Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Grupul de firme “Jidvei”– pilon de bază al dezvoltării economice

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*PATRONII PODGORIEI JIDVEI, LIVIU ŞI CLAUDIU NECŞULESCU – oamenii cu suflet din spatele unei afaceri de succes internaţional, în faţa cărora ne scoatem pălăria. De astfel de români are nevoie ţara (pâine, mere, prune, vin – gratis pentru angajaţi)

Demarată în anul 1999, prin cumpărarea unei părţi a fostei Întreprinderi Agricole de Stat (I.A.S.) Jidvei, înfiinţarea grupului de firme “Jidvei” se dovedeşte, la aproape 15 ani de la primii paşi, un beneficiu enorm pentru oamenii, economia, viaţa socială, culturală şi prosperitatea unei zone care se întinde pe trei judeţe, Valea Târnavelor. Dezvoltarea extraordinară a acestei zone nu a fost anticipată, pe atunci, nici de către cei care reprezintă sufletul grupului de firme „Jidvei”: Liviu şi Claudiu Necşulescu, tată şi fiu, uniţi deopotrivă de pasiunea pentru afaceri şi grija pentru cei din jur. 

*Butuc cu butuc, până la 2.300 de hectare cu vie

Totul a început în jurul celor aproape 600 de hectare de plantaţie cu viţă de vie şi a unei livezi cu meri, toate îmbătrânite şi fără randament de producţie, cu vârste între 30 şi 50 de ani, care ulterior au fost defrişate şi înlocuite. Pas cu pas, alături de oamenii care la început priveau neîncrezători, suprafaţa de vii şi livezi a sporit, s-a înnoit, au apărut tehnologii noi, nemaivăzute în zonă, s-au modernizat şi construit crame, s-au accesat proiecte europene, s-au creat sute de locuri de muncă.

Astfel, s-a ajuns ca, în anul 2013, suprafeţele proprii cultivate cu viţă de vie să fie de aproximativ 2.300 de hectare. Activitatea este acum desfăşurată de mai multe societăţi comerciale care alcătuiesc grupul de firme „Jidvei”, fiecare cu angajaţii proprii, în total aproximativ 1.500 de oameni. La aceştia, în perioadele de vârf, se adaugă peste 1.000 de muncitori sezonieri. Oameni care, în lipsa unei privatizări reuşite sau dacă s-ar fi încercat un „tun” ca mai peste tot în economia românească, ar fi fost chinuiţi de şomaj şi sărăcie. În schimb, ei au asigurată pâinea de fiecare zi, la propriu, pentru că după fiecare ieşire din schimb muncitorii pleacă acasă cu câte o pâine proaspătă, de 1,40 kilograme, produsă în brutărie. 365 de zile, 365 de pâini pe an. Pe lângă aceştia, alte 500 de persoane vârstnice sau neajutorate primesc pâine de la patronii de la Jidvei.

Totul s-a făcut şi se face aşezat, ardeleneşte, chiar dacă patronii Liviu şi Claudiu Necşulescu, tată şi fiu, vin din Constanţa. Cu grijă pentru semeni şi cu respect faţă de legile ţării, aşa cum sunt ele. “Jidvei” nu are nicio obligaţie de plată la bugetul de stat, fiind la zi cu toate plăţile şi impozitele. Doar în ultima perioadă, s-au achitat contribuţii la salarii în sumă de 19.100.000 de euro, iar alţi 120.000.000 de euro au fost plătiţi la bugetul de stat şi la bugetele locale, reprezentând taxa pe valoare adăugată, impozit pe profit, accize şi alte taxe. Nu este puţin lucru, într-o ţară măcinată de criză economică, faptul că o firmă contribuie la buget la timp. „Dacă s-ar întâmpla peste tot la fel, am fi departe”, afirmă Liviu Necşulescu.

De altfel, dacă tot a venit vorba despre „departe”, faima vinurilor de la Jidvei a depăşit de mult graniţele ţării, câştigând mereu, la majoritatea concursurilor interne şi internaţionale, aprecierile juriului şi medalii de aur şi argint. Şi nu trebuie dat alt exemplu decât câştigarea unei pieţe cu un potenţial enorm pentru România, cea din China, de către vinurile produse la Jidvei.

*Grija pentru comunitate se îmbină cu dragostea pentru tradiţii

Seniorului toată lumea îi spune „nenea Liviu”. Nu e o lipsă de respect, e o dovadă a apropierii de cei din jur şi a eliminării oricăror bariere. La cei 83 de ani, îl găseşti dimineaţa în vie, la amiază pe teren, după-amiaza în crame şi în ferme, iar seara pregătind ceea ce are de făcut a doua zi. Nu e uşor pentru Liviu şi Claudiu, e o responsabilitate enormă pentru o zonă ce se întinde în Alba, Mureş şi Sibiu, pe sute de kilometri pătraţi. Nu este eveniment la care să lipsească, localnic care să nu îl recunoască. E şi firesc. Nunţile, botezurile, înmormântările, sunt sponsorizate de la Jidvei cu pâine, cu vin şi cu cozonaci. La conducerea efectivă a grupului de firme se găseşte fiul, Claudiu Necşulescu. Dedicat şi pasionat de tot ceea ce înseamnă „Jidvei”, a reuşit ca, în fiecare an, să adauge un mare plus la ceea ce exista deja. Afacerea a prosperat, însă, la fel ca pentru tată, şi pentru fiu au fost mereu mai importanţi oamenii din jur.

Oriunde Claudiu păşeşte în zonă, se simte grija pentru om. Pornind de la grădiniţele în care li se asigură celor peste 250 de copii preşcolari educaţie, mediu sănătos şi hrană (trei mese gratuite zilnic), trecând pe la şcolile ce beneficiază în fiecare an de fonduri pentru cărţi, reparaţii şi premierea elevilor merituoşi, într-un sistem de educaţie atât de văduvit de la buget. Apoi, burse pentru toţi studenţii care provin din zonă şi nu sunt puţini, ci câte 50-60 în fiecare an, ajutarea bolnavilor, ajutor chiar şi în străinătate, fără să mai punem la socoteală ajutorarea bisericilor, indiferent de cult, la care s-au efectuat lucrări de reparaţii şi modernizări. Doar în ultima perioadă au fost acordate sponsorizări de 1.266.274 euro (perioada august-septembrie).

În fiecare an, în luna septembrie, la Alba Iulia şi la Jidvei patronul Claudiu Necşulescu organizează Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, ajuns acum, în 2013, la cea de-a XIII-a (treisprezecea) ediţie. Un număr impresionant, pentru o manifestare unică, ce a dovedit că folclorul şi cultura în general pot supravieţui în România şi pot reprezenta un adevărat brand de ţară. Şi că, acolo unde există OAMENI, se poate face cu adevărat ceva pentru oameni. (A.C.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea