Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Pasiunea unui tânăr din Sebeș, care crește găini Faverolles. Cum arată păsările de curte cu cinci degete la picioare (în loc de patru), capul împodobit cu un smoc de barbă și perciuni

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O pasiune începută în urmă cu 14 ani s-a transformat pentru un tânăr de 24 ani din Sebeș „într-un microb“ care i-a intrat în sânge în momentul în care a primit cadou trei găini de rasă.

Sebastian are 24 de ani, este din Sebeș și în prezent este student în anul 6 la USAMV Cluj Napoca, specializarea Medicină Veterinară.

Creșterea găinilor de rasă este doar un hobby pentru tânăr sau mai bine spus o pasiune care a venit în timp, care a crescut cu ajutorul și susținerea părinților, în special a tatălui său.

A început hobby-ul acesta la vârsta de 8 ani când a primit trei exemplare de cochinchina pitic pe care ulterior le-a înmulțit și ușor a început să se documenteze despre ceea ce înseamnă cu adevărat această pasiune, rasele de găini existente la ora actuala și creșterea lor, influențat de un crescător cu experiență însemnată  din zonă pe care Sebi îl și numește mentor!

YouTube video

La vârsta de 14 ani a început creșterea găinilor de rasă pură, prin achiziționarea de ouă pentru incubator din diferite rase, de la pitice până la uriașe, pentru ca mai apoi să rămână focusat strict pe rasa Faverolles și Phoenix. Pentru că Faverolles-ul este o rasă mai rară în România și nu reușea să achiziționeze alte exemplare de valoare și timpul limitat pe care îl avea la momentul respectiv, tânărul  a vrut să renunțe la această rasă.

În urmă cu câțiva ani, din pură întâmplare, Sebastian a luat legătura cu un crescător din Timișoara și a achiziționat ouă pentru incubator și de acolo a începe povestea lui cu această rasă.

La ora actuală, crescătorul se laudă cu un efectiv de 16 exemplare care provin din Ungaria, Germania  și Polonia.

Din cauza lipsei de timp, Sebastian a participat doar la expoziția din Sebeș de anul acesta, fiind a 10-a ediție la care participă, la ultima ediție câștigând titlul de campioană la un exemplar femel în vârstă de 2 ani care în urma arbitrajului a obținut 96 puncte.

Pe viitor, Sebstian își dorește să promoveze rasa Faverolles în România, formarea de nuclee cu valoare femotipică și genotipică cât mai bună în cadrul rasei și perfecționarea ei, dar și să participe la expoziții  din alte orașe, chiar naționale.

Pentru că tânărul studiază în Cluj Napoca și este în proporție de 90% plecat din oraș, de găini se ocupă o altă persoană, el doar în weekend-uri sau în vacanțe. În schimb,  de partea de tratamente necesare, Sebi este cel care stabilește rația de furajere și ia toate deciziile privind modul de creștere al păsărilor.

Faverolles este o rasă veche, formată acum 160 de ani în Franța, mai exact lângă Paris, în orășelul a cărui nume l-a și primit. A fost obținută din găini locale, prin încrucișări repetate, scopul obținerii acestei rase fiind carnea care are o textură fină și producția de ouă. Ulterior a fost descoperită de către persoane care se ocupau cu promovarea raselor de găini, moment în care a fost dusă în Marea Britanie unde a suferit modificări prin încrucișarea cu diferite rase în vederea perfecționării.

Rasa se încadrează în categoria raselor mixte, cu o greutate de 3-3,5 kg femelă, respectiv 3,5-4 kg chiar mai mult masculul. Penajul este bine dezvoltat, voluptuos, cu barbișon și pomeți proeminenți specifici rasei, iar încălțătura de categorie medie.

Găinile Faverolles au un penaj fin extrem de hidrofil, de aceea au nevoie de o igienă și adăpostire cât mai bună.

O caracteristică mai aparte a rasei este faptul că sunt polidactilice, ceea ce însemană că au 5 degete în loc de 4. Dimorfismul sexual este extrem de accentuat și anume, discrepanța între coloritul femelei și al masculului fiind foarte vizibil. În cazul masculului, acesta are coloritul compus din culoarea predominantă negru urmată de alb, maro și arămiu, iar femela este bicoloră, predominat alb urmat de portocaliu deschis. Cel mai probabil, unicitatea coloritului a determinat omologarea ca și rasă.

Este o rasa extrem de docilă, care la ora acutuală se crește strict pentru expoziție. având diferite standarde cum sunt cel Francez, German, Britanic sau American, cu diferențe minore. Culoarea recunoscută la nivel mondial este somon cu cele 2 variante negru sau albastru, restul sunt mai puțin recunoscute cum este cazul culorilor alb, negru, albastru, galben, herminat sau barat.

Exista două variante: mare și pitică. Valorifică foarte bine furajul simplu, cum este cazul porumbului și grâului, însă pentru a exprima adevărata valutare fenotipică a individului și o bună reproducție rata furajeră trebuie suplimentată cu multe alte elemente nutriționale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii, construit la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 3 milioane lei: A fost semnată autorizația de construire

Ziarul Unirea

Publicat

în

Complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii, construit la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 3 milioane lei: A fost semnată autorizația de construire Un complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii va fi construit la Alba Iulia, Printr-o investiție de peste 3 milioane de lei. Vineri, 26 aprilie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea