Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO|VIDEO: Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm, o oază de cultură și tradiție: „Sentimentul e că domnul Lucian Blaga trebuie să apară din clipă-n clipă”

CRIȘAN Alin

Publicat

în

Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm, o oază de cultură și tradiție: „Sentimentul e că domnul Lucian Blaga trebuie să apară din clipă-n clipă”.

Pornind pe șoseaua ce duce la Sebeș, la nici 15 km de Alba Iulia, veți ajunge în localitatea Lancrăm. Aici, din drumul european E 81, pe partea stângă, se desprinde o străduță îngustă, denumită Ulița Veche.

Se urmează practic un curs paralel cu drumul european și, pe la jumătate, la numărul 234 (71, conform noii numerotări), veți afla o casuță veche, trainică, zugravită într-un albastru seren. Este Casa memorială a poetului și filozofului român Lucian Blaga. Dincolo de portița din zăbrele de lemn, veți afla o fereastră spre trecut, cu un decor indolent la trecerea timpului, dornic să mențină vie amintirea vremurilor de demult.

Aici marele gânditor și-a petrecut primii ani din viață, casa fiind moștenită în anul 1870 de părinți, Ana și Isidor Blaga, de la un bunic, preotul satului. Cei doi soți au adus pe lume nouă copii, între care Lucian Blaga a fost mezinul. Lumea copilăriei avea să fie însă umbrită de suferință, când în anul 1908, Isidor trecea la cele veșnice și după un an Ana era nevoită să vândă căminul familial pentru a se putea întreține și asigura educația copiilor.

Ajunsă astfel în posesia unor proprietari străini, casa avea să fie răscumparată de statul român abia în anul 1995, cu ocazia centenarului, devenind muzeu. Deoarece între timp construcția suferise modificări, au fost necesare lucrări de restaurare care s-au finalizat în 1998. Pentru amenajarea interioarelor, au fost adunate colecții de obiecte provenite din donații de la rude și apropiați ai poetului, personalități literare, precum și din partea unor instituții. Sunt expuse manuscrise și volume semnate, documente, obiecte de mobilier, portrete, fotografii, precum și obiecte personale, paltonul, pălăria, geamantanul de student sau penița de scris.

În completarea casei părintești, s-a reamenajat și vechea șură, pentru ca aceasta să dobândeasca un aspect modern. S-a amenajat o mică bibliotecă și o sală multifuncțională, destinată manifestărilor culturale organizate anual, la începutul lunii mai, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”.

Este o expoziție simplă, dar reușește să redea cât mai fidel urmele unei atmosfere de trecut. Anii se scurg, însă trecerea lor pare a fi derizorie și, cu toate că multe trăiri au fost probabil estompate, aceste câteva frânturi de amintire se vor strădui să rămână veșnic intacte.

„Vlog de casă: e dincolo de manuale și extemporale, e chiar o casă care seamănă c-un om; hai deci să vezi și de ce poezia lui Lucian Blaga seamănă c-un deal ș-o vale. Am fost la Lancrăm, auzisem de casa memorială restaurată ca niciuna alta ș-am zis că-i musai s-o arăt – știu că pe la noi nu ține “chestia cu cultura” (sic!), da’ tocmai de-aia, no! Găsești aici un mini-Ardeal, cu acel cuptor la care visez eu de treizeci de ani și tot nu-l am, cu teracota și bârnele – și nici pe alea nu le am; le visez încă.

De fapt, nu e casă memorială – sentimentul e că domnul Lucian Blaga trebuie să apară din clipă-n clipă.” scrie într-o postare pe pagina personală de Facebook jurnalistul Sabin Gherman, care a vizitat recent frumusețea ascunsă de la poalele munților Șureanu.

https://www.facebook.com/sabin.gherman/videos/1454624304687093/

sursa: Pagina de Facebook Sabin Gherman, viziteazaalbaiulia.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Imagini superbe cu mai mulți lupi într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, filmate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Imagini superbe cu mai mulți lupi într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, filmate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei Imagini superbe cu mai mulți lupi au fost surprinse într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei. Lupul este un carnivor care trăiește în haită. Haita este formată din perechea […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Bacalaureat 2025: Patru eleve de 10 ale Liceului Teoretic Teiuș: Cine sunt și la ce probe s-au remarcat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025: Patru eleve de 10 ale Liceului Teoretic Teiuș: Cine sunt și la ce probe s-au remarcat Liceul Teoretic Teiuș se mândrește cu patru eleve de 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie 2025.  Citește și: FOTO | Cum au devenit mai mulți elevi de ciclul primar din Teiuș ambasadori „3R”: „Consumul responsabil, o […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba avertizați cu privire la intensificarea prezenței urșilor: Care sunt sfaturile date acestora

Ziarul Unirea

Publicat

în

Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba avertizați cu privire la intensificarea prezenței urșilor: Care sunt sfaturile date acestora Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba au fost avertizați, luni, 30 iunie 2025, cu privire la intensificarea prezenței urșilor. Citește și: Prezența unui URS, semnalată la Ohaba. A fost emis mesaj […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea