Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Tineri din Alba, cu drag de cântul popular şi talent vocal, la preselecţia de folclor. 10 dintre ei, susţinuţi de UAIFMR să-şi dezvolte o carieră în domeniu

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

preselectie tabara de folclor50Şaptesprezece tineri, care iubesc cântecul popular şi cu talent vocal, din judeţul Alba, s-au prezentat joi, la preselecţia organizată în cadrul celei de-a şasea ediţii a Taberei Interpreţilor de Muzică Populară, ce se desfăşoară în aceste zile la Alba Iulia. Preselecţia a avut la Galeriile de la Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina şi a putut participa orice tânăr din clasele V-XII, cu excepţia să nu urmeze o unitate de învăţământ vocaţional muzicală. În faţa unui juriu numeros şi profesionist, format din membri ai Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România, tinerii au încercat să dea tot ce au mai bun, pentru a demonstra că merită să meargă mai departe, să facă o carieră din pasiunea lor pentru cântecul popular. Juriul a fost condus de către Ionuţ Fulea, preşedintele UAIFMR şi cunoscuta prezentatoare TV, Iuliana Tudor. 

Însoţiţi de părinţi, prieteni sau fraţi şi surori, şi plini de emoţii, aşa şi-au făcut apariţia cei 17 tineri care au dorit să-şi încerce „norocul” de a ajunge să fie formaţi şi sprijiniţi pentru o carieră în muzică populară, de artişti cu nume mari din folclorul românesc.

preselectie tabara de folclor70Tinerii au fost invitaţi pe rând în faţă şi chiar dacă din cauza emoţiilor s-au mai şi încurcat,  aceştia au arătat că au talent, unii dintre ei reuşind chiar să le facă „pielea de găina” celor din juriu. De la jiene, haţegane, învârtite, doine sau purtate, participanţii au cântat de toate.

În urma preselecţiei, vor fi aleşi de către juriu 10 tineri, ce vor beneficia de susţinere şi promovare pentru dezvoltarea unei cariere în domeniul folclorului. Potrivit interpretului de muzică populară Ionuţ Fulea, după o analiză a juriului, cei care vor fi selectaţi vor fi contactaţi telefonic în următoarele zile.

Scopul acestei preselecţii a fost acela de a fi găsiţi copii talentaţi, iubitori de folclor, dornici să pătrundă în tainele interpretării cântecului autentic românesc.

Vă prezentăm mai jos tinerii care şi-au făcut curaj şi au venit la preselecţie:
1. Cristina Muntean – Stremţ
2. Ionuţ Todescu – Sebeş
3. Florin Bănăţan – Săsciori
4. Flavius Silea – Alba Iulia
5. Denisa Pantea – Arieşeni
6. Alexandra Trif – Teiuş
7. Roxana Păcuraru – Alba Iulia
8. Alina Andrei – Sebeş
9. Denisa Maria Oana – Alba Iulia
10. Ioana Maria Marcu  – Alba Iulia
11. Aurel Constantin Lupu – Sebeş
12. Paul Oneţiu – Câmpeni
13. Cosmina Bucur Tărtău – Cugir
14. Graţiela Blaga – Cugir
15. Denisa Bărbat – Sebeş
16. Ioana Patricia Visou – Sebeş
17. Ion Cristian Visou – Sebeş

preselectie tabara de folclor34Tabăra de la Alba Iulia este organizată anul acesta sub tematica „Artistul între tradiţie şi actualitate”, de către Consiliul Judeţean Alba, Uniunea Artiştilor Interpeţi de Folclor Muzical din România şi Asociaţia Română pentru Cultură şi va reuni în perioada 28-30 august, la Alba Iulia, în jur de 40 de artişti din toată ţara, în cadrul unei manifestări anuale devenită tradiţională pentru judeţul Alba, dedicată instruirii tinerilor interpreţi de folclor, în scopul de a le oferi îndrumare în activitatea de culegere şi valorificare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare autentice.

Vineri, 29 august,  de la ora 16.30, la Sala Unirii, va avea loc un alt eveniment important din cadrul taberei. Este vorba despre lansarea albumului „Muzică tradiţională din Munţii Apuseni. Bazinul Arieşului şi Văile Aiud, Geoagia Galda.” În intepretarea Ansamblului Icoane, condus de maestrul Ioan Bocşa.

Tabăra interpreţilor de folclor va prefaţa şi un alt eveniment deosebit ce are loc la Alba Iulia în acest week-end – spectacolul folcloric „Suflet de român” ce se va desfăşura în Piaţa Cetăţii începând cu ora 19.00.

Citiţi şi „Suflet de român”- Mare spectacol folcloric în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Publicul, invitat să poarte elemente tradiţionale

Înaintea acestui spectacol, ce va reuni în inima României cei mai îndrăgiţi interpreţi de folclor din ţară, participanţii la Tabără vor defila prin Cetate invitând publicul să îmbrace cămaşa populară, ia tradiţională sau chiar întreg costumul tradiţional, în cadrul unei acţiuni intitulate „Fii popular!”, ce are ca scop conştientizarea publicului asupra importanţei păstrării tradiţiilor strămoşeşti şi a folclorului autentic”,  se precizează în comunicatul remis presei de organizatorii evenimentului.

Organizată pe baza unui proiect cultural iniţiat de interpretul Ionuţ Fulea, care este şi consilier judeţean, Tabăra interpreţilor de folclor reprezintă un eveniment din galeria acţiunilor CJ Alba de promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor autentice din judeţul Alba.

Vă prezentăm mai jos imagini foto -video din cadrul preselecţiei:

[nggallery id=2237]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea