Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ghidul divorțului în 2014: Tot ce trebuie să știe soții când vor să divorțeze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noul Cod Civil reglementeaza la Capitolul VII divorțul și stabilește situațiile în care poate avea loc și variantele de soluționare.

*Divorțul poate avea loc: 

– prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți, acceptată de celălalt soț;
– atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
– la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani;
– la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

*Soții au de ales între mai multe variante:

– divorțul administrativ: desfacerea căsătoriei de către ofițerul stării civile;
– divorțul la notar
– divorțul judiciar: în fața instanței de judecată
– divorțul la mediator.

DIVORȚUL PRIN ACORD

În cazul în care există acordul soților pentru desfacerea căsătoriei, atunci aceștia se pot adresa direct fie ofițerului stării civile, fie notarului public. Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, ofițerul de stare civila sau notarul public poate constată desfacerea căsătoriei prin acordul soților, eliberându-le un certificat de divorț.

Divorțul în fața notarului public se poate realiza chiar dacă soții au copii minori, însă numai dacă aceștia convin, de comun acord, asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea căsătoriei, și anume:

– numele de familie pe care să îl poarte după divorț
– exercitarea autorității părintești obligatoriu de către ambii părinți
– stabilirea locuinței copiilor după divorț
– modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii
– stabilirea contribțtiei părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

De reținut că, spre deosebire de divorțul la starea civilă, divorțul la notar se poate încheia chiar și dacă există copii minori cu îndeplinirea condițiilor de mai sus.

Atât în procedura administrativă – în fața ofițerului de stare civilă, cât și în cea desfășurată în fața notarului public, părțile vor depune personal cererea. Prin excepție, la notar se poate și prin mandatar cu procură autentică.

Divorţul prin acordul soţilor, cu sau fără minori, poate fi realizat şi direct în faţa instanţei de judecată după parcurgerea procedurii prealabile a informării cu privire la  mediere.

Dacă părţile ajung la un acord în cadrul procedurii de mediere, se va întocmi un acord de mediere. Acest acord va trebui, însă, supus ratificării de către instanţă de judecată, în mod obligatoriu.

Dacă soţii nu se prezintă la mediator sau nu ajung la o înţelegere se vor adresa direct instanţei, după această procedură prealabilă.

DACĂ SOŢII NU SE ÎNŢELEG, INSTANŢĂ DE JUDECATĂ ESTE SINGURA OPŢIUNE !

Motivele de divorţ sunt prevăzute de noul Cod civil:

– atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă: Instanţă va pronunţa divorţul din culpă soţului parat sau din culpă ambilor soţi, dacă din dovezile administrate reiese că ambii soţi sunt vinovaţi de desfacerea căsătoriei.

Există şi posibilitatea, că atunci când din dovezile administrate rezultă că doar reclamantul ar fii culpabil de desfacerea căsătoriei, că cererea acestuia să fie respinsă că neîntemeiată.

– la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
-la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Indiferent de varianta aleasă de către soţi, divorţul presupune nişte costuri.

În faţa instanţei se vor achita şi taxe judiciare de timbru. Potrivit OUG 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru sunt diferite, în funcţie de motivele divorţului, astfel, în cazul în care cererea de divorţ este introdusă prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ, taxa judiciară de timbru va fi de 200 lei.

Taxa judiciară va fi de 100 lei, atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divorţ a unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani.

Pentru cererea introdusă de unul dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei, taxa judiciară de timbru va fi de 50 lei.

EFECTELE DIVORŢULUI

În ceea ce priveşte raporturile nepatrimoniale, la desfacerea căsătoriei soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. În lipsa unei înţelegeri, fiecare dintre soţi revine la numele purtat dinaintea căsătoriei. Există şi situaţii când instanţă poate încuviinţă că soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.

În ceea ce priveşte raporturile patrimoniale, soţul nevinovat, care suferea un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Distinct de această despăgubire, Noul Cod civil reglementează şi prestaţia compensatorie. Atenţie, aceasta prestaţie se acordă numai în cazul în care căsătoria a durat cel  puţin 20 de ani.

Partajul bunurilor comune ale soţilor, acesta va putea fi făcut fie odată cu divorţul, fie ulterior, după obţinerea certificatului de divorţ sau rămânerea definitivă a sentinţei de divorţ.

O problemă delicată rămâne cu privire la raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copii lor minori. De reţinut este că Noul Cod civil prevede în mod expres că, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi. De la această regulă, există desigur şi excepţii.

av. COLTUC Marius
Cabinet de avocat Coltuc, www.coltuc.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea