Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO/VIDEO: Dezbatere publică cu scântei, privind PUZ-ul celui mai șic și nou cartier din Alba Iulia

Publicat

în

Primăria municipiului Alba Iulia a organizat miercuri în holul instituției o dezbatere publică privind documentatia de urbanism, PUZ “Extindere perimetru intravilan Alba Iulia“, PUZ zona Seigău – Schit şi PUZ zona Terasa Viilor – Podei. Este vorba despre regulamentul ce stabilește cum va fi amenajat acest cartier, cum se vor putea construi clădiri, drumuri, cum vor fi protejate zonele verzi, etc.

Această dezbatere publică a fost obligatorie și reprezintă etapa finală de consultare a populatiei în ceea ce privește acest proiect.

La discuții au fost prezenți doi dintre arhitecții care au proiectat acest Plan Urbanistic Zonal, din partea firmei bucureștene care a câștigat licitația pentru acest proiect, arhitectul şef al municipiului Alba Iulia – Hedviga Călin, specialiști din cadrul Direcției de Urbanism a primăriei, viceprimarii Paul Voicu şi Dorin Şerdean și circa 15 proprietari de terenuri din această zonă, acum cu statut de extravilan. Pe cele apropae 300 de ha studiate există peste 150 de proprietari. Câțiva dintre ei dețin însă suprafețe foarte mari.

Elit - Gustul Desăvârșit

Interesul pentru această zonă este foarte mare datorită prețului consistent pe care terenurile îl au aici, dar mai ales pe care îl vor avea după adoptarea PUZ-ului în Consiliul Local. Valoarea imobiliară a zonei situată în continuarea cartierului Schit este importantă, dar mai important este potrivit arhitectului Horia Stupcanu, cel care a prezentat PUZ-ul, felul în care va arăta acesta. Astfel, cartierul rezidenţial se va întinde pe toată latura de vest a oraşului,  într-o zonă geografică specială ce se întinde până sub pădure, unde vor fi permise parcele minime reglementate de 1.000 de mp,  iar casele nu vor depăşi structura P+1.

Perimetrul  vizat de PUZ este de 293 de hectare din care doar 120 vor fi transformate în intravilan. O suprafeţă de 43,46 hectare reprezentată de păduri va rămâne în extravilan. Aici se va construi cel mai frumos cartier rezidențial din Alba Iulia, după cum spunea și consilierul local, Dorin Pocol.

Proprietarii de terenuri prezenți la dezbatere s-au arătat împotriva propunerilor arhitectului, de a avea drumuri mai largi, spații mai mari între case, de limita posibilitatea de construire în zona de pădure. Din cauza acestor reglementări ei nu își vor putea exploata la maxim terenurile, în eventualitatea vânzării. Replicile acestora au fost de genul, dacă așa stă treaba eu nu sunt de acord. Ei au cerut să fie consemnate și luate în considerare și propunerile lor.

Arhitectul bucureștean Horia Stupcanu, care a lucrat aproape 20 de ani la Direcția de Urbanism a municipiului București, a răspuns arhitectei primăriei Alba Iulia Hedviga Călin și reprezentanților primăriei care își exprimau alături de proprietarii de terenuri diferite nemulțumiri legate de regulile propuse în acest PUZ, că dacă nu a existat până acum o viziune urbanistică în Alba Iulia, asta nu înseamnă că ea nu trebuie să existe de acum încolo. Acesta s-a referit la felul în care s-a construit în Alba Iulia, unde s-a permis ridicarea unor cartiere foarte înghesuite și neaerisite, cu drumuri înguste, fără să existe o viziune de dezvoltare urbanistică pe termen mediu și lung.Acum la acest PUZ au lucrat niște specialiști care au câștigat o licitație în acest sens. Horia Stupcanu a declarat pentru ziarul “Unirea” că se simte norocos ca specialist, pentru că a avut ocazia să lucreze la un astfel de proiect.

“În ce privește viziunea urbanistică de care s-a pomenit, această afirmație mă deranjează, este că această viziune se schimbă pe măsură ce evoluează un oraș. Niciodată o viziune anul acesta nu va corespunde cu cea de anul viitor. Ideea pe care o dorim și v-o propunem este de a face în așa fel încât toate disfuncțiunile să fie cât mai bine eliminate și să avem o tramă stradală eficientă și fluentă și un cartier de o calitate superioară”, a declarat arhitectul Primăriei  Alba Iulia, Hedviga Călin.

Problemele ridicate în cadrul dezbaterii publice vor  discutate în comisiile de specialitate și rezolvate în măsura în care acestea servesc interesului urbanistic al orașului.

PUZ-ul pe care îl puteți consulta pe site-ul Primăriei Alba Iulia cuprinde organizarea reţelei stradale şi racordarea la cea existentă, zonificarea funcţională a terenurilor, organizarea urbanistic-arhitecturală a obiectivelor construite şi destinaţia lor, indici şi indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de înălţime, POT, CUT), dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor, măsuri de protecţia mediului și alte reglementări.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Scutirea cetățenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare le rețelele de energie este o inițiativă pe care o promovez de mai mulți ani, iar astăzi am reușit să o văd materializată într-un text de lege adoptat și de către Camera Deputaților. Amendamentele aduse de mine Ordonanței de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, au fost adoptate astăzi de Camera Deputaților, după ce trecuseră anterior de Senat, actul normativ mergând acum la promulgare și apoi la publicare în Monitorul Oficial.

După publicarea acestor prevederi în Monitorul Oficial, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților. Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contuarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contuare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur că am reușit să trecem această lege în sesiunea actuală a Parlamentului, înainte de vacanța parlamentară și le mulțumesc colegilor deputați pentru celeritate și pentru votul acordat atât în plen cât și în comisiile de specialitate. Este o lege bună pentru oameni și mă bucur că argumentele mele au fost ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Publicat

în

Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Urmare a discuțiilor purtate cu directorul general al APIA, dl Adrian Pintea, la solicitarea primarilor liberali din zona Munților Apuseni, fermierii și beneficiarii de subventii, nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării instituției.

Practic, centrele locale Zlatna și Baia de Aries vor deveni puncte de lucru, in care singurul lucru care dispare este funcția de conducere.

Din punct de vedere al documentației, procedura rămână aceeași, iar oamenii nu vor fi puși pe drumuri la Cîmpeni sau Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apreciez deschiderea la dialog și pentru gasirea celor mai bune soluții, din partea directorului general al APIA, dl Adrian Pintea. Mulțumesc totodata și primarilor liberali care au tras un semnal de alarma.

Deputat Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”

Românii așteaptă de câteva luni pachetul de măsuri economice și sociale al Guvernului, care să sprijine România pentru a depăși problemele economice generate de pandemia COVID 19 și, acum, de războiul din Ucraina. Creșterea prețurilor la energie și carburanți a generat scumpiri în lanț pe care românii încep să le suporte tot mai greu.

În acest context, în care se vorbește tot mai mult despre o criză economică, Guvernul PSD – PNL vine cu pachetul „Sprijin pentru România” prin care propune finanțarea cu 1,1 miliarde de euro a unor așa-zise măsuri sociale și economice. Ar putea mai bine să îl denumească „Faliment pentru România”, pentru că măsurile nu vor face altceva decât să adâncească problemele din țară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din păcate, membrii coaliției de guvernare demonstrează că, fie nu înțeleg cum funcționează o economie sănătoasă, fie nu vor să înțeleagă pentru a face jocurile băieților deștepți care gravitează în jurul PSD și PNL. Pachetul acesta de măsuri va face ceea ce se întâmplă de peste 30 de ani: statul ne va da cu o mână și ne va lua înapoi cu zeci de mâini.

Ca exemplu, voucherele sociale în valoare de 50 de euro sunt doar praf în ochi și o bătaie de joc. În medie, un român care va beneficia de aceste vouchere, va primi 4 lei pe zi. Îi voi întreba pe domnii Ciolacu și Ciucă dacă pot mânca o masă cu această sumă. Sunt bani care sunt cheltuiți fără să aducă ajutor real pentru românii aflați în situații sociale dificile.
Apoi, într-o perioadă în care suntem în pragul unei noi crize, când ratele la bănci cresc și vor continua să crească, Guvernul garantează creditele și ne încurajează să ne îndatorăm. Ce vom face când vor exploda dobânzile?
Și măsurile pentru mediul de afaceri sunt un simulacru. Granturile pentru firme vor funcționa la fel de prost ca mai toate programele publice. În loc să reducă taxele pentru a sprijini mediul privat, statul va lua de la unii pentru a da la alții.

Guvernul vorbește despre accelerarea PNRR, dar își bate joc continuu de acest program. Cea mai recentă dovadă a fost modul în care a fost gestionat „Fondul Local” pentru administrațiile publice, când au schimbat ghidul cu doar câteva zile înainte de deschiderea apelului pentru depunerea proiectelor. În stilul acesta, România nu își va atinge jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

În concluzie, pachetul „Sprijin pentru România” este de fapt „Faliment pentru România”, deoarece nu am văzut în cadrul acestuia măsuri clare care să ducă la reducerea deficitului bugetar, oprirea avântului cu care statul se împrumută și ținerea sub control a inflației.

În timp ce Guvernul PNL-PSD se întrece în promisiuni populiste de tipul „sutei” promise de Ceaușescu în decembrie ’89, vecinii noștri bulgari au eliminat complet TVA-ul la pâine, au redus TVA-ul la gaze și au scăzut taxele pentru familii tinere. În același timp, la București, guvernanții au tupeul să vorbească de creșterea taxelor, aruncând ca praf în ochi măsuri de genul voucherului de 4 lei/ zi.

România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența și hoția celor care o conduc acum: coaliția sărăciei PNL-PSD-UDMR!

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare