Rămâi conectat

Societate

FOTO-VIDEO: Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Alba Iulia. Spectacol de excepţie „Hai să-ntindem hora mare”, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Astăzi a fost iarăşi prilej de mare sărbătoare pentru români. S-au împlinit 154 de ani de la Unirea Principatelor Române – Moldova cu Ţara Românească, sub sceptrul marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. Peste tot în ţară, de la Iaşi, la Focşani, Bucureşti, Cluj-Napoca dar şi la Alba Iulia, românii au rememorat cu plăcere măreţul eveniment al Unirii de la 1859, iar la final au jucat cu toţii Hora Unirii. Spuneam că nici albaiulienii nu s-au lăsat mai prejos şi  au cinstit cum se cuvine, aici la Alba Iulia, capitala Marii Uniri, măreţul eveniment din istoria desăvârşirii unităţii naţionale.

Astfel, Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a găzduit, joi seara, un eveniment de excepţie , spectacolul de muzică şi dansuri populare româneşti intitulat „Hai să-ntindem hora mare”, dedicat aniversării “Unirii Mici” din 1859.

Mai bine de două ore şi jumătate publicul a „călătorit” prin toate zonele folclorice ale ţării, atât prin dans cât şi prin muzică. Au evoluat pe scenă ansambluri  folclorice renumite din judeţ precum “Doina Aiudului”, “Vinţana”  şi “Floare de colţ”. De asemenea, i-au încântat pe cei prezenţi  cu vocile lor soliştii Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ, Fanfara judeţului Alba- dirijor Coriolan Honcaş şi Ansamblul Folcloric al judeţului Alba – dirijor Alexandru Pal.

I-au însoţit într-un periplu muzical de melodii populare româneşti intitulat “Cu cântecul prin ţară” grupul vocal-folcloric “Mugurii de Tezaur”, coordonat de cunoscuta interpretă de folclor Leontina Fărcaş.Totodată, au urcat pe scenă şi a oferit publicului un moment de muzică folk elevii de la Palatul Copiilor din Alba Iulia, pregătiţi de prof. Daniel Avram.

La final,toţi cei prezenţi au încins o horă în sala Casei de Cultură a Studenţilor. S-au prins în horă  şi Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, senatorul Alexandru Pereş  şi Alin Cucui, vicepreşedinte al CJ Alba. În holul instituţiei a fost amenajată o expoziţie de costume şi artă populară,  de către Asociaţia Datina Străbună de la Căminul de zi pentru persoane vârstnice, ce s-a bucurat de asemenea de aprecierea publicului.

Întregul eveniment a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba.

YouTube video

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea