Ziarul Unirea

FOTO/VIDEO: Dezbatere publică cu scântei, privind PUZ-ul celui mai șic și nou cartier din Alba Iulia

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Primăria municipiului Alba Iulia a organizat miercuri în holul instituției o dezbatere publică privind documentatia de urbanism, PUZ “Extindere perimetru intravilan Alba Iulia“, PUZ zona Seigău – Schit şi PUZ zona Terasa Viilor – Podei. Este vorba despre regulamentul ce stabilește cum va fi amenajat acest cartier, cum se vor putea construi clădiri, drumuri, cum vor fi protejate zonele verzi, etc.

Această dezbatere publică a fost obligatorie și reprezintă etapa finală de consultare a populatiei în ceea ce privește acest proiect.

ELIT

La discuții au fost prezenți doi dintre arhitecții care au proiectat acest Plan Urbanistic Zonal, din partea firmei bucureștene care a câștigat licitația pentru acest proiect, arhitectul şef al municipiului Alba Iulia – Hedviga Călin, specialiști din cadrul Direcției de Urbanism a primăriei, viceprimarii Paul Voicu şi Dorin Şerdean și circa 15 proprietari de terenuri din această zonă, acum cu statut de extravilan. Pe cele apropae 300 de ha studiate există peste 150 de proprietari. Câțiva dintre ei dețin însă suprafețe foarte mari.

Interesul pentru această zonă este foarte mare datorită prețului consistent pe care terenurile îl au aici, dar mai ales pe care îl vor avea după adoptarea PUZ-ului în Consiliul Local. Valoarea imobiliară a zonei situată în continuarea cartierului Schit este importantă, dar mai important este potrivit arhitectului Horia Stupcanu, cel care a prezentat PUZ-ul, felul în care va arăta acesta. Astfel, cartierul rezidenţial se va întinde pe toată latura de vest a oraşului,  într-o zonă geografică specială ce se întinde până sub pădure, unde vor fi permise parcele minime reglementate de 1.000 de mp,  iar casele nu vor depăşi structura P+1.

Perimetrul  vizat de PUZ este de 293 de hectare din care doar 120 vor fi transformate în intravilan. O suprafeţă de 43,46 hectare reprezentată de păduri va rămâne în extravilan. Aici se va construi cel mai frumos cartier rezidențial din Alba Iulia, după cum spunea și consilierul local, Dorin Pocol.

Proprietarii de terenuri prezenți la dezbatere s-au arătat împotriva propunerilor arhitectului, de a avea drumuri mai largi, spații mai mari între case, de limita posibilitatea de construire în zona de pădure. Din cauza acestor reglementări ei nu își vor putea exploata la maxim terenurile, în eventualitatea vânzării. Replicile acestora au fost de genul, dacă așa stă treaba eu nu sunt de acord. Ei au cerut să fie consemnate și luate în considerare și propunerile lor.

Arhitectul bucureștean Horia Stupcanu, care a lucrat aproape 20 de ani la Direcția de Urbanism a municipiului București, a răspuns arhitectei primăriei Alba Iulia Hedviga Călin și reprezentanților primăriei care își exprimau alături de proprietarii de terenuri diferite nemulțumiri legate de regulile propuse în acest PUZ, că dacă nu a existat până acum o viziune urbanistică în Alba Iulia, asta nu înseamnă că ea nu trebuie să existe de acum încolo. Acesta s-a referit la felul în care s-a construit în Alba Iulia, unde s-a permis ridicarea unor cartiere foarte înghesuite și neaerisite, cu drumuri înguste, fără să existe o viziune de dezvoltare urbanistică pe termen mediu și lung.Acum la acest PUZ au lucrat niște specialiști care au câștigat o licitație în acest sens. Horia Stupcanu a declarat pentru ziarul “Unirea” că se simte norocos ca specialist, pentru că a avut ocazia să lucreze la un astfel de proiect.

“În ce privește viziunea urbanistică de care s-a pomenit, această afirmație mă deranjează, este că această viziune se schimbă pe măsură ce evoluează un oraș. Niciodată o viziune anul acesta nu va corespunde cu cea de anul viitor. Ideea pe care o dorim și v-o propunem este de a face în așa fel încât toate disfuncțiunile să fie cât mai bine eliminate și să avem o tramă stradală eficientă și fluentă și un cartier de o calitate superioară”, a declarat arhitectul Primăriei  Alba Iulia, Hedviga Călin.

Problemele ridicate în cadrul dezbaterii publice vor  discutate în comisiile de specialitate și rezolvate în măsura în care acestea servesc interesului urbanistic al orașului.

PUZ-ul pe care îl puteți consulta pe site-ul Primăriei Alba Iulia cuprinde organizarea reţelei stradale şi racordarea la cea existentă, zonificarea funcţională a terenurilor, organizarea urbanistic-arhitecturală a obiectivelor construite şi destinaţia lor, indici şi indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de înălţime, POT, CUT), dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor, măsuri de protecţia mediului și alte reglementări.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Radu Tuhuț: PSD a pregătit și va promova un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

Partidul Social Democrat a pregătit și va promova un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii, în contextul în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

locatar din zona 25 octombrie 2012 at 13:53

Ar fi bine daca ar fi mai aerisite spatiile si cu distante mai mari intre case. De fapt ar fi bine daca nu s-ar distruge deloc spatiile verzi( vegetatia / pomii). Intentia ” edililor nu este de fapt de a crea zona rezidentiala, cat de a umple cu pavele zona. Cat despre parerea d-nei Hedviga, si ea e la fel de ” ighesuita” la minte precum sunt casele acum. De fapt orasul este un mare kitcsh arhitectural.Oricum sunt multe case nelocuite sau de vanzare, iar prin crearea unui cartier nou si construirea altora pe care nu le va cumpara nimeni nu se va reusi decat distrugerea spatiilor verzi si inlocuirea lor cu pavele.

marco polo 25 octombrie 2012 at 17:34

foarte bine ca dl Stupcanu i-a dat peste bot imcompetentei de Hedviga, careia i-a spus verde in fata ca pana acum Alba Iulia nu a avut o dezvoltare urbanistica gandita. Altfel spus,a avut o dezvoltare haotica. Un oras dezvoltat aiurea, dupa dorinta (si uneori spaga ) fiecaruia.
Unde sunt propagandistii havalisti, in frunte cu pupincuristul Ciul, abonat la expresia „hava a facut o bijuterie de oras” (domnu’ hava, sa treceti pe la caserie pentru expresia asta. Stiti drumu’). De fapt bijuteria de oras este un gablontz ieftin.
Avem un oras urat, fara personalitate, fara gandire urbanistica (daca se lasa totul pe Strajan…….) un oras cu strazi aiurea, fara zone verzi sau de recreere in care pe fiecare spatiu liber a rasarit cate un boutique…..
Multumim nenea Hava, multumin tanti Hedviga si tanti Enescu (tolomaca antecesoare a Hedvigai)

La fel au facut si cu zona Alba Micesti 25 octombrie 2012 at 16:52

Pai dupa viziunile celor de la primarie ar schimba in fiecare an PUZurile. Si in loc sa bage strambe si scandal intre oameni ar trebui sa le asculte parerea. La fel au facut si in zona Alba micesti unde au aprobat la sosea P+n etaje fara sa ia in calcul ca la momentul acesta sunt deja case construite. Sa nu mai vorbim de blocurile facute de dl Gelu Iancu cu subsolul la nivel de etaj. sunt curios daca au avut autorizatie de construire.

Stareta 26 octombrie 2012 at 10:37

In tot orasul s-a construit aiurea.Fie centru sau cetate,blocuri printre case de ti se uita vecinul in blid.Cum s-au dat asemenea aprobari?Poate ne spune dna.Hedviga sau cei din primarie.Oricum nu arata bine deloc, ca sa nu mai spunem de inghesuiala, de lipsa spatiilor verzi.Cat mai multe betoane sa tina vara de cald si sa umple conturile anumitor firme.

zona rezidentiala alba micesti 26 octombrie 2012 at 12:12

domnisoara hedviga habar nu are ce se intampla in oras deoarece din masina si de la birou nu are cum sa vada dezvoltarea orasului. Asa zisa zona rezidentiala Alba-Micesti arata ca un joc de „marocco”, unde fiecare a construit cum a vrut si ce a vrut iar cei de la primarie s-au acoperit de hartii fara se vina in teren sa vada exact cum sta situatia. Au trasat drumuri pe hartie si habar nu au ca nu se pot realiza. Intreg biroul urbanism e condus de diletanti, frustrati, care asteapta pensia.

Comentariile sunt oprite