Economie
Guvernul îşi asumă pe 8 martie răspunderea pe Codul Muncii
Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea pe noul Cod al Muncii marţi, 8 martie, ceea ce înseamnă că parlamentarii pot depune amendamentele până cel târziu vineri, după cum a anunţat luni Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului. Cu doar câteva ore înainte, premierul Emil Boc a anunţat că proiectul a fost transmis Parlamentului, în vederea asumării răspunderii.
Modificările aduse de Guvern Codului Muncii sunt, în marte parte, contestate atât de către sindicate, cât şi de către opoziţie. În timp ce sindicatele au anunţat că vor declanşa un protest naţional în momentul asumării de către Guvern a Codului, opoziţia a ameninţat că ar putea depune o nouă moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc. „Nu am avut niciodată emoţii, nu m-a speriat niciodată o moţiune de cenzură, cu atât mai puţin nu mă va speria această moţiune de cenzură, dacă va fi depusă, pe Codul Muncii”, a declarat premierul. El a ţinut să sublinieze, din nou, că noul Cod este absolut necesar pentru ca românii să se poată angaja mai uşor şi pentru ca angajatorii să poată crea noi locuri de muncă.
Patronii susţin noul cod
Unii patroni susţin că, în ciuda protestelor sindicatelor, dar şi a declaraţiilor membrilor Executivului, noul Cod al Muncii este în continuare prea inflexibil. „Nu e nici cal, nici măgar. E în coadă de peşte. Noul Cod, de exemplu, este prea stufos şi nu reglementează rolul sindicatelor şi al patronatelor. În ceea ce priveşte contractele colective de muncă, eu cred că ele ar trebui făcute nu pe ramură de activitate, ci pe unitate, astfel încât acestea să reprezinte cât mai bine realitatea fiecărei firme sau fabrici”, a declarat Sorin Minea, patronul şi directorul general al Angst, producător de mezeluri care are peste 700 de angajaţi. „Nu îi înţeleg pe sindicalişti. În loc să se lupte pentru o fiscalitate mai mică aplicată salariilor, ei vor mai mulţi bani. Nu e de unde. Noi (patronii, n.r.) nu mai avem de unde”, a adăugat el. În ceea ce priveşte cadrul legal pentru disponibilizări, Minea susţine că sindicatele, dar şi mulţi angajaţi au impresia că „patronii trebuie să facă protecţie socială, care este, de fapt, treaba statului”. „Eu am angajaţi care îşi iau concedii medicale de peste 100 de zile pe an. Nu pot să îi dau afară. Ar trebui să îi pun să aleagă: dacă pot munci, atunci să o facă, iar dacă sunt prea bolnavi, să meargă să se trateze, dar eu să angajez pe altcineva”, explică patronul Angst.
Cele mai importante modificări aduse Codului Muncii
l Dispar contractele colective de muncă. Guvernul şi-a menţinut decizia de a interzice încheierea contractelor colective de muncă şi a actelor adiţionale cu termene care să depăşească data de 31 decembrie 2011, hotărând totodată că actualele contracte îşi produc efectele doar până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate.
l Pedepse mai mari şi suplimentare pentru munca la negru. Angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fără contract de muncă să fie pedepsiţi cu 1-2 ani închisoare sau amendă penală, sistarea ajutoarelor şi fondurilor UE şi interzicerea participării la achiziţii publice, dar a redus cuantumul amenzii prevăzute în proiectul iniţial. Angajatorii care primesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă să fie amendaţi cu 10.000 -20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
l Angajatorii pot încheia succesiv cel mult trei contracte de muncă pe durată determinată. Angajatorii vor avea dreptul să încheie succesiv cel mult trei contracte individuale de muncă pe durată determinată, cu o perioadă maximă de 12 luni fiecare, contract ce poate fi însă prelungit după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, pentru perioada realizării unui proiect. S-a decis însă ca între aceleaşi părţi să poată fi încheiate succesiv cel mult trei contracte individuale de muncă pe durată determinată.
l Sporul de noapte, acordat pentru minimum trei ore prestate. Salariaţii care lucrează pe timp de noapte vor beneficia de un spor de 25% din salariul de bază, dar numai dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru. Documentul prevede că „salariaţii de noapte” beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
l Angajaţii sancţionaţi disciplinar vor fi reabilitaţi în 12 luni. Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizia angajatorului emisă în formă scrisă. Proiectul iniţial transmis sindicatelor stabilea că angajatul este reabilitat de drept dacă nu primeşte o nouă sancţiune în termen de şase luni.(G.D.)
Economie
Comunicat PNRR: U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”
Comunicat de presă
U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului cu titlul: „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”, contract de finanțare nr. 3479/11.01.2023, cod C10-I3-1112.
Proiectul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 10 – Fondul Local – I.3 – Reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale.
Perioada de implementare a proiectului este de 25 de luni.
Dată începere: 22.02.2023
Dată finalizare: 22.03.2025
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea moderată a clădirii administrative a Comunei Ceru Băcăinți.
Valoarea totală a proiectului: 649.155,08 lei (TVA inclus), din care:
Cheltuieli eligibile: 502.617,52 lei (TVA inclus), din care
422.367,66 lei (fără TVA) și 80.249,86 lei TVA aferent cheltuielilor eligibile.
Cheltuieli neeligibile: 146.537,56 lei (TVA inclus), din care
123.902,89 lei (fără TVA) și 22.634,67 lei TVA aferent cheltuielilor neeligibile.
Persoană de contact: Primar Trif Ioan
e-mail: [email protected]
telefon: 0258700840
Economie
Anunț de presă finalizare proiect – „Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”
Anunț de presă finalizare proiect
Proiectul “Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”, cod MySMIS 134378, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – 2.1A Microintreprinderi este implementat de către S.C. PANTERA DENT S.R.L. și are o valoare totală de 1.194.162,49 lei, din care 950.339,50 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism Intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.
Obiectivul proiectului urmărește creșterea capacității de producție în domeniul producției de dinții artificiali, menită să asigure creșterea competitivității și notorietății la nivel local și regional al companiei PANTERA DENT SRL, prin creșterea calității și performanței în aceste domenii, intensificarea colaborării pe bază de parteneriate pe linia de tratamente stomatologice pe plan local și regional, atragerea de personal competitiv și dezvoltarea calității vieții .
Scopul proiectului a constat în crearea unui centru de excelență în domeniul productiei de dinții artificiali, unic la nivel local/regional, cu o infrastructură și echipamente la un înalt grad competitiv pe plan regional, menit să contribuie la reducerea decalajelor existente între regiunea Centru și alte regiuni ale țării. Datorită implementării proiectului societatea a fost dotată cu echipamente moderne, de top, instrumente avansate și care beneficiază de personal calificat, cu expertiză în utilizarea infrastructurii.
Impactul proiectului la nivelul localității, respectiv al regiunii Centru a constat în: crearea unei infrastructuri de producție, prin dotarea cu echipamente de înaltă tehnologie, competitive pe plan regional, menținerea pe perioada de durabilitate a proiectului a unui numar de 5 locuri de munca, crearea unui portofoliu de produse de min. 150/an (față de media de 95/an în prezent) din care contractate noi de min.20 produse/an.
Date de contact beneficiar:
Sat Cricău, Comuna Cricău, nr. 294, județul Alba, cod poștal 517265, România
Tel. +40 744 753 721
E-mail: [email protected]
Economie
Comunicat PNRR – anunț începere proiect „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”
Comunicat de presă
Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”, cod proiect F-PNRR-Dotări-2023-2196, finanțat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență, prin Pilonul VI. Politici pentru noua generație\Componenta C15: Educație\Reforma 4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior\Investiția 13. Echiparea laboratoarelor informatice din școlile de educație și formare profesională (EFP) și \Investiția 14. Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic și Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației\Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ precum și Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar\Investiția 11. Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele/atelierele școlare., este implementat de către UAT Comuna Lunca Mureșului, în calitate de beneficiar, și are o valoare nerambursabilă de 1.064.626,77 lei.
Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura un proces educațional de calitate, modern și incluziv pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, prin dotarea cu echipamente digitale, mobilier și materiale didactice.
Principalele rezultate așteptate se referă la dotarea cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier: a unui laborator de informatică, a 16 săli de clasă (nivel învățământ: preșcolar, primar, gimnazial), a unui laborator multidisciplinar (fizică, chimie, biologie) și 2 cabinete școlare (un cabinet psihopedagogic și un cabinet de matematică).
Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 03.08.2023 – 31.12.2024.
Date de contact beneficiar:
Comuna Lunca Mureșului,
Localitatea Lunca Mureșului, Nr. 303, Jud. Alba
Tel. 0258-878.121, E-mail: [email protected]
-
Opinii - Comentariiacum 14 minute
Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini
-
Ştirea zileiacum 5 ore
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
-
Actualitateacum 11 ore
Rabla Local 2, confirmat oficial: Programul se va lansa înainte de sfârșitul anului
-
Ştirea zileiacum 7 ore
VIDEO| Un cerb tânăr și ”nervos”, în perioada boncănitului, adevărat spectacol într-o pădure din Parcului Natural Apuseni, în fața unei camere de monitorizare a faunei
-
Curier Județeanacum 9 ore
Aproape 4 milioane de lei pentru modernizarea drumului comunal Valea Abruzel – Bisericani, din Bucium: A fost semnat contractul de finanțare