Guvernatorul BNR anunță noi scumpiri: ”Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri”

Majorarea ratei dobânzii de politică monetară a fost decisă, azi de BNR, la nivelul de 2,25% pe an de la 2% pe începând cu 8 februarie 2018 şi a decis şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% de la 1% pe an. Totodată rata dobânzii aferente facilităţii de creditare a fost majorată la 3,25% de la 3%.

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat decizia într-o conferință de presă în care a afirmat că scumpirile vor continua până la Paști, deși cele mai importante majorări de prețuri au avut deja loc. Abia spre sfârșitul anului se speră că inflația va reveni la ținta 1%.

„Roborul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%.

Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi urmăreşte să juguleze inflaţia care acum este determinată în mare măsură de unele preţuri şi preţul ţiţeiului. Vrem să temperăm inflaţia şi odată cu ea şi majorările de dobânzi”, a declarat Isărescu.

Potrivit guvernatorului, mişcările de lichiditate din T4 anul trecut şi T1 al acestui an sunt determinate de operaţiunile ministerului de Finanţe. „Când ei utilizează pentru plata unor scadenţe mari stocul în valută – aşa numitul buffer – apelează la BNR. Ne batem cu inflaţia, suntem în luptă cu ea. Acceptăm să se facă şi anumite ajustări”, a mai precizat Isărescu, care a mai arăat că „mai devreme sau mai târziu, dobânda de politică monetară se va alinia cu dobânda Robor”.

„Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm”, a declarat Isărescu.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

nedumeritul 7 februarie 2018 at 22:42

…„Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm”, a declarat Isărescu, ,..aceelasi discurs patetic de peste 25 de ani,…

spetsnaz 8 februarie 2018 at 2:30

Las ca sclavii din colonie,….duccc multtt !!! Dragnea da pe ei,….cand pui impozit pe aer ???

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...