Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO VIDEO| ROADPOL Safety Days: Polițiștii din Alba au desfășurat o serie de activități de educație rutieră. Câte persoane mor în accidente în fiecare zi în medie pe drumurile din UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

ROADPOL Safety Days: Polițiștii din Alba au desfășurat o serie de activități de educație rutieră. Câte persoane mor în accidente în fiecare zi în medie pe drumurile din UE

Polițiștii rutieri din Alba s-au alăturat polițiștilor rutieri europeni pentru a desfășura o serie de activități de educație rutieră, în cadrul proiectului european Roadpol Safety Days – Zilele Siguranței Roadpol, destinat tuturor categoriilor de participanți la trafic, proiect ce are drept scop adoptarea unei conduite responsabile în trafic.

Zilele Siguranței Roadpol își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, iar data de 21 septembrie 2022 se dorește să devină o zi fără persoane decedate din accidentele rutiere produse pe drumurile din Europa, în condițiile în care media zilnică a deceselor la nivelul Uniunii Europene este de 70 de persoane pe zi.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, în perioada 16 – 22 septembrie 2022, pentru realizarea obiectivului de reducere a riscului rutier prin diminuarea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestuia, polițiștii rutieri din județ desfășoară, în trafic, activități pentru prevenirea și combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive, pentru prevenirea și combaterea folosirii necorespunzătoare a telefonului mobil sau a neutilizării sistemelor de siguranță, precum și pentru prevenirea și combaterea traversării neregulamentare a drumului public.

Întrucât participarea la proiect presupune asumarea unui angajament ce poate fi descărcat de pe website-ul: www.roadpolsafetydays.eu conducătorii auto au fost sfătuiți să acceseze și site-ul menționat, să își creeze cont de utilizator, să acceseze secțiunea „Take a pledge”, unde au posibilitatea să selecteze limba în care doresc să completeze angajamentul, pentru ca mai apoi să-l completeze și semneze, cu posibilitatea de a-l descărca, ca mărturie a asumării acestuia.

Poliţiştii Serviciului Rutier, cu sprijinul celor ai Biroului Rutier Alba Iulia şi ai Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, au marcat ziua de 21 septembrie (ca şi zi fără persoane decedate în urma evenimentelor rutiere) printr-o activitate preventivă în trafic, în zona centrală a municipiului Alba Iulia.

Acţiunea a urmărit conștientizarea tuturor participanților la traficul rutier, cu privire la consecințele la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile, atunci când se deplasează pe drumurile publice. Cu ocazia acţiunii preventive, conducătorii auto identificaţi în trafic au fost invitaţi să îşi asume şi să semneze angajamentul pentru adoptarea unei conduite preventive şi au avut posibilitatea să testeze efectele simulării consumului de alcool şi substanţe psihotrope induse de ochelarii speciali utilizaţi în acest scop.

Proiectul Roadpol Safety Days a debutat în vara anului 2020 și are ca scop adoptarea de către participanții la trafic a unei conduite preventive atunci când se află pe drumurile publice.

Poliția Rutieră face apel la toți participanții la trafic  să-și regândească comportamentul atunci când circulă pe drumurile publice, pentru a reduce pericolele din trafic și pentru a crește gradul de siguranță rutieră, indiferent dacă ne deplasăm cu mașina, motocicleta, bicicleta, trotineta electrică sau în calitate de pieton.

Prin activitățile derulate, polițiștii din Alba urmăresc combaterea efectuării de către conducătorii de vehicule a unor activități de natură a le distrage atenția în timpul condusului, combaterea nerespectării regimului legal de viteză, dar și a conducerii vehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

CONTROALE în bazinul râului Mureș și afluenții acestuia: 108 BARAJE vor fi verificate până la sfârșitul lui noiembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

CONTROALE în bazinul râului Mureș și afluenții acestuia: 108 BARAJE vor fi verificate până la sfârșitul lui noiembrie

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Mureș au demarat imediat controalele în arealul bazinului hidrografic al râului Mureș și afluenții acestuia, în baza Hotărârii nr. 42 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, din 3 octombrie a.c. privind dispunerea măsurilor urgente necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.

La barajele din categoriile C și D (de importanță normală și redusă) aferente acumulărilor permanente și nepermanente din spațiul hidrografic Mureș, echipele mixte de la „Apele Române” verifică atât actele de reglementare și modul de îndeplinire a măsurilor stabilite, precum și starea tehnică a lucrărilor, mai exact:
• evaluarea stării de siguranță în exploatare;
• comportarea în timp a lucrărilor;
• starea echipamentelor hidromecanice;
• existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare; măsurare și control;

Elit - Gustul Desăvârșit

În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu urmări nedorite la nivelul comunităților locale, în spațiul hidrografic Mureș, vor fi verificate 108 de baraje, dintre care, în număr de 17 sunt deținute de Administrația Bazinală de Apă Mureș.

Pentru fiecare baraj în parte, echipele noastre întocmesc câte un Proces Verbal de Constatare, bine structurat și în detaliu, pentru a putea oferi suport în elaborarea raportului final.

Acțiunea se va finaliza până la data de 20 noiembrie a.c. cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D. Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice.

Casetă tehnică – număr de obiective pe județe: Harghita 5, Mureș 35, Sibiu 24, Bistrița-Năsăud 1, Alba 14, Cluj 18, Hunedoara 7 și Arad 4a


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Armă deținută ILEGAL, găsită de polițiști în portbagajul unui șofer din Alba: Acesta era și sub influența alcoolului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Armă deținută ILEGAL, găsită de polițiști în portbagajul unui șofer din Alba: Acesta era și sub influența alcoolului

Cu ocazia unui control în trafic, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au găsit o armă de vânătoare deținută ilegal. Șoferul autoturismului era sub influența alcoolului.

La data de 7 octombrie 2022, în jurul orei 03,00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, au oprit, pentru control, pe raza localității Ampoița, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din Alba Iulia.

Cu ocazia controlului efectuat, în portbagajul autoturismului, în locul destinat roții de rezervă, a fost găsită o armă de vânătoare și 18 cartușe de 16 milimetri.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este deținător legal de armă.

Arma a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Totodată, față de bărbat, a fost luată măsura sancționării contravenționale și suspendării complementare a permisului de conducere, întrucât, în urma testării sale cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,29 mg/l alcool pur în aerul expirat.

FOTO: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

11 octombrie 2022| Ziua Școlii Ardelene la Palatul Cultural Blaj: Expoziții, lansări și prezentări de carte, conferință Vasile Pușcaș și recital Veta Biriș

FURDUI Alexandru

Publicat

în

11 octombrie 2022| Ziua Școlii Ardelene la Palatul Cultural Blaj: Expoziții, lansări și prezentări de carte, conferință Vasile Pușcaș și recital Veta Biriș

Marți, 11 octombrie 2022, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită să vă amintiți, să apreciați și să dați mai departe mărturie despre tot ceea ce a însemnat Școala Ardeleană pentru noi, cei din inima țării, cât și pentru întreaga Românie, rolul fundamental al acestei mișcări de emancipare politico-socială fiind recunoscut, prin lege, la nivel național.

Ziua Școlii Ardelene amintește de data la care, în anul 1754, Petru Pavel Aaron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor. Ea este sărbătorită anual la 11 octombrie, fiind instituită prin Legea nr. 93/2014.

Pentru o corectă și cu folos evocare, am pregătit o serie de materiale dedicate, expoziții și curiozități, ce vor fi disponibile pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, începând de astăzi, 7 octombrie și până marți 11 octombrie 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Marți, 11 octombrie 2022, vă așteptăm în orașul școlilor, la Blaj. Aici, la ora 16.00, vor avea loc depuneri de flori la sediul primei școli cu predare în limba română din țară. Programul evenimentului va continua la ora 17.00, la Palatul Cultural din Blaj, și va cuprinde rostirea unor mesaje instituționale de către Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Gheorghe Valentin Rotar, primarul Municipiului Blaj, Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și reprezentanți ai despărțămintelor ASTRA din zona Blajului.

După mesajele instituționale vor fi prezentate cele două expoziții: Școala Ardeleană – expoziție de carte veche realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Școlile Blajului – realizată în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” Blaj, prezentări de carte ale editurii Școala Ardeleană și conferința Școala Ardeleană, din istorie în actualitate, susținută de Vasile Pușcaș, istoric și membru corespondent al Academiei Române. La finalul manifestărilor culturale, Veta Biriș va susține un recital de muzică populară și patriotică.

Evenimentele din acest an sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj și Palatul Cultural Blaj, Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” Blaj, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană, cu sponsorizarea JIDVEI S.A., în cadrul proiectului 4.3 Școala Ardeleană. Acesta face parte din programul 4 IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, program dedicat identificării, prezervării și promovării elementelor de identitate culturală, valorilor culturale și creatorilor, prin intermediul bibliotecii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea