Rămâi conectat

Economie

Guvernul îşi asumă pe 8 martie răspunderea pe Codul Muncii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea pe noul Cod al Muncii marţi, 8 martie, ceea ce înseamnă că parlamentarii pot depune amendamentele până cel târziu vineri, după cum a anunţat luni Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului. Cu doar câteva ore înainte, premierul Emil Boc a anunţat că proiectul a fost transmis Parlamentului, în vederea asumării răspunderii.
Modificările aduse de Guvern Codului Muncii sunt, în marte parte, contestate atât de către sindicate, cât şi de către opoziţie. În timp ce sindicatele au anunţat că vor declanşa un protest naţional în momentul asumării de către Guvern a Codului, opoziţia a ameninţat că ar putea depune o nouă moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc. „Nu am avut niciodată emoţii, nu m-a speriat niciodată o moţiune de cenzură, cu atât mai puţin nu mă va speria această moţiune de cenzură, dacă va fi depusă, pe Codul Muncii”, a declarat premierul. El a ţinut să sublinieze, din nou, că noul Cod este absolut necesar pentru ca românii să se poată angaja mai uşor şi pentru ca angajatorii să poată crea noi locuri de muncă.
Patronii susţin noul cod
Unii patroni susţin că, în ciuda protestelor sindicatelor, dar şi a declaraţiilor membrilor Executivului, noul Cod al Muncii este în continuare prea inflexibil. „Nu e nici cal, nici măgar. E în coadă de peşte. Noul Cod, de exemplu, este prea stufos şi nu reglementează rolul sindicatelor şi al patronatelor. În ceea ce priveşte contractele colective de muncă, eu cred că ele ar trebui făcute nu pe ramură de activitate, ci pe unitate, astfel încât acestea să reprezinte cât mai bine realitatea fiecărei firme sau fabrici”, a declarat Sorin Minea, patronul şi directorul general al Angst, producător de mezeluri care are peste 700 de angajaţi. „Nu îi înţeleg pe sindicalişti. În loc să se lupte pentru o fiscalitate mai mică aplicată salariilor, ei vor mai mulţi bani. Nu e de unde. Noi (patronii, n.r.) nu mai avem de unde”, a adăugat el. În ceea ce priveşte cadrul legal pentru disponibilizări, Minea susţine că sindicatele, dar şi mulţi angajaţi au impresia că „patronii trebuie să facă protecţie socială, care este, de fapt, treaba statului”. „Eu am angajaţi care îşi iau concedii medicale de peste 100 de zile pe an. Nu pot să îi dau afară. Ar trebui să îi pun să aleagă: dacă pot munci, atunci să o facă, iar dacă sunt prea bolnavi, să meargă să se trateze, dar eu să angajez pe altcineva”, explică patronul Angst.
Cele mai importante modificări aduse Codului Muncii
l Dispar contractele colective de muncă. Guvernul şi-a menţinut decizia de a interzice încheierea contractelor colective de muncă şi a actelor adiţionale cu termene care să depăşească data de 31 decembrie 2011, hotărând totodată că actualele contracte îşi produc efectele doar până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate.
l Pedepse mai mari şi suplimentare pentru munca la negru. Angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fără contract de muncă să fie pedepsiţi cu 1-2 ani închisoare sau amendă penală, sistarea ajutoarelor şi fondurilor UE şi interzicerea participării la achiziţii publice, dar a redus cuantumul amenzii prevăzute în proiectul iniţial. Angajatorii care primesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă să fie amendaţi cu 10.000 -20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
l Angajatorii pot încheia succesiv cel mult trei contracte de muncă pe durată determinată. Angajatorii vor avea dreptul să încheie succesiv cel mult trei contracte individuale de muncă pe durată determinată, cu o perioadă maximă de 12 luni fiecare, contract ce poate fi însă prelungit după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, pentru perioada realizării unui proiect. S-a decis însă ca între aceleaşi părţi să poată fi încheiate succesiv cel mult trei contracte individuale de muncă pe durată determinată.
l Sporul de noapte, acordat pentru minimum trei ore prestate. Salariaţii care lucrează pe timp de noapte vor beneficia de un spor de 25% din salariul de bază, dar numai dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru. Documentul prevede că „salariaţii de noapte” beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
l Angajaţii sancţionaţi disciplinar vor fi reabilitaţi în 12 luni. Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizia angajatorului emisă în formă scrisă. Proiectul iniţial transmis sindicatelor stabilea că angajatul este reabilitat de drept dacă nu primeşte o nouă sancţiune în termen de şase luni.(G.D.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat de presă privind lansarea proiectului „Consolidarea infrastructurii medicale în scopul creșterii siguranței pacienților în cadrul Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

ORAȘUL ABRUD, în parteneriat cu Spitalul Orășenesc “Dr. Alexandru Borza” Abrud implementează proiectul „Consolidarea infrastructurii medicale în scopul creșterii siguranței pacienților în cadrul Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud”, cod MySMIS 154294, proiect desfășurat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 10 “Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie”, Obiectivul specific 10.1 “Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul general al proiectului vizează consolidarea capacității de gestionare a situației de urgență cauzată de criza sanitară COVID – 19, la nivelul Spitalului Orășenesc “Dr. Alexandru Borza” Abrud.

Rezultate așteptate: Asigurarea îmbunătățirii infrastructurii existente și creșterii securității la incendii în cadrul spitalului, necesare în contextul gestionării crizei COVID 19:

– extinderea instalației de fluide medicale în corpurile unitate centrală spital, pediatrie și contagioase

– redimensionarea instalației electrice aferente pentru a asigura noul consum precum și aducerea la standardele actuale de calitate ale instalațiilor electrice existente

– dotarea spitalului cu o instalație de detecție incendiu, ce include și detecția de oxigen adaptată noilor norme în vigoare

– dotarea Blocului Operator și a Saloanelor de Terapie Intensivă de la etaj 1 Unitate centrală spital cu o instalație de ventilare și tratare aer.

Valoarea totală a proiectului este de 10,115,073.77 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională – REACT EU este de 10,115,073.77 lei.

Data începerii proiectului: 24.09.2021.

Data finalizării proiectului: 31.12.2023.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională – REACT-EU prin

 PROGRAMUL OPERAȚIONAL INFRASTRUCTURĂ MARE 2014-2020

Datele de contact ale beneficiarului:

ORAȘ ABRUD

Oraș Abrud, România, Str. Piața Eroilor nr. 1, județul Alba, cod poștal 515100, România

Telefon: 0258780519/ 0729399095

Adresa e-mail: [email protected] ; [email protected] .

Persoană de contact: Cristian Alexandru Albu – primar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă| Kronospan susține școlile din oraș. Proiecte locale și globale cu un mare impact social, menite să fie un accelerator de bine pentru comunitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Educația, dorința nesfârșită de a se dezvolta și de a învăța lucruri noi reprezintă bazele viitorului fiecărui om. Pentru mulți dintre elevi, aceste lucruri se deprind încă din primii ani de școală, alături de colegi și insuflate de profesori.

În multe dintre cazuri, sălile de clasă în care un elev petrece aproximativ 25 de ore pe săptămână timp de 12 ani sunt amenajate în mod necorespunzător. Mobilier vechi, parchet deteriorat, bănci prea mici, biblioteci rupte, igrasie și lipsa altor facilități minime. Acestea sunt doar câteva dintre neajunsurile care fac parte din infrastructura anilor de studiu ai unui elev din România.

În ultimul an, compania Kronospan și-a propus să fie în continuare un pilon în susținerea educației elevilor și a sponsorizat 11 școli din Sebeș – Liceul de Arte Regina Maria Alba Iulia, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud, Grădinița “Primii Pași“ Aiud, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, Liceul Teoretic Greco Catolic Blaj, Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Şcoala Gimnazială Câlnic, Scoala Gimnazială Drașov, Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş și Școala Vasile Goldiș Alba Iulia cu aproximativ 600 de plăci de PAL și 200 mp de parchet. Cu ajutorul oferit de Kronospan, o parte din elevii sebeșeni au intrat în noul an școlar cu bucuria de a învăța într-o sală de clasă reamenajată conform standardelor actuale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Responsabilitatea socială este una dintre valorile fundamentale ale companiei Kronospan, care are ca scop colectiv intermedierea și susținerea dezvoltării comunităților din care face parte. Acest lucru se întâmplă prin acțiuni dedicate educației și proiectelor comunitare cu efect pozitiv în rândul oamenilor de toate vârstele. De asemenea, Fundația Kronospan organizează proiecte locale și globale cu un mare impact social, menite să fie un accelerator de bine pentru comunitate. Printre acestea se numără Kronospan Scolarship, Grow – Let’s plant the future together si proiectul skill.ED.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

De ce este o idee mult mai bună să cumperi un aparat cafea cu râșniță pentru boabe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Alegerea unui expresor cafea boabe înseamnă adoptarea unui nou mod de a consuma: atât economice, cât și ecologice. Un aparat cafea cu râșniță pentru boabe vă permite să vă bucurați de o cafea proaspăt măcinată în fiecare ceașcă, dezvăluind toată bogăția gustului și mirosul aromelor. Companionul ideal pentru amatorii de cappuccino cremos sau latte macchiatos cremos.

Boabele de cafea sunt cea mai bună opțiune atunci când vine vorba de alegerea formei sub care cumpărăm cafeaua, deoarece cafeaua își pierde foarte repede caracteristicile odată ce a fost măcinată, iar condițiile organoleptice rămân intacte mai mult timp în boabele de cafea decât în cafeaua măcinată. Doar din acest motiv, băutorii de cafea ar trebui să opteze întotdeauna pentru acest tip de cafea. Dar dacă au și un aparat de cafea cu boabe, motivele cresc semnificativ.

Aceste tipuri de expresor cafea boabe sunt cele care, după cum sugerează și numele lor, prepară cafeaua în mod automat. Se macină boabele, se prepară cafeaua, se adaugă spuma de lapte și se reglează toți parametrii, inclusiv temperatura, pe care ați ales-o în prealabil. Acestea au programe prestabilite care pregătesc diferite tipuri de cafea, atât neagră, cât și cu lapte. Acestea sunt aparatele de cafea ideale pentru cei care sunt pretențioși în ceea ce privește gustul și aroma, dar nu au timp să parcurgă întregul ritual de preparare necesar pentru o cafea bună.

Dar ar fi bine să enumerăm și să rezumăm beneficiile pe care le au, astfel încât să puteți evalua dacă este ceea ce aveți nevoie și doriți sau nu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cafea proaspăt măcinată

Acesta este unul dintre avantajele acestui aparat cafea. Acesta se folosește cu boabe de cafea, cele pe care le doriți, care sunt măcinate pe loc. Câștigați în gust și aromă, nu numai în băutură, ci și în atmosferă. Cafeaua câștigă în calitate și puteți observa toate nuanțele pe care le are.

Întotdeauna băutura potrivită la momentul potrivit

Datorită programelor care însoțesc aceste tipuri de expresor cafea boabe, puteți fi siguri că veți avea întotdeauna o cafea perfect preparată. La început va trebui să ajustați parametrii după cum vă place, dar odată ce ați găsit locul potrivit, puteți fi siguri că va ieși întotdeauna perfect.

Rețete de cafea la dispoziția dumneavoastră

Sunteți unul dintre acei oameni cărora le place să încerce diferite tipuri de preparare a cafelei? Când ieșiți la restaurant, profitați de ocazie pentru a bea un cappuccino, un macchiato sau un espresso? Acum nu mai trebuie să mergeți la o cafenea pentru a vă bucura de aceste și alte rețete. Un aparat cafea automat are o carte de rețete încorporată și puteți alege tipul de băutură pe care doriți să o serviți.

Puteți alege tipul de cafea pe care să o beți în orice moment

Avantajul de a măcina boabele doar atunci când pregătiți băutura este că puteți alege varietatea pe care o doriți la fiecare preparat. Poate că rețeta ta preferată de cafea de după cină este din Columbia, dar cele pe care le pregătești în fiecare dimineață pe care le preferi sunt din Costa Rica. În plus, veți putea vedea boabele și veți vedea cât de bine arată.

Mai ecologic și mai ieftin decât aparatele de cafea cu capsule

În ultimii ani, capsulele de cafea au devenit foarte la modă pentru cei care doresc doar o ceașcă de cafea și se grăbesc. Dar nu sunt cele mai ecologice. Cele mai multe dintre ele nu pot fi reciclate, deoarece recipientul este din aluminiu sau plastic, iar zațul de cafea rămâne în interior. Toate aceste deșeuri au nevoie de mulți ani pentru a dispărea.

Îți cumperi boabele de cafea de unde vrei tu

În cazul unui aparat cafea cu capsule, sunteți oarecum dependent de cumpărarea de rezerve de la mărcile fiecărui aparat cafea sau de la câteva care pot fi compatibile. Companiile însele au făcut acest lucru astfel încât, pe lângă cumpărarea aparatului de cafea, care poate fi ieftin, trebuie să cheltuiți periodic bani pentru a cumpăra capsule. Cu un expresor cafea boabe poți să cumperi ce cafea vrei tu.

sursa foto: emag.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea