Rămâi conectat

Ştirea zilei

Gabriel Resources, în dificultate financiară. Finanțare importanță de la acționari pentru procesul împotriva României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Finanţare importantă de la acţionari pentru compania minieră Gabriel Resources, care se judecă cu Statul Român pentru a obţine despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari în contul proiectului minier eşuat de la Roşia Montană.

Gabriel Resources a derulat în cursul lunii decembrie 2018 o procedură de ”plasament privat” prin vânzarea a peste 100 de milioane de acţiuni printr-o ofertă non-publică destinată acţionarilor sau altor persoane interesate să investească în companie.

Societatea a obţinut astfel suma de 26 de milioane de dolari, bani pe care ar urma să îi folosească şi pentru finanţarea în continuare a procesului de arbitraj deschis în 2015 la tribunalul specializat din Washington împotriva Statului Român. Compania a vândut aproximativ 106,43 milioane de unităţi la un preţ de 0,2575 dolari canadieni/unitate, fiecare unitate constând într-o acţiune nouă la companie şi un certificat care conferă deţinătorului dreptul de a achiziţiona, într-un interval de cinci ani, încă o acţiune Gabriel Resources la un preţ fix de 0,49 dolari canadieni. În prezent, o acţiune GBU este cotată la bursa din Calgary la valoarea de 0,36 dolari canadieni.

”Veniturile obţinute vor fi utilizate de către companie pentru a finanţa costurile procesului său de arbitraj împotriva României în faţa Centrului Internaţional pentru soluţionarea litigiilor în materie de investiţii şi pentru cerinţele generale de capital de lucru ale companiei”, susţin reprezentanţii companiei. Anterior acestei proceduri, directorii independenţi numiţi de companie au stabilit că aceasta se află în ”dificultate financiară gravă” şi au solicitat derularea acestui timp de plasament pentru redresarea situaţiei financiare.

În total, Gabriel Resourcesa emis 212,851 milioane de acţiuni noi cu ocazia operaţiunii, reprezentând aproximativ 55,4% din capitalul social existent. Plasamentul de unităţi nu a fost supus aprobării acţionarilor minoritari, în conformitate cu regulamentele privind exceptarea de la această cerinţă a companiilor aflate în dificultate financiară. Principalii acţionari ai Gabriel Resources erau, la fsfârşitul anului 2017, firma americană de private equity Electrum Global Holdings, cu o participaţie de 15,7%, BSG Capital, fond controlat de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, cu 15,6%, compania minieră americană Newmont Mining, cu 13,2% şi fondul de hedging Baupost Group, cu 14,8%.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană.

Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părţi, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea