Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Guvernul a adoptat schimbări, printr-o OUG, în ceea ce privește concediile medicale. Care sunt noile reglementări

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Guvernul a adoptat recent un proiect de OUG care aduce schimbări în ceea ce privește concediile medicale. Cei diagnosticați cu SIDA, cancer sau tuberculoză (TBC) vor beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai lungă decât în prezent, iar militarii și polițiștii vor beneficia, alături de alte categorii de salariați, de concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

Mai exact, proiectul de act normativ aprobat marți de Executiv prevede ca cei ce suferă de SIDA sau cancer nu vor mai fi nevoiți să se prezinte lunar la medicul expert al asigurărilor sociale pentru a prelungi, până la un an și jumătate, certificatul de concediu medical. În esență, bolnavii de SIDA și cancer vor primi din prima un concediu medical de un an și jumătate.

În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 stabilește că bolnavii de SIDA sau cancer primesc, în primă fază, un concediu medical de un an, ulterior putând să-l prelungească până la un an și jumătate, dar, pentru a-l prelungi, aceștia sunt nevoiți să se prezinte lunar în fața medicului.

Pe de altă parte, în cazul celor bolnavi de TBC, concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se vor acorda pe toată perioada de tratament, până la vindecare, indiferent de durata acestuia. Acum, legislația în vigoare stabilește că aceștia pot beneficia de un concediu medical de cel mult un an și jumătate, dar el se acordă doar în cazul tuberculozei pulmonare operate. În cazul tuberculozei pulmonare neoperate, concediul medical nu poate fi mai lung de un an.

O altă modificare propusă prin acest proiect de act normativ vizează concediile medicale de care beneficiază personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special. Astfel, după ce toate măsurile conținute de prezentul proiect vor ajunge să se aplice, aceștia vor putea cere angajatorilor concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

După cum prevede legislația momentului, acesti tip de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de șapte ani și în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile nelegate de dizabilitate, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Sursa: avocat.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ultimele date despre cum se simte Florin Piersic: Actorul a fost reevaluat cardiologic și a început să meargă pe distanțe scurte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ultimele date despre cum se simte Florin Piersic: Actorul a fost reevaluat cardiologic și a început să meargă pe distanțe scurte Reprezentanții Spitalului Foișor, unde este internat Florin Piersic, au oferit noi date despre starea de sănătate a actorului. Citește și: Proceduri de kinetoterapie și recuperare medicală începute de Florin Piersic. Informațiile transmise de medici […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea