Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

I-au scos la pensie, chiar dacă nu au fost angajați niciodată. Doi bărbați condamnați cu executare la Judecătoria Cîmpeni pentru că au vândut acte false de pensionare unor persoane din Apuseni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătoria Cîmpeni a pronunțat prima hotărâre într-un dosar de înșelăciune în dauna Casei Județene de Pensii Alba. Doi bărbați au fost condamnați la închisoare cu executare după ce au falsificat documente ce au fost utilizate la obținerea ilegală de drepturi financiare pentru pensie.

Cei doi inculpați condamnați se numesc Harambașa Ioan (62 ani), cu domicilul în județul Caraș-Severin și Lingurar Gruie (82 ani), din județul Bihor. Ambii au mai fost condamnați pentru fapte similare, definitiv, într-un proces derulat la instanțe din Oradea, unde au primit pedeapsa închisorii cu suspendare. De această dată, Judecătoria Cîmpeni a hotărât, în 17 octombrie 2018, să aplice pedepse finale cu executare, în condițiile în care ambii inculpați sunt recidiviști.

Harambașa Ioan a fost condamnat la 4 ani de închisoare în regim de detenție pentru complicitate la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Lingurar Gruie a primit 3 ani și 2 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la înşelăciune, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În cazul unui al treilea inculpat, cu domiciliul în județul Alba (Pașca Iosif), Judecătoria Cîmpeni a dispus încetarea procesului penal potrivit articolului din Codul de procedură penală care reglementează o astfel de decizie în cazul prescrierii infracțiunii sau decesului persoanei. Acesta a fost trimis în judecată pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uzul de fals și înşelăciune.

”Admite acţiunea civilă formulată de Casa Judeţeană de Pensii A. şi obligă în solidar pe inculpaţi la plata sumei de 57.455 de lei reprezentând prejudiciu cauzat prin infracţiune. Obligă pe fiecare inculpat să plătească suma de 1.800 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat, în faza de urmărire penală şi judecată, în total suma de 5.600 de lei”, se precizează în minuta sentinței.

Speța de la Cîmpeni este identică cu cea de la Oradea, unde inculpatul Harambașa a fost condamnat pentru că, în perioada 2004-2010, ar fi întocmit în fals adeverințe de venit și confirmări pentru angajare pentru 14 persoane, atestând nereal faptul că acestea au fost angajate pe diferite perioade de timp la Asociația Intercooperatistă Oțelu Roșu – Sector Exploatare Zăvoi, înscrisuri depuse ulterior de cei în cauză la Casa de Pensii în vederea calculării cuantumului pensiei.

De asemenea, în cazul inculpatului Lingurar Ilie, s-a reținut că în perioada 2007-2010, cu intenție și contracost, ar fi înlesnit obținerea în fals de adeverințe de venit și confirmări pentru angajare pentru alte trei persoane, pe care le-au depus și au primit, pe baza lor, ilegal, pensie timp de mai mulți ani. Beneficiarii documentelor false era ”taxați” de Harambașa cu câte 30 de lei pentru fiecare an în plus obținut la pensie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea