Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

GREVA profesorilor continuă și săptămâna viitoare: Angajații din Educație respins din nou oferta Guvernului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

GREVA profesorilor continuă și săptămâna viitoare: Angajații din Educație respins din nou oferta Guvernului

Greva din educație continuă și săptămâna viitoare, după ce profesorii și angajații din învățământ au respins oferta făcută vineri de Guvern, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de reprezentanții sindicatelor.

Citește și: GREVA profesorilor: Angajații greviști NU vor primi salariu pentru zilele în care au lipsit de la catedră

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații au decis să respingă ultima propunere a Executivului, cea prin care angajații ar fi urmat să primească câte 1.500 lei net în luna octombrie și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea legea a salarizării. Tot astăzi ar avea și loc și o ședință comună a Consiliilor Naționale ale Liderilor celor două federații, conform surselor noastre. Greva generală din școli continuă.

Prin respingerea acestei oferte, greva generală a profesorilor continuă. Vineri, 9 iunie, peste 12.000 de profesori și de angajați din educație au protestat în București. În acel timp, liderii de sindicat Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE ”Spiru Haret”) au fost la negocieri cu reprezentanții Executivului.

Citește și: GREVA profesorilor, sub semnul întrebării: Câți bani au obținut în plus sindicaliștii, la ultimele negocieri

După întâlnirea de la Palatul Victoria, Hăncescu a spus că Guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate și a explicat ce a oferit instituția:

-o primă de 1.500 de lei net, anuală, cu acordare din fonduri europene, în perioada 2023-2027, în luna octombrie
-o creștere cu 45% din diferența între actualul salariu, mărit și el după ordonanța de urgență 53 adoptată de Guvern cu forța cu câteva sute de lei, și salariul prevăzut în grila care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, cea inclusă în viitoarea lege a salarizării unitare

”Pe memorandumul Guvernului, pe acea declarație care a fost adoptată ieri (n. red. joi, 8 iunie) în ședința de guvern, se vorbea de prima tranșă care ar trebui acordată pe proiectul legii unitare de salarizare, pe grila aceea de salarizare negociată cu Ministerul Educației. Trebuia să fie de 40%.

Noi astăzi (n. red. vineri, 9 iunie) am cerut aplicarea în integralitate de la 1 ianuarie – acesta a fost mandatul primit din partea colegilor. Guvernul a răspuns că nu are puterea financiară să acorde acest lucru, în acest moment, și în urma discuțiilor tensionate purtate s-a ajuns la varianta din partea guvernului că pot crește prima tranșă la 45%. Să fim foarte clari, este vorba de 45% din suma care rămâne de plată dintre salariul maxim pe care ar trebui să-l aibă pe grila de salarizare, din noua grilă de salarizare, și salariul care va fi în plată în data de 1 ianuarie”, a explicat vineri seară Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”.

Ședință de Guvern, duminică, 11 iunie

Duminică, 11 iunie, are loc o ședință de guvern la ora 10 și, după ea, un briefing de presă, potrivit unui anunț al Executivului, transmis jurnaliștilor acreditați. La briefing vor participa Ministrul Educației, Ligia Deca, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul va adopta ofertele pentru profesori, chiar dacă ei le-au refuzat. O situație similară a avut loc și în urmă cu o săptămână. Joi, 1 iunie, Guvernul a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă cu o seară înainte, după care le-a chemat pe sindicate la discuții.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba, la faza națională. Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea