Ziarul Unirea

Guvernul ia în calcul înăsprirea restricțiilor anti-COVID: Circulația în afara locuinței, INTERZISĂ, începând cu ora 22

Creșterea numărului de persoane infectate cu COVID-19 ar putea duce la o înăsprire a restricțiilor, au declarat surse guvernamentale pentru Europa Liberă. În paralel, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și premierul Florin Cîțu au avut o nouă contră pe tema publicării datelor extinse despre testele privind COVID-19.

O nouă înăsprire a măsurilor anti-Covid ar putea avea loc, în urma creșterii numărului de persoane infectate cu COVID-19, arată surse guvernamentale, pentru Europa Liberă. De asemenea, ministul Sănătății, Vlad Voiculescu, împreună cu Florin Cîțu au o nouă dispută pe tema publicării unor date extinse referitor la testele COVID.

ELIT

Ministrul Sănătății și premierul Florin Cîțu au avut o discuție preliminară pentru a vedea care sunt măsurile care se impun după ce numărul cazurilor a crescut din nou.

„Avertismentul și apelul meu nu a fost ascultat de toată lumea și avem Bucureștiul, din nou, în scenariul roșu, Timișoara a intrat în carantină. Depinde doar de noi să rămânem așa sau să îmbunătățim lucrurile”, a spus premierul înaintea ședinței conducerii PNL.

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că printre măsurile care se iau în calcul este și cea pentru impunerea obligației privind declarația pe propria răspundere începând cu ora 22.00. În prezent, declarația pe proprie răspundere este necesară după ora 23.00.

ADEZIUNE PLUS ALBA

„E foarte important ca atunci când cineva nu respectă regulile să fie sancționat”, a precizat premierul.

Informația a fost confirmată și de ministrul Sănătății, care a precizat că se discută mai multe scenarii pentru a evita creșterea numărului de îmbolnăviri.

Ministrul Sănătății a prezentat săptămâna trecută o situație cu numărul de teste efectuat zilnic în fiecare județ. Decizia a trezit nemulțumirea unor instituții, care s-au plâns premierului Cîțu că ministrul Sănătății nu a cerut avizele necesare pentru prezentarea acestor date.

„Am avut o discuție cu șeful Corpului meu de control, se autosesizează dacă a fost respectată legislația, dacă au fost luate toate avizele. Ținea de mai multe instituții, trebuia să ia și avizul lor”, a afirmat premierul.

Ministrul Sănătății, abia intrat în ședința Coaliției la care participa și Florin Cîțu, a ieșit din ședință și a prezentat versiunea sa despre prezentarea acelor date.

„Toate datele care țin de cheltuirea banului public ar trebui să fie publice. Nu există date secrete. Transparența e un obiectiv al guvernului. Numărul de teste trebuia comunicat cu mult timp înainte. Premierul nu a trimis Corpul de control, sunt solicitări din partea anumitor instituții care trebuie verificate. Datele trebuie să fie publice, ideea că numărul de teste ar fi un secret de stat, sau ceva de genul acesta, e complet anapoda”, a susținut Vlad Voiculescu, după care s-a întors la ședința Coaliției de guvernare.

Potrivit acestuia, „ascunderea datelor e un lucru profund nociv pentru democrația unei țări”.

„Nu e un motiv pe lumea asta pentru ca numărul de teste să fie un număr secret. Evident, că vom publica în continuare aceste date”, a conchis ministrul Sănătății.

Premierul i-a reproșat lui Vlad Voiculescu, dar și autorităților locale din Timiș, că nu au făcut cunoscute populației date despre numărul de locuri la vaccinare.

„Erau 20.000 de locuri libere în Timișoara pentru vaccinare. Nu îmi explic cum s-a ajuns la această situația, să ai 20.000 de locuri libere și să ajungi la carantinare”, și-a exprimat nemulțumirea premierul Cîțu.

Ministrul Sănătății a dezvăluit că s-ar putea ca în județele roșii să înceapă vaccinarea și pentru persoanele aflate în etapa a treia.

„E o nebunie să lași locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze”, a subliniat și premierul.

O altă temă de dispută între premierul Cîțu și Vlad Voiculescu este legată de prezentarea raportului după incendiul de la Institutul Național „Matei Balș”.

„Întrebările trebuie să le adresați ministrului sănătății, nu am văzut rapoartele după Balș. Nu i-am dat nici un termen, domnia sa și-a dat niște termene. Eu am rapoartele care vin din partea corpului meu de control, rapoartele de la Ministerul Sănătății nu le am”, a afirmat Florin Cîțu.

Premierul și ministrul Sănătății nu se află la prima dispută pe tema vaccinării și testării. Florin Cîțu au mai avut o serie de contre pe tema schimbării strategiei de vaccinare sau a mai multor măsuri dorite de ministrul Sănătății, dar care nu au primit însă sprijinul în Guvern.

Sursa: europalibera.org

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro