Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO/VIDEO: Dezbatere publică cu scântei, privind PUZ-ul celui mai șic și nou cartier din Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria municipiului Alba Iulia a organizat miercuri în holul instituției o dezbatere publică privind documentatia de urbanism, PUZ “Extindere perimetru intravilan Alba Iulia“, PUZ zona Seigău – Schit şi PUZ zona Terasa Viilor – Podei. Este vorba despre regulamentul ce stabilește cum va fi amenajat acest cartier, cum se vor putea construi clădiri, drumuri, cum vor fi protejate zonele verzi, etc.

Această dezbatere publică a fost obligatorie și reprezintă etapa finală de consultare a populatiei în ceea ce privește acest proiect.

La discuții au fost prezenți doi dintre arhitecții care au proiectat acest Plan Urbanistic Zonal, din partea firmei bucureștene care a câștigat licitația pentru acest proiect, arhitectul şef al municipiului Alba Iulia – Hedviga Călin, specialiști din cadrul Direcției de Urbanism a primăriei, viceprimarii Paul Voicu şi Dorin Şerdean și circa 15 proprietari de terenuri din această zonă, acum cu statut de extravilan. Pe cele apropae 300 de ha studiate există peste 150 de proprietari. Câțiva dintre ei dețin însă suprafețe foarte mari.

Interesul pentru această zonă este foarte mare datorită prețului consistent pe care terenurile îl au aici, dar mai ales pe care îl vor avea după adoptarea PUZ-ului în Consiliul Local. Valoarea imobiliară a zonei situată în continuarea cartierului Schit este importantă, dar mai important este potrivit arhitectului Horia Stupcanu, cel care a prezentat PUZ-ul, felul în care va arăta acesta. Astfel, cartierul rezidenţial se va întinde pe toată latura de vest a oraşului,  într-o zonă geografică specială ce se întinde până sub pădure, unde vor fi permise parcele minime reglementate de 1.000 de mp,  iar casele nu vor depăşi structura P+1.

Perimetrul  vizat de PUZ este de 293 de hectare din care doar 120 vor fi transformate în intravilan. O suprafeţă de 43,46 hectare reprezentată de păduri va rămâne în extravilan. Aici se va construi cel mai frumos cartier rezidențial din Alba Iulia, după cum spunea și consilierul local, Dorin Pocol.

Proprietarii de terenuri prezenți la dezbatere s-au arătat împotriva propunerilor arhitectului, de a avea drumuri mai largi, spații mai mari între case, de limita posibilitatea de construire în zona de pădure. Din cauza acestor reglementări ei nu își vor putea exploata la maxim terenurile, în eventualitatea vânzării. Replicile acestora au fost de genul, dacă așa stă treaba eu nu sunt de acord. Ei au cerut să fie consemnate și luate în considerare și propunerile lor.

Arhitectul bucureștean Horia Stupcanu, care a lucrat aproape 20 de ani la Direcția de Urbanism a municipiului București, a răspuns arhitectei primăriei Alba Iulia Hedviga Călin și reprezentanților primăriei care își exprimau alături de proprietarii de terenuri diferite nemulțumiri legate de regulile propuse în acest PUZ, că dacă nu a existat până acum o viziune urbanistică în Alba Iulia, asta nu înseamnă că ea nu trebuie să existe de acum încolo. Acesta s-a referit la felul în care s-a construit în Alba Iulia, unde s-a permis ridicarea unor cartiere foarte înghesuite și neaerisite, cu drumuri înguste, fără să existe o viziune de dezvoltare urbanistică pe termen mediu și lung.Acum la acest PUZ au lucrat niște specialiști care au câștigat o licitație în acest sens. Horia Stupcanu a declarat pentru ziarul “Unirea” că se simte norocos ca specialist, pentru că a avut ocazia să lucreze la un astfel de proiect.

“În ce privește viziunea urbanistică de care s-a pomenit, această afirmație mă deranjează, este că această viziune se schimbă pe măsură ce evoluează un oraș. Niciodată o viziune anul acesta nu va corespunde cu cea de anul viitor. Ideea pe care o dorim și v-o propunem este de a face în așa fel încât toate disfuncțiunile să fie cât mai bine eliminate și să avem o tramă stradală eficientă și fluentă și un cartier de o calitate superioară”, a declarat arhitectul Primăriei  Alba Iulia, Hedviga Călin.

Problemele ridicate în cadrul dezbaterii publice vor  discutate în comisiile de specialitate și rezolvate în măsura în care acestea servesc interesului urbanistic al orașului.

PUZ-ul pe care îl puteți consulta pe site-ul Primăriei Alba Iulia cuprinde organizarea reţelei stradale şi racordarea la cea existentă, zonificarea funcţională a terenurilor, organizarea urbanistic-arhitecturală a obiectivelor construite şi destinaţia lor, indici şi indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de înălţime, POT, CUT), dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor, măsuri de protecţia mediului și alte reglementări.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea