Rămâi conectat

Politică Administrație

Guvernul vrea să le ia pielea unor contribuabili, după ce a ajuns la fundul sacului: Contribuții pentru angajatori, acciză majorată la țigări, plafonarea indemnizației pentru copil

Ziarul Unirea

Publicat

în

După ce a ajuns la fundul sacului, Guvernul vrea să le ia pielea unor contribuabili: Contribuții pentru angajatori, acciza majorată la țigări, plafonarea indemnizației pentru copil

Introducerea obligației de plată de la 1 iunie 2017 a contribuțiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru salariații cu timp parțial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei, majorarea accizei la țigarete cu 1% și o eventuală plafonare a indemnizației pentru creșterea copilului sunt măsuri pregătite de Guvern pentru creșterea veniturilor bugetare.

Nivelul accizei la țigarete va crește de la 435,58 lei/1/000 țigarete la 439,94 lei/1.000 țigarete (impact estimat la 90 milioane lei în 2017), relevă documentul aprobat astăzi de Guvern și analizat de Profit.ro.

Având în vedere evoluțiile lunare anterioare și pentru asigurarea încadrării în prevederile bugetare anuale aprobate, Guvernul va mai implementa următoarele măsuri:

Mai sunt avute în vedere modificarea prevederilor OU 190/2000 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România, în sensul aplicării mărcii de garanție proprie exclusiv de către ANPC și nu de către producătorii interni, importatorii sau vânzătorii cu amănuntul, cu scopul simplificării și creșterii eficienței actelor de control, precum și a garantării calității produselor comercializate către consumatori (impact estimat la 110 milioane lei în 2017)

Continuarea în 2018 a repartizării unei cote de minimum 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu ocazia aprobării situațiilor financiare ale anului respectiv pentru societăți naționale, companii naționale și societăți cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome, prin mandatarea reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor/Consiliul de Administrație, după caz (impact estimat la 870 milioane lei în 2018)

Implementarea din iulie 2017 a unui mecanism de plată defalcată a TVA, constând în plata de către instituțiile și întreprinderile publice a taxei pe valoarea adăugată aferentă achizițiilor de bunuri și servicii realizate direct în contul furnizorului/prestatorului la bugetul de stat (impact estimat la 180 milioane lei în 2017 și 420 milioane lei în 2018).

Măsuri de reducerea cheltuielilor publice și reforme structurale pentru eficientizarea cheltuielilor (impact estimat de 1 miliard lei în anul 2017 și 3 miliarde lei în anul 2018).

  • Înființarea până la 1 iunie 2017 a unei direcții în cadrul Secretariatului General al Guvernului care va urmări reducerea numărului agențiilor și instituțiilor aflate în subordinea Guvernului.

 

  • Elaborarea unui Plan de raționalizare a cheltuielilor publice până la data de 1 iulie, cu următorii piloni: auditul funcțiilor guvernamentale, informatizarea accelerată a administrației centrale și locale, prioritizarea și accelerarea investițiilor publice, revizuirea subvențiilor acordate companiilor de la bugetul de stat. Subvențiile de la buget către companiile publice vor fi condiționate de îmbunătățirea performanțelor financiare, se vor introduce contracte de performanță în toate instituțiile publice și companiile de stat.

 

  • Crearea Sistemului național de evidență a ocupării în administrația publică – ANFP va colecta în mod direct datele necesare populării sistemului de la instituțiile și autoritățile publice. • Îmbunătățirea guvernanței corporative în companiile de stat: reforma managementului privat la companiile de stat din domeniile strategice cu contracte standard, criterii de performanță și plată în funcție de performanță.
  • Reducerea cheltuielilor de funcționare a instituțiilor și autorităților publice cu 5-10%.
  • Reducerea cu minim 35% a prețului medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul.
  •  Achizițiile autorităților centrale în ceea ce privește bunurile și serviciile vor fi efectuate centralizat, de către o unitate de achiziții centrală. În acest fel, cheltuielile cu bunuri și servicii se vor diminua cu aproximativ 10 – 15%, imediat ce această unitate va deveni operațională.
  • Menținerea pensiilor speciale la nivelul stabilit in prezent. Guvernul mai apreciază că, în vederea utilizării eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestații sociale, ar fi oportună plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar și introducerea cardului social de beneficii.

 

 

 

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea