Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO S-a deschis Parcul Sărbătorilor de Iarnă la Alba Iulia. Piața Cetății, mai strălucitoare ca niciodată. Pavilion cu mii de luminițe, brad și căsuțe ca-n povești

Publicat

în

Piața Cetății din Alba Iulia a fost, sâmbătă seara, mai strălucitoare ca niciodată, odată cu deschiderea Parcului Sărbătorilor de Iarnă.  

Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins orașul Alba Iulia. În 5 decembrie a fost deschis oficial Parcul de Crăciun, iar iluminatul festiv a cuprins întreg municipiul. Zeci de albaiulieni, adulți, tineri și copii au simțit atmosfera de basm din Piața Cetății.

Parc Sarbatori01

Alături de ei au fost și reprezentanți ai administrației locale, viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa și primarul Mircea Hava, însoțit de nepoțel. Bucuria deschiderii parcului a fost mare, mai ales pentru copii, care s-au întâlnit cu reni și cu Moș Crăciun, iar adolescenții au surprins imagini și selfie-uri înconjurați de mii de luminițe. Cei mai friguroși se pot încălzi la butucii de lemn cu făclii, așezați în jurul bradului artificial.

Parc Sarbatori de Iarna01

Pavilionul din Piața Cetății, cu mii de beculețe peste brad, face ca atmosfera sărbătorilor de iarnă să fie mai minunată ca niciodată. Căsuțe ca în povești, patinoar de 600 de metri pătrați, atmosferă specifică sărbătorilor de Iarnă, colinde și alte bucurii îi așteptă pe cei care trec prin Piața Cetății.

Pavilionul, care reprezintă principala noutate din acest an, are formă poligonală regulată, cu înălţime de 12 metri, respectiv 4,5 – 6 metri a stâlpilor periferici fiind construit pe o suprafață de 1063,5 mp.

Bradul este altul decât cel din anii trecuți construit pe un schelet metalic și feeric împodobit.

La marginea pavilionului se află se află o mică iesle, locaș în care s-a născut, acum 2015 ani, Domnul nostru Iisus Hristos.

Parc Sarbatori01

Patinoarul din acest an este diferit față de cel de anul trecut, fiind amplasat tot în Piața Cetății înspre Sala Unirii și patinoar Alba Iulia17Muzeul Principia. O oră pe gheață costă 10 lei, iar închirierea unei perechi de patine, 5 lei.

Amatorii de patinaj sunt așteptați, în fiecare zi, timp de două luni, în intervalul orar 10.00 – 22.00.

Pentru închirierea patinoarului, Primăria Alba Iulia plătește firmei specializate cu care a încheiat contractul de prestări servicii suma de 12.000 de euro.

Cei care vor veni să patineze sau pur și simplu să se bucure de atmosfera creată se vor putea încălzi, contra cost, cu un ceai fierbinte, vin fiert, cafea sau ciocolată caldă. De asemenea vor putea servi produse alimentare, turtă dulce, cozonaci, kurtos colac şi multe altele, de la căsuţele amenajate în Piața Cetății.

Publicitate

Parc Sarbatori de Iarna01

Mii de beculețe care împodobesc Cetatea Alba Carolina, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, s-au aprins feeric, cu o zi înaintea sărbătoririi Zilei Naționale a României, iar restul sunt funcționale din 5 decembrie, odată cu inaugurarea Parcului de Sărbători din Piața Cetății.

Atmosfera de sărbătoare a cuprins cea mai mare Cetate din Europa Centrală și de Sud-Est – Cetatea Alba Carolina -, o altă noutate a iluminatului festiv fiind luminițele ornamentale sub forma Cetății de tip Vauban, o stea, definită prin cele șapte colțuri.

Totodată, pe laturile de Est și Vest ale Cetății au fost montate instalații ornamentale cu cifra 300 – vârsta împlinită, în 2015, de Cetatea de tip Vauban.

Cetea Alba Carolina02

Primăria Alba Iulia va plăti 270.000 de euro pentru iluminatul de sărbători, suma fiind de aproape trei ori mai mare faţă de cea alocată anul trecut – 100.000 euro.

Pe podurile din cetate au fost montate tuneluri de lumini, copacii din parcul Unirii au fost ”îmbrăcați” în luminițe, iar pe stâlpii de pe arterele principale au fost montate decoraţiuni luminoase.

Aproximativ 5.000 de metri pătrați de instalaţii luminiase au fost întinse doar în interiorul Cetăţii, plus alte câteva mii în restul oraşului.

 

FOTO, VIDEO Dragoș SUCIU și Alexandra MATEȘ

Publicitate

Ştirea zilei

Comuna Daia Română ar putea beneficia de o rețea de distribuție a gazelor naturale: Primăria a solicitat acordul de mediu de la APM Alba

Publicat

în

Comuna Daia Română ar putea beneficia de o rețea de distribuție a gazelor naturale: Primăria a solicitat acordul de mediu de la APM Alba

În vederea îmbunătățirii calității vieții locuitorilor din Daia Română, primăria a decis înființarea unei rețele de distribuție cu gaze naturale.

Electrica Furnizare Discount

Daia este o comună în judeţul Alba, Transilvania, România, formată numai din satul de reşedinţă cu acelaşi nume.

Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Romana, judeţul Alba se va realiza conform Avizului de Principiu emis de Transgaz nr. DD 13427/05.03.2020, din Staţia de reglare – măsurare predare (SRMP) proiectată la limita UAT Limba, comuna Ciugud.

Cea mai apropiată rețea de gaze naturale este conducta de înalta presiune, Band – Gănești – Botorca – Bacia (Vest III) situată la limita administrativ teritorială a localității, la circa 5,35km.

În funcție de soluția de alimentare dată de SC TRANSGAZ Mediaș, traseul conductei va urma traseele drumurilor de acces în sat pentru alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor.

De la stația de reglare – măsurare predare – SRMP propusă în localitatea Limba, UAT Ciugud, conform amplasării pe planurile ataşate, conducta va urma traseul drumului de acces către localitatea Daia Romana.

Rețeaua de gaze naturale va fi amplasată pe domeniul public al comunei Daia Română și localității Limba (comuna Ciugud). Populaţia deservită de înfiinţarea sistemului de gaze naturale este în număr de 1.288 de gospodării şi instituţii publice.

Lungimea traseului va fi de aproximativ 35.000 m (35 km) și dimensionarea acestuia va fi făcut după obținerea tuturor avizelor și a soluției de alimentare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Tulpina Delta a devenit cea mai răspândită în Europa. România, amenințată la rândul său

Publicat

în

Tulpina Delta a devenit cea mai răspândită în Europa. România, amenințată la rândul său

Varianta indiană a SARS-CoV-2 se răspândeşte rapid în Europa şi a devenit tulpina dominantă în mare parte a acestei regiuni, potrivit unor noi date, anunţă luni Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) într-un comnicat postat pe Twitter, notează News.ro.

Potrivit EMA, date provenind de la Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi de la Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) arată că, în perioada 28 iunie-11 iulie, varianta delta era dominantă – în 19 dintre cele 28 de ţări care secvenţiază în mod suficient.

Electrica Furnizare Discount

În aceste 19n ţări, varianta indiană era prezentă în proporţie de 68.3% şi că a depăşit varianta britanică (alfa), prezentă în proporţie de 22,3% în regiune.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Singura cafenea-librărie din judeţul Alba se ÎNCHIDE. Banii, folosiți pentru bolnavii de cancer

Publicat

în

Flori de Mac Books&Coffee, singura cafenea – librărie din judeţul Alba, deschisă în Alba Iulia în februarie 2019 în scopuri caritabile de către asociaţia Hospice Eliana, în sprijinul pacienţilor cu boli incurabile, se va închide de la 1 septembrie, din cauza dificultăţilor cauzate de pandemia de coronavirus.

„Am tot amânat momentul acesta, sperând într-o schimbare a lucrurilor. Flori de Mac Books&Coffee a ajuns la capătul drumului. A fost frumos. Din păcate, însă, pandemia ne-a ajuns din urmă, determinându-ne să luăm această decizie grea”, au transmis, luni, pe pagina de facebook, administratorii cafenelei cu scop caritabil.

Electrica Furnizare Discount

Aceştia au subliniat că nu se vor opri, iar Hospice Eliana, asociaţia care oferă, gratuit, îngrijire paliativă la domiciliul pacienţilor, va continua să se implice în lupta împotriva durerii şi a bolii.

Ei au anunţat că urmează mai întâi o perioadă de reduceri în vederea lichidării stocului de carte şi a rafturilor, respectiv până la finele lunii iulie orice carte va putea fi achiziţionată cu 3 lei, iar între 2 şi 14 august cu 1 leu. De asemenea, se vor vinde rafturile şi alte bunuri de inventar.

Administratorii cafenelei au avut mai multe încercări pentru a o putea menţine deschisă. Astfel, în luna iulie, era răsplătită consumaţia, fie că era vorba de cafea, ceai etc, cu un discount aplicat la orice carte dorită. De exemplu, la o consumaţie de 10 lei se primea un discount de 10 lei aplicat la o carte aleasă.

Flori de Mac Books&Coffee dispune de peste 8.500 de cărţi. Oamenii puteau dona sau cumpăra cărţi. Banii au fost direcţionaţi pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare