Grecii de la AKTOR vor întreține căile ferate din județul Alba în următorii 4 ani
Grecii de la AKTOR vor întreține căile ferate din județul Alba în următorii 4 ani
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a desemnat ofertele câștigătoare pe 4 loturi la licitația deschisă pentru lucrări de întreținere prin înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii, pe o lungime de maximum 1.461 km din rețeaua feroviară, lucrări care au drept scop readucerea liniilor în parametri proiectați și circulația trenurilor cu vitezele inițiale de maximum 120 km/h.
În cadrul procedurii de licitație publică, împărțite în 8 loturi aferente celor 8 sucursale regionale de cale ferată, au fost desemnate ofertele câștigătoare cu o valoare totală de 2,1 miliarde de lei, pentru loturile 1 (SRCF București), 3 (SRCFR Timișoara), 4 (SRCF Cluj) și 5 (SRCF Brașov).
Astfel, pe lotul 5 aferent Sucursalei Regionale de Căi Ferate Brașov, căreia i se subordonează și județul Alba, a fost declarată câștigătoare oferta depusă de AKTOR Societate Tehnica Anonima, în valoare de 466.838.540,32 lei, tot grecii de la AKTOR fiind declarați câștigători și pentru lotul 1, cu o ofertă de 459.877.319,55 de lei, ambele fără TVA.
Pentru loturile 3 și 4 a câștigat SALCEF SPA, cu o ofertă de 562.428.647,70 de lei, pentru SRCFR Timișoara, respectiv 611.548.030,55 de lei, pentru SRCF Cluj. Procedurile pentru lotul 2 (SRCF Craiova) și lotul 6 (SRCF Iași) au fost anulate, toate cele 7 oferte depuse fiind declarate neconforme, iar loturile 7 și 8 sunt în etapa de evaluare a ofertelor.
Acordurile-cadru aferente celor 8 sucursale regionale de cale ferată (București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Galați și Constanța) se vor derula pe o perioadă de 4 ani și au ca obiectiv stabilirea termenilor şi condiţiilor ce vor guverna contractele sectoriale de lucrări (contractele subsecvente de lucrări, care se vor încheia la nivel de regională, în limita fondurilor alocate).
De asemenea, lucrările de întreținere prin înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii și realizarea căii fără joante, care se vor executa pe o lungime de 1.461 km de cale ferată, au ca obiectiv aducerea liniei în parametri proiectați pentru viteza maximă de circulație de 120 km/oră.
Valoarea totală estimată a acordului-cadru, împărțit în 8 loturi, fără TVA, este de minimum 1.001.483.640 de lei și de maximum 4.216.621.320 de lei, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri de la bugetul de stat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]