prin faptul ca intra cu forta in viata romanilor, in scoli, spitale, unitati militare.biserica ramane un subiect greu de dezbatut.

ion codru 18 martie 2013 at 9:48

Eu, unul ca om mai în vârstă nu aşi îndrăzni să comentez astfel de lucruri, mă apucă frica ştiind ce pedeapsă este scrisă în Cartea Cărţilor „Biblia” pentru cei care îndrăznesc să ia numele Domnului, a Sfinţilor în deşert,a batjocoră, adică aceea de a nu ne mântui niciodată, mai direct trecerea noastră direct în iad, blesteme pe copiii noştri pentru fărădelegile noastre. Cine citeşte Biblia, frecventează Biserica, posteşte, se roagă e imposibil să nu aibă oarecare revelaţii, să nu aibă un ajutor vădit de la Pronia cerească. Cred că de aceea sunt atâtea opinii, comentarii atât de adverse.
Nu sunt salariat ortodox dar constat faptul că mai apar fel şi fel de opinii la articole de acest gen dar nu văd nicio lămurire din partea preţilor, de la biroul lor de presă, să ia atitudine, să ne descreţească frunţile că poate unii chiar nu cunoaştem subiectele.
Bunul Dumnezeu să ne ajute să ne mântuim!

Angel 18 martie 2013 at 18:25

Da sa te ajute pe tine!

B.D. IN ACTIUNE !!! 19 martie 2013 at 6:40

@angel. Sa-ti fie rusine,nesimtitule…ca iei in ris,…un om in virsta !!! Si apropo,..pe tine,daca nu vrei,sa te ajute DUMNEZEU,sa te mintuiesti,…eu iti urez sa te”mintuiasca”…DRACU….bineeee!!!!!

Stareta 18 martie 2013 at 10:42

De cate zile este icoana in Alba Iulia?Miile de credinciosi care s-au inchinat la ea sunt vindecati ? Cate minuni a facut ?Le-ati vazut sau trait vreunul din voi?Sau aceste minuni se vor intampla dupa ce veti inchide ochii ?Poate pe lumea cealalta,unde se spune ca este raiul.Deocamdata pe pamant este pentru unii raiul iar pentru altii iadul.Ce explicatii sa dea soborul de preoti care insotesc icoana?Ca profita de credulitatea,nestiinta,amaraciunea si suferinta oamenilor pentru a-i stoarce de bani ?Sa nu uitam ca suntem in postul sfintelui paste si nu este voie sa minti.Vorba ceeia : „prost nu-i cel ce ia, ci cel ce da „.Daca un civil aducea o icoana facatoare de minuni si o prezenta multimii ,era catalogat sarlatan si ridicat urgent de politie. Atunci intervenea si biroul de presa al sfintilor preoti cu comunicate de presa la adresa sarlatanului si a falsului. In cazul de fata tot ce se intampla este cu acordul tacit al autoritatilor : politie ,procuratura,politic etc.

mefisto 18 martie 2013 at 11:01

LIKE & SHARE!

VREM DESFIINTAREA BISERICII!!

si, puneti mana pe carte popi marsavi!

mikiduta 18 martie 2013 at 11:32

Nu desfiintata-doar sa nu mai fie platita din banii impozitelor mele!adica sa am posibilitatea sa nu mai platesc obligator spectacolele de entertainment pentru babe si trintori de tot felul-cine vrea la spectacol, sa plateasca;vrei minuni de la popa, da-i abonament insa nu ma puna pe mine sa li-l platesc.

Feneserul 18 martie 2013 at 15:46

Da si sa facem in locul lor baruri,restaurante si mall-uri.Esti la fel de penibil ca si cei de cealalta parte care vor sa faca biserici.In cartea sfanta exista in a 5-a carte a lui Moise la versetul 16 sta scris asa:
„Să nu greşiţi dar şi să nu vă faceţi chipuri cioplite, sau închipuiri ale vreunui idol, care să înfăţişeze bărbat sau femeie,”.Darnoi am uitat si ne inchinam la orice icoana,sculptura care ni se pune in fata.

B.D. IN ACTIUNE !!! 19 martie 2013 at 6:36

@mefisto. Ce-ar fii,…sa te desfintezi tu,…besina mica…!!!

ice 18 martie 2013 at 11:49

pentru toti!

daca sunteti impotriva bisericii, faceti ceva! va bateti cu pumnul in piept si va ascundeti in spatele tastaturii!!! oameni slabi!
daca vrei sa dai bani dai, daca nu vrei nu dai!!!
s-au dat bani pentru tatre, muzee, dar ati fost acolo? ati merge daca s-ar face de exemplu opera cu banii aia? nu! binenteles! isi baga in buzunar o parte dar macar mai ajuta si un amarat de pe strada!
voi ajutati?
esti liber sa crezi sau nu!

mikiduta 18 martie 2013 at 12:47

vezi, pe vrute sau nevrute ai descris un principiu politic de stinga care functioneaza de zeci de ani-cei multi platesc, unul zis politician/popa sau iluminat in problema isi ia pentru el o parte si da ceva degeaba,celor care-l voteaza/ tin in post;astia prefera ca ei sa nu munceasca dar sa primeasca asa ca inchid ochii la cit baga pentru el seful lor (ca-i politician sau popa-egal); asa stind lucrurile,avem sanse mici sa ne desprindem repede de mocirla ciumei rosii sau a gindirii de ev mediu ;hai B.D. (prescurtare de la ”bolnav debil” )in actiune si baga ceva injuraturi de la popa vostru platitor;si @ice-nu confunda BISERICA cu hotzomaniile unora;poate ca lumea nu ar da nici pentru teatru dar asta nu este justificare pentru alte cotzcarii,nu?

B.D. IN ACTIUNE !!! 19 martie 2013 at 6:33

@MIKIDUTA.BOLNAV DEBIL,E FIU LUI MATA BINEEEE!!! SI APROPO,….MIKIDUTA,VINE DE LA…SATANA=DRACU,…E,….DU-TE LA EL…!!!

B.R.D. 19 martie 2013 at 10:39

M-am dus si am fost repartizat la carat lemne si intretinut focul sub cazanul cu zmoala pe care scrie numele tau; si este si un polonic mare cu care o iei peste bostan cind vrei sa-l scoti afara (polonicul il tine un popa,eu doar l-am carat).

Adrian SIMION 18 martie 2013 at 13:23

Nu stiu despre ce inselatorii vorbiti. Eu, in schimb, pot spune ca am avut placerea sa-l cunosc pe parintele Voda si sa lucrez cu dansul si cu alti preoti din municipiul nostru. Sunt oameni de isprava care isi cunosc vocatia. Problema este ca in societatea romaneasca, sub implusuri secularizante total nepotrivite, sunt parca tot mai multi oameni care nu inteleg fenomenul religios. Sigur, nu este cazul sa intram in exagerari de tip interbelic, de genul „a fi roman insemana a fi ortodox”, insa este total falimentar pentru o societate sa-si nege valorile fundamentale. Iar valorile religioase se inscriu in aceasta categorie. Dincolo de expresii precum „Biserica nu este in constructii de piatra si lemn, ci in voi. Ridica o piatra si Eu voi fi acolo” sau „De va veti aduna doi sau mai multi in numele Meu, Eu voi fi intre voi” s.a.m.d., ceea ce poate ca am uitat este ca oamenii au nevoie de simboluri, de idei si valori in care sa creada. Frumusete ortodoxiei sta si in simbolurile ei. Iar multi dintre noi am cam inceput sa uitam, sau, mai grav, sa ne facem ca uitam, aceste lucruri esentiale pentru natia noastra. Biserica suntem noi toti, nu doar clerul sau elitele care o conduc la un moment dat sau altul. Poate ca a venit timpul sa ne destabilizam ca natie distrugand si Biserica si valorile si simbolurile pe care ea, de 2000 de ani le promoveaza. Pacat!

Aurelian 18 martie 2013 at 14:42

Daca pana acum forumistii au avut indoieli cu privire la „integritatea morala”, a popei Voda, acum, tu Simioane, i-ai comvins de tot, laudandu-l tu, i-ai pus capac, acum toata lumea stie ca ii un escroc. Tot timpul da-i cu bata in balta si faci gafe dupa gafe, ca si azi, ce Dracu, iar te-ai intrecut cu masura la votca de dimineata? De fapt cum a spus acum cateva zile „alinuta”, nu exista porunca „sa nu mintii”, ca popii stiu ce au facut, cand au conceput cele 10 porunci! Singura „valoare” adevarata a Bisericii, ii ca desi il „marturisesc pe Iisus(nu Isus=magar, in aramaica veche), slujesc cu sarg doar „ochiului Dracului”, adica banului. Biserica, sau mai bine spus, Asociatia Escrocilor in Sutana, nu ii decat o escrocherie tolerata si ingaduita la nivel national! Unii popi au trecut cu cersitul, chiar si granitele Romaniei!Popa ortodox, ii tot timpul „cu mana intinsa”, si nu exista slujba, dupa care, popa, sa nu ceara bani!

ioan toma 18 martie 2013 at 13:26

…..in ordine Alexandru , Religie nu inseamna neaparat si SPIRITUAL . Biserica oricare ar fi ea se autoidentifica ca si intermediara intre Fiinta umana si Divin, promoveaza idolul in locul idealului Cristic….. la cine foloseste?, si de ce ? nu este greu de priceput…multumesc mult…..

Aurelian 18 martie 2013 at 14:47

Singura legatura intre religii si Dumnezeu, ii ca religiile, indiferent ce provaduiesc si sustin, s-au agatat doar de „poala lui Dumnezeu”!

Florin 18 martie 2013 at 17:17

Bai nene un idiot mai mare ca tine inca nu am vazut. Pe langa faptul ca nici nu sti sa scri bine romaneste si faci greseli gramaticale elementare (du-te nene si invata un pic, ca esti de kko) mai debitezi si tot felul de ineptii. Tu chiar nu citesti ce scri sau iti place sa iti vezi prostiile postate pe forumuri? Cum poti sa fi atat de cretin sa spui ca religiile doar s-au agatat de „poala lui Dumnezeu”, sau ca tot ce face Biserica este sa faca escrocherii? Tu chiar nu ai limite in nesimtirea de care dai dovada? Bai ba idiotule, de atatea acte de asistenta sociala, sau de acte de sustinere a culturii si invatamantului s.a.m.d. ale Biseriicii (fie ca e vorba de cea Ortodoxa, Greco-Catolica sau Romano-Catolica) nu zici nimic? Chiar esti tampit, dar din ala notoriu! Ca orice cretin consacrat, iti place sa iei exemple negative si sa generalizezi. Daca ar fi sa respectam logica ta de stupid cu diploma (ba tu esti mai prost decat prevedea legea, pe cuvantul meu; esti mai prost ca Mos Gerila, dar ala saracu’ avea o scuza ca era comunist) deci dupa logica ta de stupid cu diploma ar trebui sa zicem ca toti preotii sunt escroci (pentru ca exista cazuri izolate negative in radurile lor), toti medicii sunt spagari (pentru ca exista cazuri izolate negative in radurile lor), toti profesorii sunt prost pregatiti (pentru ca exista cazuri izolate negative in radurile lor), toti avocatii sunt incompetenti pentru ca exista cazuri izolate negative in radurile lor) etc. etc. etc. Chiar esti prost, ba baiatule. Da-te draq de idiot!

Angel 18 martie 2013 at 18:35

„nu sti sa scri”? Credincios oligofren!

ATHOS 19 martie 2013 at 6:53

HOP SI TU….”ION CREANGA”…!!!

Aurelian 19 martie 2013 at 11:33

!”deci dupa logica ta de stupid cu diploma ar trebui sa zicem ca toti preotii sunt escroci (pentru ca exista cazuri izolate negative in radurile lor)”!
O societate sanatoasa, si autonoma, isi poate elimina singura, aceste cazuri negative izolate din randurile ei! de ce BOR nu o face? Nu o face ca nu poate, din simplu motiv, ca aceste „cazuri izolate negative”, sunt generalizate, iar celelalte, ale sacerdotilor de vocatie, sunt intr-o mare minoritate. Ba mai mult acesti sacerdoti de vocatie, sunt ridiculizati de majoritatea preotimii, zicand ca „sunt prea prosti ca sa faca bani”!

@AURELIAN CEL PROSTOVAN 19 martie 2013 at 6:56

@aurelian cel bulangean….du-te si da-ti 2 palme,…PROSTOVANEEEEE…..!!!! Du-te si te mai si pisa,…ca esti palid !!!

Aurelian 19 martie 2013 at 11:35

Cred ca ma confunzi cu deputatul Sañedru!

MARIA MAGDALENA 18 martie 2013 at 13:58

O manevra de reclama la cartierul ORIZONT..marca TRIFU.N-o sa mai scapam de fanteziile astuia niciodata.

maimuta plictisita 18 martie 2013 at 16:05

inchinare la idoli

kxz 18 martie 2013 at 18:44

nu il cunoasteti pe parintele sabin. gresiti

oltean vasile 18 martie 2013 at 20:08

DOAMNE IARTAI SI NU II PEDEPSI CA NU STIU CE VORBESC. INTREBARE:De ce nu va dati numele real si apelati la pseudonime?????Va este frica cumva????Nu ar trebui voi sinteti tari neinfricati.Scuzati pentru deranj.

dan 19 martie 2013 at 9:47

citeste comentariile pline de amenintari si injuraturi ale fanaticilor gen B.D. IN ACTIUNE si intelegi de ce …

B.R.D. 19 martie 2013 at 8:32

@B.D. in actiune Esti incet la minte;si asa fac la noi in cartier betzivanii-cind nu au argumente injura ca la usa cortului, cu speranta ca inter/locutorii nu le raspund din bun-simtz.Esti un model de moralitate si meriti un loc in fata la primele moaste de pupat, un demn slujitor..al cui? poate vorbesti cu @mikiduta si-ti tine un loc, ca ala ar bilete la reducere .

B.D. IN ACTIUNE !!! 19 martie 2013 at 9:06

@B.R.D. E vezi,…incet la minte,…dar iute-ti bag,mandravela in gura…deci,…DA-TE DRACU SI PE TINEEEEEE…!!!! Vezi,…daca n-ai de lucru…iei maciuci,…prin gura!!!

B.R.D. 19 martie 2013 at 10:31

Esti si obsedat; poate te ia la vreun club de home (less)!

avraam 19 martie 2013 at 12:06

Eu cred in stiinta si imi dau seama ca DUMNEZEU e de partea stiintei iar diavolul de partea bisericii.Faptele concrete o dovedesc!!!!!!!!!

un crestin 19 martie 2013 at 17:43

B.D. IN ACTIUNE !!! Un fraier in viata.Pupator de moaste.Un fel de becali nenorocit.Dute la biserica !

Aurelian 19 martie 2013 at 17:53

Deja azi aveti rezultatele „binefacatoare”, a copiei Icoanei Facatoare de Minuni, chiar aici in Ziarul Unirea:
– La sectia oncologie, au crescut numarul bolnavilor de cancer, si ii „inghesuiala mare”, prin saloane!

Comentariile sunt oprite