Funcționarii statului au ajuns să câștige cât bancherii. În doi ani au ajuns în fruntea salariaților din România, după piloții de avioane și IT-iști

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

În urmă cu doi ani, în august 2016, funcţionarii statului câştigau în medie cât personalul din depozitare. În august 2018, au ajuns în fruntea salariaților din România , câştigând aproape cât lucrătorii din bănci, intrând într-o ligă de salariaţi unde doar piloţii de avioane sau IT-iştii îi mai depăşesc.

Salariile funcţionarilor publici au avansat extrem de rapid în ultimii doi ani faţă de media naţională. Câştigul salarial mediu net în administraţia publică (fără militari) era în august 2016, când premier era Dacian Cioloş, de 2.670 de lei. Suma era comparabilă cu cea câştigată de personalul din “Depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport” (2.873 lei), după datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Atunci, lucrătorii din intermedieri financiare şi asigurări erau în cea mai bună categorie de salariaţi din economie, cu un câştig lunar net de 4.000 de lei net.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Sub guvernarea coaliţiei PSD-ALDE, salariile nete din administraţie au crescut cu aproape 42%. În august anul acesta, ultimele date disponibile, câştigul salarial din administraţie a ajuns la 4.230 lei. Nivelul a devenit comparabil cu câştigul din bănci şi asigurări, care a urcat în perioada menţionată cu doar 13,7%, până la 4.550 de lei.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Dintr-o categorie superioară funcţionarilor mai fac parte doar piloţii, IT-iştii şi petroliştii, care au câştiguri medii de peste 5.000 de lei.

Categoria cu care administraţia se bătea în câştiguri acum doi ani, Depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport a rămas în urmă, la 3.365 de lei.

 Creşterile salariale de la stat s-au decuplat de cele din economia reală. Câştigul salarial mediu net a crescut în doi ani cu doar 28,6%, cu tot cu sporul luat de salariile plătite de la buget, la circa 3.000 de lei.

Salariile s-au mărit pentru toţi bugetarii, nu numai pentru funcţionarii publici. După toate majorările trecute în aceşti doi ani în conturile lucrătorilor de la stat, din bugetul naţional se scurg pe salarii cu 52% mai mulţi bani decât în 2016.

Potrivit execuţiei bugetare pe primele 8 luni din 2016, cheltuielile de personal erau de 37 de miliarde de lei. Acum sunt de 56,2 miliarde. Atunci se ducea pe salarii 24,6% din bugetul naţional, acum proporţia se apropie de 30%.

 De la bun început, coaliţia de guvernare a mers pe o politică de majorare a salariilor la stat, în speranţa că acestea vor trage în sus economia.  Însă în acest weekend au apărut primele semne că faza expansionistă a acestei politici se apropie de final.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că a trimis un document la Bruxelles în care guvernul vorbeşte despre îngheţarea salariilor în sectorul public în 2019 şi despre ajustări ale politicii de angajare la stat.

Printre măsurile ce ar putea fi luate în calcul la elaborarea proiectului de buget pe 2019 se numără îngheţarea salariilor în sectorul public la nivelul din 2018. De asemenea, se propune păstrarea numărului mediu de salariaţi în sectorul public la fel ca şi în 2018.

“Anul 2019 trebuie să fie pentru noi, întreaga ţară, un an al investiţiilor atât în zona privată, cât, mai ales, în zona publică. Proiectele mari de infrastructură şi cele mici la nivel local trebuie să continue şi mai ales să-şi crească viteza şi volumu”, a spus Teodorovici.

Sursa: economica.net