Rămâi conectat

Ştirea zilei

Greva de avertisment de la Star Transmission Cugir, declarată ILEGALĂ de Tribunalul Alba. Revendicările Sindicatului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajaţii Star Transmission SRL Cugir, subsidiara Daimler în România, aveau programată marţi, 29 septembrie 2020, timp de două ore, o grevă de avertisment. Reprezentanţii societăţii au obţinut în justiţie declararea protestului ca fiind ilegal.

Decizia privind declanţarea grevei de avertisment a venit după ce negocierile derulate la nivelul companiei au eşuat.

Conducerea societăţii din Cugir a contracarat decizia sindicatului de a declanşa greva de avertisment cu o cerere în justiţie prin care au solicitat declararea protestului ca ilegal. Luni, 28 septembrie, Tribunalul Alba a declarat greva de la fabrica Mercedes din Cugir ca fiind ilegală.

”Admite în parte cererea formulată de reclamanta Star Transmission SRL împotriva pârâtului Sindicatul Liber Independent ICA şi în consecinţă: Constată nelegalitatea declanşării grevei de avertisment la nivelul Star Transmission SRL pentru data de 29.09.2020, între orele 08:15-10:15. Respinge în rest cererea. Fără cheltuieli de judecată. Executorie. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se precizează în minuta deciziei de la Tribunalul Alba.

Anterior, reprezentanţii sindicatului au trimis un comunicat prin care anunţat declanşarea grevei de avertisment după eşuarea negocierilor. ”De la înfiintare pana în prezent, în Star Transmission SRL nu s-a negociat şi nu s-a înregistrat niciun contract colectiv de muncă. Sindicatul Liber Independent ICA este sindicat reprezentativ in SC Star Transmission SRL, conform senţintei civile nr. 49 pronunţată de Judecatoria Braşov la data de 19.11.2019. La solicitarea Sindicatului ICA, în perioada 22 iunie – 20 august 2020 s-au derulat negocierile pentru contractul colectiv de munca din Star Transmission SRL. Au avut loc 10 şedinte de negociere, cu o durată de 90-120 minute fiecare. La sfarşitul acestei perioade, nu s-a reuşit ajungerea la un acord”, se precizează în comunicatul sindicatului.

În 8 septembrie a fost înregistrat la ITM Alba conflictul colectiv de munca declansat la Star Transmission SRL. ”În data de 17.09.2020 a avut loc la Alba Iulia, prima întâlnire pentru concilierea conflictului de munca de la Star Transmission SRL. În data de 23.09.2020 a avut loc la Alba Iulia, a doua întâlnire pentru concilierea conflictului de munca de la Star Transmission SRL. Concilierea nu a dus la închiderea conflictului de munca. Ca obiect al conflictului colectiv de munca sunt cele peste 100 de revendicari ale salariatilor. Aceste revendicari sunt în domeniul: salarizare, securitate si sanatate în munca, formare profesionala, social, concediere, timpul de lucru, timpul de odihna, sistemul de informare între parti, regimul delegatiilor, raspunderea disciplinara etc.”, se mai susţine în document.

”La prima rundă de discuţii care au avut loc pe acest subiect miercuri, am solicitat o majorare de 45%, pentru ca la a doua rundă, joi, să ne declarăm mulţumiţi cu o creştere salarială de 27%. În schimb, reprezentanţii administraţiei s-au opus iniţial oricărei majorări salariale, pentru ca miercuri să ne ofere doar 3,5%, procent care a fost menţinut şi la negocierile de joi, în condiţiile în care noi am dat dovadă de flexibilitate. Drept urmare, membrii noştri de sindicat au considerat că negocierile au ajuns într-un punct mort şi pentru deblocarea lor este necesar să continuăm conflictul de muncă în modalităţile prevăzute de legislaţia în vigoare”, a declarat liderul sindical Arpad Şuba.

Star Transmission SRL Cugir s-a înfiinţat în 2001, când s-au pus bazele joint-venture-ului româno-german, între Uzina Mecanică din localitate şi Daimler AG. În noua afacere, germanii au intrat cu 58% din capital, iar Uzina Mecanică din Cugir cu 42%. În 18 august 2016, Star Transmission a inaugurat o nouă unitate de producţie în Cugir, pentru producţia de conducte de înaltă presiune pentru motoarele pe benzină Mercedes Benz. Noua hală de la Cugir dispune de o suprafaţă de 4000 metri pătraţi, iar investiţia totală s-a ridicat la 13 milioane de euro. Compania Star Transmission este furnizor unic al acestor componente. Cele 17 tipuri diferite de conducte produse la Cugir sunt montate pe cinci tipuri de motoare Mercedes Benz.

Star Transission a avut anul trecut o cifră de afaceri de 352,2 milioane lei, o pierdere a profitului de 17,8 milioane lei – cu 24 milioane lei mai mică decât în 2018, şi 1.209 angajaţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea