Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO:Triplă lansare de carte la Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 14 decembrie a.c., în sala festivă a prestigiosului Colegiu Național ,,I. M. Clain” s-a desfășurat o amplă manifestare culturală, organizată sub egida Asociației culturale ,,Augustin Bunea” și a Primăriei Municipiului Blaj în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj, Colegiul Național ,,I. M. Clain”,  Asociațiunea ASTRA, Despărțământul ,,T. Cipariu”, Cercul Astra ,,I. M. Clain” și Cenaclul literar ,,Fântâni ale darurilor”.

Domnul director, prof. Ioan Tomoiagă,  a avut bucuria și onoarea de a adresa un călduros salut distinșilor invitați: poeta și traducătoarea Paula Romanescu din București, prof. Marcela Dărămuș – inspector general adjunct al ISJ Alba, prof. univ. dr. Ion Buzași, pr. conf. univ. dr. Ioan Mitrofan, prof. Silvia Pop – președinta Asociațiunii ASTRA Blaj, ing. economist Ioan Sălcudean, președinte de onoare al Asociației culturale ,,Augustin Bunea”.

La acest eveniment de profundă trăire intelectuală și reflexivă au participat dascăli, reprezentanți ai instituțiilor locale, elevi, studenți și alți iubitori de cultură. După discursul domnului director, a urmat un moment artistic emoționant, pregătit cu multă dăruire de grupul folcloric al colegiului și de solista Costea Simina, profesor coordonator Adrian Solomon. Recitalul de colinde susținut de corul studenților teologi greco-catolici din Blaj, coordonat de prof. Tutelea Petru a impresionat auditoriul, amintindu-ne că suntem în preajma Crăciunului, sărbătoare sfântă care aduce lumină și bucurie în suflete.

Moderatorul manifestării, pr. conf. univ. dr. Ioan Mitrofan, a rostit cuvinte înălţătoare la adresa autorului Augustin Bunea, academician, renumit istoric și teolog greco-catolic român şi a volumului Din istoria românilor. Episcopul Ioan Inocențiu Klein (1728-1751). Cartea s-a realizat prin confruntarea cu manuscrisul original de prof. univ. dr. Ioan Chindriș și de conf. univ. dr. Niculina Iacob și constituie a doua ediție, apărută sub patronajul Academiei Române din Cluj-Napoca și al Asociației culturale ,,Augustin Bunea” Blaj, la Editura Napoca Star din Cluj-Napoca. La prezentarea cărții canonicului Dumitru Neda, Strădanii binecuvântate. Antologie de studii și articole au luat cuvântul atât pr. conf. univ. dr. Ioan Mitrofan, cât și domnul Ioan Sălcudean,  în scopul nobil de a readuce în actualitate, printr-o emoționantă radiografie biografică, un istoric blăjean și un publicist necunoscut generației tinere.  Prof. univ. dr. Ion Buzași a susținut o prelegere interesantă despre volumul Unde sunt cei care nu mai sunt? – antologie de poezie din închisorile comuniste, ediție bilingvă (româno-franceză), selecție și traducere Paula Romanescu. Printre numeroase informații pertinente despre poezia carcerală, exegetul blăjean  apreciază că: ,,Dintre antologiile de poezii din închisori aceasta este cea mai bogată: ediţia franceză din 1999 a Paulei Romanescu însuma poezii din 36 de autori, iar antologia Poeţi după gratii, 72; Unde sunt cei care nu mai sunt? cuprinde 89 de poeţi. Dintre aceştia unii sunt clasici ai poeziei carcerale: Nichifor Crainic, Radu Gyr, Andrei Ciurunga, multe din poeziile acestora fiind învăţate pe de rost de către deţinuţii politici şi antologia le acordă un spaţiu privilegiat; dacă din ceilalţi poeţi se reproduce o poezie sau două, din clasicii poeziei carcerale se reţin şase-şapte, evident într-o selecţie exigentă.”

Înaintea sesiunii de autografe a avut loc un recitat de excepție, susținut de poeta  Paula Romanescu, declanșând prin empatie spirituală integrarea tuturor  într-un mediu intelectual și reflexiv. La finalul manifestării, domnul director le-a mulțumim distinșilor oaspeți pentru bogăția interioară pe care fiecare ne-a împărtășit-o, dar și tuturor celor prezenți la acest eveniment de efervescență culturală, care a creat un adevărat arc peste timp între generații.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului Național ,,I. M. Clain” Blaj – Prof. dr. Claudia Oancea-Raica

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea