Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Peste 1.000 de cadre didactice au protestat luni, la Alba Iulia: „Nu puteți pune capăt protestelor! Ne-a ajuns cuțitul la os!”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO VIDEO| Peste 1.000 de cadre didactice au protestat luni, la Alba Iulia: „Nu puteți pune capăt protestelor! Ne-a ajuns cuțitul la os!”

Peste 1.000 de cadre didactice din întregul județul Alba au fost prezente la protestul desfășurat în Alba Iulia.

Protestul a început în fața Instituției Prefectului din Alba Iulia, croindu-și drum spre Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, ajungând mai apoi la statuia lui Mihai Viteazul și încheiându-se la Monumentul Unirii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe parcursul marșului, dascălii și-au spus nemulțumirile, printre care salariile prea mici, lipsa de susținere din partea guvernului și lipsa de materiale în școli. Marșul a fost unul pașnic, lipsit de incidente.

”Sunt educatoarea aceea care le cumpără jucării copiilor, pentru că nu avem materiale, nu avem dotări, nu avem nici măcar internet în unitate. Cu ce lucrăm? Din banii noștri de chirie, de rate, mergem să cumpărăm materiale celor mici pentru a ne putea desfășura activitatea. Educație, pe ce bani? Sunt educatoare la o grădiniță din mediul rural în Cugir dar și noi merităm condiții ca să ne desfășurăm activitatea și dorim susținere din partea părinților. Noi nu avem niciun drept, oricine poate să facă ce vrea din noi, să ne înjure și să ne facă în toate felurile. Noi suntem cei care punem temelia oricărei meserii.”, a declarat pentru ziarulunirea.ro un cadru didactic.

”Motivul principal pentru care ne-am adunat astăzi aici este că ne-am săturat. Ne-am săturat de bătaia de joc a guvernanților, de promisiunile deșarte, care oricum nu vor fi concretizate. Ei ne desconsideră. Toți colegii care sunt aici astăzi sunt de-accord cu faptul că așa nu se mai poate. Aceste negocieri, la care am participat și eu miercuri, sunt mai mult niște farse. Sunt menite să ne dezbine, să primească unii dintre noi măriri de salariu, ca să se retragă din grevă. Cu această ocazie, doresc să transmit un mesaj foarte clar celor care ne guvernează. Nu puteți pune capăt protestelor! Vom continua până când vom fi tratați cu respectul pe care îl merităm. Mâine la București vom fi prezenți din nou și sper să ajungem la niște negocieri adevărate, în urma cărora să primim ce merităm. Sunt convins că guvernanții nu au crezut că se va ajunge la grevă. S-au obișnuit cu ideea că noi nu vom reacționa, că vom sta la locurile noastre dar și noi trebuie să fim ascultați. Ne-a ajuns cuțitul la os.”, a spus Bogdan Cârcoană, președintele Uniunii Sindicale ”Spiru Haret” Alba.

În punctul final al traseului, la Monumentul Unirii, protestatarii s-au luat de mână pentru a forma o horă și au intonat imnul României.

De asemenea, în semn de protest, dascălii au lăsat jos ”armele”. Și-au lăsat pixurile și stilourile în fața Monumentului Unirii.

”Sunt de 46 de ani dascăl și ceea ce se întâmplă acum este strigător la cer. N-am trăit niciodată așa ceva. Dacă se va renunța acum la grevă, ani mulți nu vom mai vedea nimic de la Guvern. Ne vor lua în continuare de fraieri, de creduli și vor încerca în continuare să ne ducă cu zăhărelul. Eu, anul viitor voi ieși la pensie, dar generațiile viitoare? Ei ce vor primi? Nimic! Pentru că Guvernul nu dă doi bani pe dascăli.”, au fost cuvintele unui învățător din Alba Iulia.

Nicu Bârlea, președintele sindicatului ”Spiru Haret” Alba a declarat pentru ziarulunirea.ro: ”Împreună cu colegii din întregul județ, am fost prezenți astăzi aici pentru a transmite un mesaj foarte important, și anume că noi, sindicaliștii din Alba, ne cerem drepturile. Suntem demni, suntem cadre didactice, nu suntem greviști de profesie și vrem să se înțeleagă faptul că pentru noi nu este o opțiune de a accepta oferta lor. Așteptăm ca în urma negocierilor să se găsească o soluție astfel încât nevoile noastre să fie satisfăcute, altfel, vom continua protestele până când vom fi auziți. Sunt sigur că astăzi am depășit pragul de 1000 de oamnei, chiar dacă estimările inițiale au ffost mult mai mici. E un semn clar că demersul acesta, sub emblema federației, are ecou și susținere.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ministerul Apărării Naționale a anunțat începerea unei ample campanii de recrutare în cadrul Armatei Române pentru anul 2023.

Această inițiativă are ca scop ocuparea a peste 4000 de posturi destinate soldaților profesioniști și este în curs de desfășurare în toate garnizoanele țării. Iată mai multe detalii despre această oportunitate de carieră în uniformă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate aplica?

Tinerii interesați să se alăture Armatei Române trebuie să îndeplinească anumite criterii. Pot aplica civili care au absolvit cel puțin 10 ani de studiu și care se încadrează într-un interval de vârstă cuprins între 18 și 45 de ani. Este important de menționat că, odată acceptați în rândurile armatei, noii recruți trebuie să respecte reguli stricte de conduită și înfățișare.

Citește și: Angajări în ARMATA ROMÂNĂ 2023: Cine se poate angaja în MApN • Probe • Salarii în armată

Ce implică procesul de selecție?

Procesul de selecție presupune mai multe etape critice. Înainte de a fi evaluați în probele fizice, tinerii aspiranți la cariera militară sunt supuși evaluărilor psihologice și medicale pentru a se asigura că sunt potriviți pentru această profesie exigență. De asemenea, este important ca candidații să respecte anumite standarde de înfățișare, precum absența bărbii și un aspect fizic îngrijit. Eventualele tatuaje trebuie să fie discrete și să nu fie la vedere.

Ce presupune evaluarea fizică?

Proba sportivă a evaluării fizice include parcurgerea unui traseu militar și alergarea pe o distanță de doi kilometri. Aceste probe sunt menite să evalueze nivelul de pregătire fizică al candidaților și capacitatea lor de a face față cerințelor unei cariere militare.

Salariile pentru tinerii începători

Un aspect important pentru cei care doresc să se alăture Armatei Române este salariul. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, tinerii recruți începători pot beneficia de un salariu de pornire de la 2.200 de lei. Aceasta reprezintă o oportunitate atrăgătoare pentru cei care doresc să înceapă o carieră în armată și să contribuie la apărarea țării.

În concluzie, Armata Română oferă în prezent oportunități de carieră semnificative pentru tineri interesați să se alăture forțelor armate. Cu peste 4000 de posturi disponibile și salarii competitive, această campanie de recrutare reprezintă o oportunitate deosebită pentru cei care doresc să își dedice viața apărării țării și servirii în uniformă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Gestul șocant la care a recurs o femeie însărcinată din Alba putea să-i aducă chiar și moartea. Tânăra, însărcinată în 15 săptămâni, a încercat să își procure ilegal medicamente pentru provocarea avortului, cu toate că medicul ginecolog i-a explicat că întreruperea sarcinii la cerere, având în vedere vârsta sarcinii, nu se mai poate efectua conform legislației din România.

Femeia s-a prezentat în urmă cu o săptămână la Clinica Gynlife din Alba Iulia, unde a fost consultată și s-a stabilit diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană. Aceasta a solicitat întreruperea sarcinii, medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explicându-i că acest lucru nu mai este posibil, sarcina depășind limita legală admisă în România pentru avortul la cerere: ”Pacienta a solicitat întrerupere de sarcină. I-am explicat că având în vedere vârstă sarcinii, întreruperea sarcinii la cerere nu se mai poate efectua conform legislației din România”, a declarat pentru ziarulunirea.ro medicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sfătuită să păstreze sarcina și i s-au prescris ovule pentru secreția vaginală și indicații în vederea controalelor ulterioare. Acțiunile întreprinse de pacientă după ce a părăsit clinica sunt de-a dreptul halucinante. Aceasta se pare că a falsificat rețeta eliberată la clinică, modificând vârsta sarcinii și adăugând medicamentul folosit pentru provocarea avortului medicamentos.

”În data de 27 septembrie 2023, ora 17:30, am fost sunați de la o farmacie din oraș deoarece o rețetă eliberată din Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 ridica suspiciuni în vederea prescripției. În urma verificării am constatat că pacienta a fost consultatală în Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 stabilind diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană”, spune ginecologul.

Conform actualului Cod Penal din România, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

”Este evident că pacienta a modificat diagnosticul din sarcină săptămâna 15 în sarcina săptămâna 5 și a completat pe rețeta eliberată de noi medicamentul utilizat pentru întreruperea medicamentoasă a sarcinii prezentându-se cu aceasta la farmacie”, spun reprezentanții clinicii.

Medicul primar obstetrica ginecologie și Doctor în Medicină Ioan Casian Lăncrăjan a transmis prin intermediul ziarulunirea.ro și câteva precizări legate de întreruperea medicamentoasă a sarcinii.

Aceasta se poate realiza până la 63 zile amenoree (lipsa menstruație), maxim 9 săptămâni, după confirmarea ecografică a sarcinii intrauterine și stabilirea vârstei gestaționale. Medicația specifică acestei proceduri se eliberează din cabinete de specialitate, pacienta semnând consimțământul și administrând tableta în față medicului, care explică conduita ulterioară și stabilește data controlului ecografic pentru verificarea eficacității medicamentului.

În cazul în care oricare dintre aceste situații nu este îndeplinită, avortul medicamentos poate fi periculos pentru orice pacientă prin riscul de hemoragie masivă, infecții, în cazuri rare chiar deces.

Reprezentanții clinicii Gynlife au semnalat cazul și Colegiului Medicilor Alba. Reprezentanții Colegiului au precizat pentru ziarulunirea.ro că  va fi anunțat Colegiul Farmaciștilor în vederea înștiințării farmaciștilor din județ pentru a acorda o atenție sporită eliberării unor astfel de preparate, orice suspiciune legată de orice prescripție urmând să fie adusă la cunoștința medicului prescriptor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

La data de 27 septembrie 2023, în jurul orei 17.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand I din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare