Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO / VIDEO: ”Olimpiada micilor albaiulieni”, ediția a III-a. Dedicat Centenarului Marii Uniri, evenimentul a reunit peste 100 de preșcolari de la 18 grădinițe din Alba Iulia

Publicat

în

”Olimpiada micilor albaiulieni”, ediția a III-a. Dedicat Centenarului Marii Uniri, evenimentul a reunit peste 100 de preșcolari de la 18 grădinițe din Alba Iulia

Sâmbătă, 17 noiembrie, începând cu ora 9.30,sala de sport a Universității „1 Decembrie 1918” a găzduit cea mai mare competiție sportivă rezervată preșcolarilor – „Olimpiada micilor albaiulieni”.

Aflat la a III-a ediție, evenimentul este organizat de Grădinița cu Program Prelungit nr. 11 și Asociația „Micul Prinț”, în parteneriat cu IȘJ și DJST Alba, care asigurat arbitrii. Din partea ISJ Alba, la eveniment a fost prezentă Aurora Vârtei, inspector şcolar de specialitate – învăţământ preşcolar.

Elit - Gustul Desăvârșit

După intonarea Imnului Național, ca la orice Olimpiadă, toți cei prezenți au ascultat și Imnul Olimpic. În aplauzele publicului, format din educatori, părinți, bunici și frați mai mari, a urmat o paradă a echipelor participante.

La întreceri, au participat 108 preșcolari de la 18 grădinițe de pe raza municipiului Alba Iulia, cu personalitate juridică și structuri ale acestora, împreună cu educatoarele însoțitoare.

Copiii au avut de trecut 6 probe sportiv-distractive: ”Cursa bilelor colorate”, ”Sportivii la concurs”, ”Drumeție cu obstacole”, ”Competiția voiniceilor”, ”În perechi suntem mai buni” și ”Soldații campioni”. După terminarea probelor, clasamentul a fost următorul:

*”Cursa bilelor colorate”: Locul I – Grădinița cu program prelungit nr. 13; Locul al II-lea – Grădinița cu program prelungit nr. 8; Locul al III-lea – Grădinița cu program prelungit nr. 16

*”Sportivii la concurs”: Locul I – Grădinița cu program prelungit nr. 11; Locul al II-lea – Grădinița cu program prelungit nr. 9; Locul al III-lea – Grădinița cu program prelungit nr. 14 + Grădinița cu program normal Bărăbanț

*”Drumeție cu obstacole”: Locul I – Grădinița cu program normal nr. 1; Locul al II-lea – Grădinița cu program normal Micești: Locul al III-lea – Grădinița cu program normal Oarda de Jos

*”Competiția voiniceilor”: Locul I – Grădinița cu program normal Emanuel; Locul al II-lea – Grădinița cu program prelungit nr. 10; Locul al III-lea – Grădinița cu program normal Pâclișa;

*”În perechi suntem mai buni”: Locul I – Grădinița cu program prelungit Scufița Roție; Locul al II-lea – Grădinița cu program prelungit Dumbrava Minunată; Locul al III-lea – Grădinița cu program prelungit Step by step Nr. 12

*”Soldații campioni”: Locul I – Grădinița cu program prelungit nr. 11; Locul al II-lea – Grădinița cu program prelungit nr. 2; Locul al III-lea – Grădinița cu program normal Partoș

Premiile au constat, ca la Jocurile Olimpice, din cupe, medalii și diplome, plus cadouri substanțiale, asigurate de organizatori cu sprijinul sponsorilor Star Assembly Sebeș și Elcon Alba Iulia.

Toți copiii au fost declarați câștigători. A fost întrecere, voie bună, bucurie. Felicitări câștigătorilor, participanților dar mai ales organizatorilor pentru organizare și munca depusă.

„Olimpiada micilor albaiulieni” a fost inițiată în toamna anului 2014 de Asociația „Micul Prinț” și se desfășoară din doi în doi ani. Din acest motiv, dar și pentru buna dispoziție din timpul competiției și premiile puse în joc, evenimentul sportiv este așteptat cu bucurie și nerăbdare atât de către cei mici, cât și de către cei mari, fie educatoare, fie părinți sau bunici.

https://youtu.be/NPg6PqHOLwc

https://youtu.be/K2vDmw66yms

[nggallery id=6428]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare