Rămâi conectat

Ştirea zilei

GALERIE FOTO: Şase doamne de excelenţă cu rezultate remarcabile în profesie, premiate de Consiliul Judeţean Alba

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bucuriile Primaverii69În această seară, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, şase doamne de excelenţă cu rezultate remarcabile în profesie au fost premiate de Consiliul Judeţean Alba, în cadrul evenimentului Bucuriile Primăverii, ediţia a II-a. Acesta a fost practic parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Talentele Albei” şi a fost o sărbătoare dedicată femeii în semn de recunoştinţă pentru implicarea în viaţa comunităţii.

Premiile au fost oferite de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel care s-a oprit la Sebeş, venind de la Bucureşti, de la târgul de turism. „Am început să venim în faţa dumneavoastră o dată pe an, pentru a vă face cunoştinţă cu doamne pe care nu le-aţi mai văzut şi pentru a vedea câte lucruri minunate fac pentru comunitate. Valorile culturale sunt baza oricărei naţiuni, toate celelalte trec, însă cultura rămâne. Este cel mai important lucru pentru o comunitate. Eu le mulţumesc doamnelor pentru ce au făcut şi sunt convins că vor mai face şi alte lucruri minunate pentru judeţul Alba”, a spus preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Bucuriile Primaverii43Corina Marieta Constantin – A fost descrisă  ca fiind un model de feminitate, profesionalism şi dăruire. Această doamnă a reuşit dincolo de vârstă, dincolo de ceea ce este cotidian, să-şi împlinească visul. A început să picteze din anul 2008 astfel încât a avut trei expoziţii, la începutului lui decembrie a reprezentat Sebeşul la Bruxelles. A terminat facultatea în anul 1971 fiind inginer, apoi s-a angajat ca şi stagiar la fabrica de şosete Ciserom. A devenit şef de birou, pentru ca în final să devină director tehnic, într-o fabrică cu aproximativ 3.000 de femei. Este căsătorită, are o fată şi două nepoate. „Sunt onorată pentru acest titlu, cu atât mai mult, că sunt alături de aceste doamne minunate. Am terminat facultatea la Iaşi şi am lucrat apoi, după cum s-a precizat, la Ciserom. Această întreprindere a devenit a doua casă, a doua familie, pentru mine. Activitatea unei persoane depinde şi e condiţionată de activitatea celorlalţi. M-am apucat de pictat fără să am o pregătire în acest domeniu şi pentru a obţine o anumită nuanţă nu există reţete. Anul trecut în aprilie am făcut primul vernisaj cu tablourile lucrate timp de 5 ani. După aprecierile primite, am  avut mai mult curaj şi am Bucuriile Primaverii01început să lucrez cu râvnă şi cu interes ajungând să fac în continuare tablouri pe care le-am expus, o parte din ele aici, la expoziţie iar pe viitor acelaşi lucru voi face, voi picta cu toată pasiunea”, a spus Corina Marieta.

Sorica Fărcaşiu, a fost descrisă ca fiind enciclopedia vie a dansului popular românesc din ţinuturile Albei. S-a născut în 31 martie 1935 în comuna Apold, din judeţul Sibiu. A absolvit Şcoala Populară de la Deva, unde l-a avut maestru pe Gheorghe Holevas. De la Casa de Cultură din Sebeş a fost solicitată la judeţ şi a fost angajată instructor colegraf , ajungând mai târziu maestru colegraf. Se ghidează în viaţă după principiul fapte, nu vorbe. Sorica este de părere că „femeia trebuie să aibă curaj în ceea ce face pentru că atunci poate să iasă în faţă”.

Bucuriile Primaverii59Rodica Lazea este neuropsihiatru pediatru în cadrul Complexului de recuperare „Arnsberg” din Alba Iulia, care acoperă nevoile la toate tipurile de handicap şi pe toate tipurile de vârstă. De 27 de ani, veghează la copiii cu probleme din Alba. „Din recunoştinţă pentru pacienţi, pentru părinţii mei am venit aici în faţă dumneavoastră. Părinţii mei au avut un mare rol în formarea mea personală şi profesională. Sunt din Arieşeni, acolo am făcut şcoala generală. Liceul l-am făcut la Zlatna, iar Facultatea de Medicină la Cluj Napoca. De când eram copil spuneam că vreau să devin educatoare sau învăţătoare. Un rol hotărâtor în decizia pe care am luat-o l-a avut mama mea, care-mi spunea „dacă tot vrei să lucrezi cu copiii atunci fă-te medic de copii, cum se zicea atunci. Suferinţa mamei mele a venit din cauza a două surori ale mele, care au avut probleme de sănătate. Eu neavând copii, Dumnezeu mi-a dat mii de copii de care să am grijă!”, a spus Rodica Lazea.

Bucuriile Primaverii48Leontina Fărcaş şi-a început activitatea de ani buni la şcoala din Oarda, unde a constituit un grup de elevi, cu care a adus în scena bucuria colindelor. Parcursul ei este unul care o aşează în galeria oamenilor deosebiţi. De atâţia ani reuşeşte să cânte şi să ne încânte cu o dragoste imensă pentru copii. Cântecul popular este rugăciunea sufletului ei. „Sunt copleşită de emoţii si este normal. Aş repeta ceea ce a spus  marele Blaga, pentru noi toţi, vecinul Sebeşului, „veşnicia s-a născut la sat”. Eu m-am născut într-un sat undeva departe lângă Bistriţa Năsăud. Sunt înconjurată de muguri de tezaur, de tineri, de copii, împreună vom duce cântecul popular undeva departe. Aş spune cu cinste cu omenie cu încredere că folclorul nostru are iz de veşnicie”, a spus Leontina Fărcaş.

Bucuriile Primaverii61Eugenia Voina este dascăl de profesie şi a fost descrisă ca o doamnă de excelenţă care lasă în sufletele copiilor nu doar educaţie, ci şi poezie. Bucuriile primăverii pentru ea şi pentru noi au fost încununate de o surpriză care ne-a încuiat sufletele. „Vreau să mulţumesc celor care au considerat că strădania minţii nu este zadarnică. În viaţa fiecăruia dintre noi intervin momente de cumpănă. Trebuie să învăţăm să privim din nou înspre lumină. Eu am învăţat să nu mă prăbuşesc de dragul fetiţei mele. În lumea sufletului meu la ceas de taina, la ceas de durere, la ceas de dor, toate s-au transformat în carte. Aşa s-au născut cărţile mele. Eu consider că aici alături de noi aţi fi meritat să fiţi toate, stimate doamne”, a spus Eugenia.

A şasea doamnă de excelenţă, Maria Ilea, a fost premiată în absenţă nefiind prezentă la eveniment. Maria Ilea este posesoarea a peste 400 de proiecte europene cu finanţare nerambursabilă.

Evenimentul a început la ora 17.30, cu o expoziţie de pictură şi cu o piesa de teatru „Boul şi viţeii”, jucată de trupa Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, a continuat cu poezie, muzică şi dansuri populare, invitatul special fiind Nicolae Furdui Iancu.

[nggallery id=1275]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea