Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Ziua Roşiei Montane a fost marcată la Alba Iulia, prin proiecţii de filme şi discuţii pe tema patrimoniului cultural

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Împlinirea a 1882 de ani de atestare documentară – Ziua Roşiei Montane a fost sărbătorită la Alba Iulia, după mai bine de 17 ani, cu proiecţii de filme, expoziţie de fotografii, prezentări de cărţi şi discuţii pe tema patrimoniului cultural al zonei. Evenimentul a avut loc, miercuri, 6 februarie 2013, în Şanţurile Cetăţii Alba Carolina, la Habitat. Aproximativ 50 de oameni s-au adunat aici pentru a sărbători împlinirea a 1882 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane.

Au luat parte la eveniment, ca invitaţi speciali, şi au vorbit despre Roşia Montană, Horia Ciugudean, conferenţiar universitar şi doctor în istorie,  în prezent cercetător ştiinţific gradul I la Muzeul Unirii din Alba Iulia, şi Aurel Sântimbrean, fost lucrător în industria aurului mai bine de 30 de ani, la Roşia Montană.

În cadrul evenimentului, cei prezenţi  au putut asista la o sesiune de discuţii pe tema patrimoniului cultural al zonei, dar şi la discuţii pe tema riscului la care se supune Roşia Montană, prin proiectul demarat de compania canadiană „Gold Corporation”. De asemenea, asistenţa  a putut viziona două filme despre Roşia Montană: „Noul Eldorado” (r. Tibor Kocsis, 2004) şi „De la Copenhaga la Roşia Montană, pe bicicletă” (r. Tică Darie, 2012). Tot în cadrul evenimentului, a avut loc o degustare de produse tradiţionale din zona Roşiei Montane şi două prezentări de cărţi: „Roşia Montană – Ghid Cultural Turistic”, al Fundaţiei Culturale Roşia Montană şi „Pe celălalt Mal”, un ghid de atitudine, de Cristi Pascal.

În incinta localului, cei prezenţi au putut admira o expoziţie de fotografii din Roşia Montană, printre care s-au regăsit imagini cu: celebrele Galerii Romane din zona Orlea – unice în lume, Biserica Greco Catolică din satul Roşia Montană cu cea mai înaltă turlă din Ţara Moilor, o vedere panoramică cu Tăul Mare, Sfinxul Roşiei Montane cu crucea deasupra, un ornament în formă de scoică al Cazinoului din Roşia Montană. Evenimentul s-a încheiat cu o petrecere cu DJ O.G. Michael.

Potrivit organizatorilor, Ziua Roşiei Montane a fost marcată şi în alte 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie au fost sărbătorite prin evenimente similare.

Evenimentul a fost organizat de Campania „Salvaţi Roşia Montană”.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: ”Bunicii nimănui”, vizitați de elevii Seminarului Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. Vârstnicii au primit alimente și produse de igienă

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Bunicii nimănui”, vizitați de elevii Seminarului Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. Vârstnicii au primit alimente și produse de igienă Proiectul filantropic „Dăruind vei dobândi!” a ajuns în 2024 la cea de-a doua ediție, fiind un real succes. Și anul acesta, înainte de Sfintele sărbători de Paște, elevii de la Seminarul Teologic Ortodox […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea