Rămâi conectat

Politică Administrație

Guvernul își asumă răspunderea pe modificarea OUG 114 și pe buget: Interzicerea cumulului pensie-salariu la stat și înghețarea salariilor demnitarilor printre măsuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul își asumă răspunderea pe modificarea OUG 114 și pe buget: Interzicerea cumulului pensie-salariu la stat și înghețarea salariilor demnitarilor printre măsuri

În ședința de azi, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea OUG 114, pe care executivul își va angaja răspunderea în Parlament.

Proiectul de lege elimină taxa din sectorul bancar, pe cea din energie și telecomunicații și desființează Fondul de Dezvoltarea și Investiții. De asemenea, sunt luate mai multe măsuri în sectorul bugetar printre care interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, înghețarea salariilor demnitarilor, interzicerea detașărilor și limitarea sporului pentru condiții vătămătoare pentru bugetari.

„Suntem hotărâți să reparăm ceea ce s-a stricat în economie. Astfel prin proiectul de lege adoptat astăzi, salvăm pilonul II de pensii. Au fost corectate măsurile care ar fi dus la distrugerea și naționalizarea pilonului II”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă.

Guvernul a decis să desființeze FDI, instrumentul inventat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov pentru controlul primarilor.

„O altă măsură importantă este desființarea mecanismului pervers de împrumuturi fictive prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Vorbim de un fond fără nicio alocare bugetară reală, ci doar o schemă de împrumuturi”, a mai spus Dancă.

De asemenea s- a făcut mai multe modificări în sectorul energetic și cel al telecomunicațiilor.

„În energie prevederile din OUG 114 care au atras o schimbare de optică a investitorilor, taxarea cu 2% și plafonarea prețului la producător la 68 lei au fost abrogate și au fost introduse elemente tranzitorii. Fondurile colectate în baza taxei de 2% colectate la ANRE vor fi transferată la ministerul Economiei în vederea sprijinirii programelor de eficiență energetică, vorbim de o sumă de 600 de milioane de lei”

Au fost abrogate prevederile din sectorul telecomunicații, atât taxarea cât și regimul sancțiunilor din acest domeniu și au fost eliminate prevederile legate de taxarea sectorului bancar”, a declarat purtătorul de cuvând al Guvernului.

Guvernul a decis să interzică cumulul pensie-salariu în sistemul bugetar și să interzică detașările. Modul de calcul al sporului pentru condiții periculoase al bugetarilor a fost modificat.

„S-a decis interzicerea cumulului pensie – salariu la stat. Angajații din educație și sănătate care au și pensie pot opta pentru pensie sau pentru salariu. Nu există un risc în acest moment pentru blocarea sistemelor de educație sau de sănătate”

Sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare a fost regândit. Sporul poate fi de 25% din salariul minim brut pe țară, aproximativ 500 de lei. Așa se elimină discriminările între angajați. În condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, angajații trebuie să beneficieze de același spor, raportat la salariul minim brut. Deci nu se mai raportează la salariul de bază, ci e procent fix din salariul minim brut”

Nu vor mai fi permise detașările din sectorul privat în instituțiile publice”, a mai declarat Dancă, la finalul ședinței de Guvern.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea