Rămâi conectat

Curier Județean

Horaţiu Josan despre autostrada Sebeş-Turda: Aiudul aştepta demult varianta optimă pentru construcţia centurii ocolitoare

Publicat

în

Având în vedere recentele declaraţii ale ministrului Dan Şova referitoare la finalizarea până în 2016 a autostrăzii Sebeş-Turda, primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan, a salutat proiectul care vine să înlocuiască drumul expres, ultima soluţie tehnică ce fusese prevăzută pentru ruta Sebeş-Turda, unde era neapărată nevoie de fluidizarea traficului.

Potrivit comunicatului remis presei de Alin Florea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Aiud, în opinia primarului Horațiu Josan, actuala soluţie tehnică, cea a autostrăzii, nu mai rezolvă doar problema traficului greu a cărui rută tranzitează Aiudul, ci va optimiza circulaţia rutieră pe toată zona Aiud – Ocna Mureş, adică pe toată raza Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos”.

Electrica Furnizare Discount

„Aiudul avea demult nevoie de o centură ocolitoare, care să preia în primul rând traficul greu. În ultimii ani, am căutat diverse soluţii, în primul rând financiare, şi sprijin de la Guvern pentru a rezolva această problemă, iar drumul expres Sebeş-Turda, pentru realizarea căruia am elaborat şi o parte a documentaţiei tehnice necesare, a fost ultima soluţie care aşteptam să poată fi concretizată cât mai curând posibil. Actualul proiect al autostrăzii care se preconizează a fi finalizat până în 2016 nu asigură doar construcţia centurii ocolitoare a Aiudului, ci şi o infrastructură de transporturi optimizată de care vor beneficia toate localităţile constituite în  Asociaţia „Alba de Jos”, a declarat primarul municipiului Aiud.

De precizat faptul că unul dintre obiectivele esenţiale ale ADI „Alba de Jos”, din cadrul căreia fac parte 16 localităţi din zona Aiud – Ocna Mureş este modernizarea transporturilor, ca un argument în plus pentru atragerea investitorilor şi dezvoltarea economică a microregiunii. Autostrada Sebeş-Turda traversează zona cuprinsă în microregiunea formată în zona Aiud – Ocna Mureş şi va funcţiona, aşa cum a precizat şi ministrul Dan Şova, ca o centură ocolitoare pentru localităţile Teiuş, Aiud şi Unirea.

„De foarte mulţi ani, am căutat soluţii pentru realizarea centurii ocolitoare a Aiudului. Vorbim despre acest proiect încă de pe vremea Guvernului Tăriceanu, când Ludovic Orban, ministru al transporturilor pe atunci, a fost primul care a înţeles câtă nevoie e de o investiţie care să fluidizeze traficul în această zonă. Parte din documentaţia tehnică fusese elaborată, se făcuseră paşi concreţi, dar guvernul pedelist, o dată instalat în 2008, a ras proiectul de pe lista sa de priorităţi. Acum, iată, proiectul e din nou acolo unde trebuie să fie: pe agenda Guvernului USL. Vreau să le mulţumesc celor care l-au susţinut şi în special colegului meu Florin Roman, vicepreşedintele CJ Alba, care a insistat pe lângă ministrul Şova pentru autostrada Sebeş-Turda. Aşa se pot rezolva problemele comunităţilor, cu sprijin de la autorităţile judeţene şi deschidere din partea Guvernului”, a mai precizat primarul Mihai Horaţiu Josan.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Toc pentru păstrarea prafului de pușcă

Publicat

în

Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un toc pentru păstrarea prafului de puşcă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artefactul, provenind din colecția lui Ioan Raica, a intrat în patrimoniul muzeului încă din anul 1958.

Confecționat din corn de cerb, tocul a fost folosit de vânătorii din Munții Sebeșului la alimentarea cu pulbere a puștilor cu cremene. Armarea cu tablă de alamă a compartimentului pentru dozarea prafului de pușcă, situat în partea superioară a tocului, constituie un indiciu că piesa a fost confecționată în Moldova, mai precis în zona Sucevei, unde, de altfel, are bune analogii.

Electrica Furnizare Discount

Tocul este bogat ornamentat, având aproape întreaga suprafață acoperită cu motive decorative: solare, vegetale și geometrice. În zona centrală de află o rozetă fără braţe, încărcată de elemente vegetale, fiind vorba de o reprezentare a soarelui în varianta statică. Braţele tocului sunt decorate cu coroane de „tip oriental”, stilizate, motiv interpretat de specialişti ca fiind un „cerc magic” care avea rolul de a păstra puterea prafului de pușcă.

Tocurile pentru pulbere au apărut odată cu folosirea armelor de foc uşoare, portabile, şi ele au existat atât timp cât încărcarea cu praf de puşcă şi plumb se făcea pe ţeavă. Unele dintre primele tocuri despre care există informații sunt cele folosite de armatele din spațiul german, acestea fiind cunoscute însă doar din descrieri datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor. Exemplarul cel mai timpuriu, datat sigur, este cel al regelui Angliei, Henric al VIII-lea Tudor (1509-1547), din 1531. Pe teritoriul ţării noastre, cel mai vechi, se pare, este un exemplar provenind de la Deva, pe care e inscripţionat anul 1608, aflat, în prezent, într-o colecţie particulară din Bucureşti.

Deşi cartuşul de hârtie – folosit pentru prima dată de armata suedeză în timpul regelui Gustav Adolf (1611-1632) – a fost introdus, începând cu anul 1740, în dotarea armatelor din toate ţările europene, tocurile pentru păstrarea prafului de puşcă au fost utilizate, în continuare, însă doar pentru armele de vânătoare. În întreaga zonă alpino-carpatică, din Croaţia până în Ucraina şi Polonia, coarnele cerbului au fost prelucrate sub forma unor tocuri pentru pulbere, însă specialiştii consideră că primele piese de acest tip au pătruns în Transilvania şi în Moldova din zona Tirolului, unde exista o şcoală de pădurari ce deservea Imperiul Habsburgic, populaţia învăţând să le imite, însă aplicând pieselor confecționate un decor local. Aceste obiecte, pe lângă rolul lor practic, au ajuns să reflecte și un anumit statut social, fiind, în același timp, şi trofee de vânătoare ale deținătorilor, ceea ce explică și calitatea execuției acestora.

Numărul destul de mare de astfel de artefacte în zona Sebeşului poate fi explicat, pe de o parte, prin pasiunea pentru vânătoare a locuitorilor, iar pe de alta, prin includerea unora dintre satele de aici în Regimentul 1 de Graniță de la Orlat, ceea ce a dus la răspândirea armelor de foc şi, implicit, a tocurilor pentru păstrat pulberea. De altfel, din zonă se cunoaşte şi o reţetă tradiţională pentru făcut „prav de puşcă”, pe care Nicolae Filimon, din Sebeşel, a consemnat-o în manuscrisul său, datând din 1873: „pentru a face prav de puşcă, şialitron 12 loţi, floare de pucioasă 10 loţi, cărbuni de alun 8 loţi, zdrobite laolaltă cu oţăt de vin, să se usuce apoi muete cu aluat. De acela se va dospi, apoi fermentat iar, apoi [în]tins la soare să se usuce, apoi ucisu în mujeriu de lemn, va fi prav de puşcă”.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de viitură

Publicat

în

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de inundații

Astăzi, 25 iulie, un grup de tineri plini de bunătate, din partea Off Road Bistra, au dus electrocasnice și produse de curățenie persoanelor care au fost afectate în urma inundațiilor puternice de la Ocoliș.

Electrica Furnizare Discount

Inundațiile au făcut ravagii în comuna Ocoliș, în cursul săptămânii trecute, mai multe gospodării fiind inundate, case distruse, animale și mașini luate de apă.

Zeci de persoane s-au mobilizat în urma inundațiilor și au sărit în ajutorul cetățenilor din Apuseni care au fost „loviți” atât de tare de natura necruțătoare.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 31 de ani, din Sântimbru, prins de către polițiști la volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere. S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Sântimbru, a fost depistat de către polițiștii din Galda de Jos, în timp ce se afla al volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

La data de 24 iulie 2021, în jurul orei 16.30, polițiștii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat, de 31 ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107H, pe raza localităţii Bucerdea Vinoasă, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Electrica Furnizare Discount

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea