Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Icoană făcătoare de minuni sau un instrument complex de manipulare și de făcut bani? O altă poveste a copiei Icoanei “Pantanassa”

Publicat

în

Am urmărit cu atenție pregătirile, venirea și procesiunile religioase cu copia icoanei așa-zis “făcătoare de minuni” reprezentând-o pe Maica Domnului, supranumită “Pantanassa”, despre care se spune că vine de pe Sfântul Munte Athos.

Vreau să subliniez încă de la bun început că evenimentul organizat de Biserica Ortodoxă, respectiv Arhiepiscopia de Alba Iulia a avut un foarte mare succes din perspectiva marketingului religios. Icoanele făcătoare de minuni sunt branduri ale credinței asupra cărora Biserica Creștină are drepturile intelectuale.

Practica este foarte veche și a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente de încreștinare a Americii de Sud, acum continentul cu cei mai mulți creștini catolici din lume. Fenomenul a dispărut cu timpul în societățile occidentale, odată cu slăbirea puterii Bisericii, dar este încă foarte prezent în America de Sud și Europa Ortodoxă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dar să revenim la Alba Iulia unde a ajuns vineri, copia Icoanei Maicii Domnului “Pantánassa” – Împărăteasa tuturor, “o icoană cu puteri miraculoase, vindecătoare de cancer”, ce a fost donată de Mănăstirea Vatopedi din Muntele Athos bisericii, respectiv parohiei ortodoxe din cartierul Orizont, Alba Iulia.

Această icoană pictată cu foiţă de aur şi argint a început să producă bani încă dinainte de a ajunge in Romania. Părintele Sabin Vodă, cel care a gândit și pregătit întreaga acțiune, este preotul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama” din cartierul Orizont, parohie căreia i-a fost donată copia icoanei făcătoare de minuni de către Mănăstirea Vatopedi de pe Muntele Athos. Preotul Vodă a început să adune bani de la enoriașii din cartierul Orizont, folosindu-se de povestea icoanei care trebuie adusă tocmai de pe Muntele Sfânt și care va rămâne pentru totdeauna în biserica din cartierul albaiulian.

Trebuie menționat că biserica nu există încă, ea urmând să fie construită în viitorul apropiat. Deocamdată, pe terenul primit tot printr-o donaţie privată unde va fi ridicată biserica ce va adăposti icoana sfântă, a fost montată o cruce. Nu departe de acest teren există acum o baracă improvizată, care ține loc de locaș sfânt până la finalizarea viitoarei biserici. Aici a ajuns icoana, în urma unei procesiuni impresionante, pornind de la locul unde va fi ridicat viitorul locaș de cult și continuând pe străzile din cartier. Cei care au donat bani pentru aducerea icoanei au putut astfel să se simtă părtași la realizare și să se pregătească pentru ridicarea costisitoarei biserici din carierul lor.

Un copilaș de 9 ani era bolnav de cancer la ochi, din acea icoană a ieșit o lumină care a mers până în inima copilului și copilul a înviat și nu numai că a înviat dar s-a și tămăduit”, a spus părintele Sabin Vodă reporterilor PRO TV. (vezi video)

Apetența multora dintre români pentru miracole via moaște sau icoane făcătoare de minuni este încurajată și întreținută de aceste evenimente și practici ale Bisericii. Este o chestiune ce ține de alegerea fiecăruia, doar că această alegere este determinată de educația și cultura individului. Iar dacă educația vine de la niște modele recunoscute în societate, cum este cazul părintelui Sabin Vodă, care a declarat pentru PRO TV că un copilaș de 9 ani bolnav de cancer la ochi a fost vindecat de Icoana Maicii Domnului “Pantánassa”, atunci se ridică următoarea problemă: corespunde acest tip de educaţie a copiilor, mamelor, părinţilor în general, cu normele societații în care trăim şi cu provocările pe care le întâmpinăm în fiecare zi?

Cei care prezintă public astfel de soluţii de vindecare miraculoasă sunt deseori catalogaţi ca şarlatani şi nu de puţine ori se lasă cu arestări, mai ales când se urmăresc câştiguri de foloase necuvenite, în urma promisiunilor de a rezolva cele mai diverse solicitări.

Este sănătos să le inoculezi oamenilor ideea, care de altfel nu are nici un fundament, că o pictură, fie şi de pe muntele Athos face minuni, și nu orice fel de minuni, ci  vindecarea unor boli incurabile sau învierea din morţi, mai ales că se apropie Sfintele Paşti?

Ce alternative au oamenii în fața unor astfel de oferte iluzorii? Cui servește perpetuarea și dezvoltarea acestui fenomen?

Mulţi susţin obligativitatea religiei în școli, în timp ce psihologii susţin necesitatea unor cursuri în care elevii să învețe să gândească rațional, să își dezvolte gîndirea analitică și stima de sine, subiecte care in Romania lipsesc cu desăvârșire din curicula școlară. Nu este de conceput în țara noastră modelul occidental din țări precum Franța sau Germania, unde in ultimul timp nu numai ca nu s-au mai construit biserici dar multe dintre ele au fost vândute sau închiriate. Nu este de conceput nici ideea ca românii, mai ales in conditiile grele de viata in care traiesc multi dintre ei, ar putea sa înlocuiască liniștea dată de credința in Biserică cu o altă formă de liniște spirituală. Unii preoti inteleg aceasta nevoie fundamentala a omului si vin in intampinarea ei. Aceasta le este si menirea. Insa multe dintre practicticile și instrumentele folosite de Biserică merită a fi analizate, dezbătute și, dacă este nevoie criticate. Pentru binele tuturor!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare