Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Fraudă cu fonduri europene – Vasile Vasilca, administratorul Băilor Sărate din Ocna Mureș condamnat la 10 ani de închisoare

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Magistrații de la Judecătoria Aiud au pronunșțat, recent, sentința în dosarul prin care Vasile Vasilca, administrator la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA a fost judecat pentru corupție.

Condamnă inculpatul VASILCA VASILE, , la: – 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele acestora , cu producerea de consecinţe deosebit de grave; – 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele acestora , cu producerea de consecinţe deosebit de grave; – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Contopeşte pedepsele aplicate, respectiv de 10 ani ; 5 ani şi cea de 1 an închisoare aplicate inculpatului urmând ca în final să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare. (…) Dispune desfiinţarea totală a înscrisurilor sub semnătură privată întocmite în fals de către inculpat, respectiv ”Anexa A – cererea de finanţare nerambursabilă”, „Raportul financiar pentru justificarea cheltuirii avansului şi pentru obţinerea plăţii intermediare” şi „ Raportul financiar pentru justificarea cheltuirii plăţii intermediare şi pentru acordarea plăţii finale”. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor şi prin urmare obligă inculpatul la plata echivalentului în lei a sumei de 68.001,56 euro cu titlu de despăgubiri. Menţine măsura asigurătorie dispusă prin ordonanţa nr. 33/P/2007 din 11.03.2008 constând în indisponibilizarea imobilului înscris în CF nr. 3655 Ocna Mureş, sub nr. top. 924/2/1/1/2, proprietatea SC BĂILE SĂRATE SA Ocna Mureş, în suprafaţă de 4.034 mp având valoare de inventar de 451.170 lei. Cu drept de recurs în 10 zile de la pronunţare pentru reprezentantul Ministerului Public şi inculpat şi de la comunicare cu partea civilă”, se arată în sentința pronunțată de Tribunalul Aiud.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Alba al DNA au dispus, în luna aprilie 2008, trimiterea în judecată a inculpatului Vasilca Vasile pentru infracţiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, pentru infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului, în calitate de administrator la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA Vasilca a devenit responsabil al Proiectului „Hotel Europa***, creşterea calităţii serviciilor turistice în vederea valorificării potenţialului turistic remarcabil în Regiunea Centru, zona industrial extractivă a Munţilor Apuseni”. Scopul proiectului era oferirea unui pachet de servicii turistice de calitate în zona respectivă, cu potenţial turistic foarte mare, dar insuficient exploatat.

Cu prilejul obţinerii avansului cât şi cu ocazia acordării plăţilor intermediare şi finale, Vasilca a prezentat documente false, inexacte şi incomplete obţinând pe nedrept suma de 84.961,5 euro. Mai mult, a schimbat destinaţia unei părţi din această sumă, utilizând 10.530 euro în alte scopuri decât cele prevăzute în proiect. De asemenea, Vasilca Vasile a prezentat în mod fals suma de 59.401,56 euro drept contribuţie proprie la realizarea proiectului.

Foto: Băile Sărate Ocna Mureș – 2012


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea